Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2024, 12:30
Čas čítania 3:39
Dominik Vetrák

Japonci natočili Godzillu za 15 miliónov a vyhrali Oscara za efekty. Ako dokázali poraziť 200-miliónové hollywoodske blockbustery?

Japonci natočili Godzillu za 15 miliónov a vyhrali Oscara za efekty. Ako dokázali poraziť 200-miliónové hollywoodske blockbustery?
Zdroj: Toho
FILMY A SERIÁLY GODZILLA MINUS ONE OSCARY 2024
Uložiť Uložené

V 70-ročnej histórii Godzilly je to prvý Oscar, ktorý tento jašter získal.

„Ako človek narodený v Japonsku vnímam Oscary a všetko, čo je spojené s Hollywoodom alebo so Západom, ako niečo nedosiahnuteľné a niečo, čo sa nikdy nestane realitou,“ povedal režisér snímky Godzilla Minus One Takaši Jamazaki pre magazín Vulture. O niekoľko mesiacov neskôr si za svoj film dojatý prevzal Oscara za vizuálne efekty.

Filmová Godzilla má viac ako 70 rokov. Po prvýkrát v histórii sa jej však podarilo získať nomináciu na Oscara až s vynikajúcim filmom Godzilla Minus One. Tento rok Oscara za vizuálne efekty nakoniec aj získala. Postaral sa o to ako supervízor režisér snímky Takaši Jamazaki. Ten film natočil za neuveriteľných 15 miliónov dolárov. 


Japonci tak nakrútili a dokončili blockbuster, za ktorého rozpočet by v Hollywoode zaplatili možno výplatu jedného z top hercov. Ako dokázali japonskí tvorcovia konkurovať a nakoniec prekonať 200-miliónové hollywoodske produkcie?

Godzilla Minus One
Zdroj: Toho

O skvostné vizuálne efekty snímky sa postaralo 35 odborníkov na efekty, ktorí celkovo vytvorili 610 záberov. Jedna sedmina celého tímu pracovala výlučne na efektoch vody a jej simuláciách. Postava sa opakovane vynárala z vody, čo muselo vyzerať realisticky. Šestina celkových vizuálnych efektov tak obsahovala vodné scény. Tie boli podľa režiséra aj najkomplikovanejšie. 

Odporúčané
TOP 10 outfitov z Oscarov: Brutálna Zendaya či Florence Pugh ako z Hunger Games. Kto prišiel tento rok hore bez? TOP 10 outfitov z Oscarov: Brutálna Zendaya či Florence Pugh ako z Hunger Games. Kto prišiel tento rok hore bez? 11. marca 2024, 7:30

„Správanie a simulácia vody a to, ako interaguje s ostatnými predmetmi, ako napríklad s obrovskými vojnovými loďami, bolo veľmi náročné. Naše systémy to nezvládali spracovať,“ povedal režisér pre magazín Vulture. 

Zaujímavé je, že režisér Jamazaki bol aktívnym supervízorom. Sám sa staral o niektoré efekty, ako napríklad dym a pozadia. Jamazaki je prvým režisérom od čias Stanleyho Kubricka, ktorému sa podarilo získať Oscara za vizuálne efekty, na ktorých priamo pracoval. Kubrickov Oscar za efekty pre film 2001: A Space Odyssey je zároveň jediným takýmto ocenením slávneho režiséra.

Godzilla Minus One
Zdroj: Toho

Jamazakiho tím pripravoval každú scénu so snahou maximalizovať ich prostriedky vrátane posledných viac ako desať minút, ktoré obsahujú väčšinu vizuálnych efektov. Je to práve v závere snímky, keď Japonci zvíťazia na Godzillou. Tá sa rozpadne a jej zvyšky padajú do oceánskych hlbín. Tvorcovia mali množstvo nápadov, ako to uchopiť, no nemali čas na experimentovanie.

Ako však dokázali natočiť a upraviť film za „smiešnych“ 15 miliónov dolárov? Režisér tvrdí, že je to preto, lebo bol režisérom a supervízorom efektov v jednej osobe.

Mal pevnú víziu, ktorú nemusel opakovane vysvetľovať. Nemusel ani opravovať či dolaďovať nepochopené požiadavky. Vďaka tomu, že mal menší tím tvorcov efektov, dokázal s nimi efektívnejšie komunikovať a pracovať. 

Godzilla Minus One
Zdroj: Toho
Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 155868 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako natočili za „pár šupov“ efekty, ktoré v Hollywoode stoja desiatky miliónov dolárov.
  • Ako obišli vysoké náklady pri tvorbe praktických a vizuálnych efektov a či „oklamali oko diváka“.
  • Ako zjednodušili svoje postupy a prečo boli schopní dokončiť oscarové efekty s malým tímom a rozpočtom.
Domov
Zdieľať
Diskusia