Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
12. júna 2024 o 15:30
Čas čítania 1:29
Richard Balog

FOTO: Slovenskí architekti premenili starý 300-ročný dom na Malorke. Výsledkom je luxusná vila s bazénom na úpätí hory

FOTO: Slovenskí architekti premenili starý 300-ročný dom na Malorke. Výsledkom je luxusná vila s bazénom na úpätí hory
Zdroj: Tomeu Canyellas
KULTÚRA ŠPANIELSKO ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Pôvodná stredomorská architektúra dostala moderný šmrnc. Pozri sa na výsledok.

Na Slovensku máme viacero šikovných architektov, avšak tím okolo Andreja Ferenčíka a Rada Buzinkaya považujeme za absolútnu špičku. Pozri si nový projekt od ateliéru BEEF Architekti, ktorý sa nachádza na Malorke. 

Skúsení architekti premenili vyše 300-ročný dom na neformálne kultúrne centrum, ktoré nesie ich charakteristický rukopis. Stavbu nájdeš na úpätí hory Serra de Tramuntana. 

Miesto s názvom Sa Taronja v minulosti slúžilo nielen ako kuracia farma, ale aj ako ateliér či galéria. V roku 2017 prebral celý areál nový majiteľ, ktorý chcel nadviazať na kultúrny potenciál. Projekt je rozdelený na 2 fázy. 

Ak ťa bavia články o architektúre a interiérovom dizajne, nezabudni dať odber tejto téme, aby ti neunikli žiadne nové projekty z domova aj zo zahraničia.
Odporúčané
Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry 26. apríla 2024 o 13:30
Dom má atmosféru, do ktorej sa zamiluješ.
Dom má atmosféru, do ktorej sa zamiluješ. Zdroj: Tomeu Canyellas

Prvú tvorí kamenný mestský dom na hranici hustej zástavby mesta, ktorý zrekonštruovali BEEF architekti. Druhú fázu predstavujú 3 štíhle a dlhé haly, ktoré pôvodne slúžili ako kuríny, neskôr ako ateliéry a galérie. Ich prestavba je v príprave a rokovaní s mestským zastupiteľstvom. Cieľom je pokračovať v tradícii tohto miesta a podporiť myšlienku autentickej kultúry.

Starý kamenný dom väčšinu svojho životného cyklu slúžil na bývanie s výnimkou poslednej dekády. Zadanie bolo prestavať ho na hosťovský dom so 4 apartmánmi a kanceláriou. Tím architektov v zložení Rado Buzinkay, Andrej Ferenčík a Ján Šimko v spolupráci s miestnymi robotníkmi so slovenskými koreňmi odstránili všetky nánosy času a prístavby, aby nechali priestor pre pôvodnú stavbu a jej prirodzenú masívnu tektoniku. 

V spoločnej kuchyni využili severnú fasádu na perforáciu väčšieho otvoru a dosiahli tým lepšie presvetlenie priestoru, ako aj zámerný kontakt s ulicou. Pôvodné drevené prvky zo statických dôvodov doplnili novými v pôvodnej farebnosti.

V exteriéri zvýraznili prepojenie domu s existujúcim patiom, ktorého krytá časť je jeho prirodzeným funkčným pokračovaním. Použitím jednoduchej drevenej mriežky vytvorili motív tienenia, ktorý sa opakuje v celom dome a tvorí novú vrstvu modernej identity. Súčasťou je aj menší bazén. 

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá luxusný byt vo Varšave, ktorý spája eleganciu, moderný dizajn a orientálne prvky FOTO: Takto vyzerá luxusný byt vo Varšave, ktorý spája eleganciu, moderný dizajn a orientálne prvky 9. júna 2024 o 11:00
Malorka, BEEF Architekti
Zdroj: Tomeu Canyellas

Architekti našli v celom areáli množstvo artefaktov, ktoré zakomponovali do interiéru – napríklad starožitný stôl a stoličky, typické malorské sklo alebo umelecké obrazy zo zlatej éry kultúrneho centra Sa Taronja. Vďaka týmto prvkom má dom atmosféru, do ktorej sa zamiluješ.

Autorom galérie je fotograf Tomeu Canyellas, ktorý zachytil všetky detaily tohto areálu. Ak sa ti páči práca ateliéru BEEF Architekti, pozri si aj vilu snov z Malorky

Malorka, BEEF ArchitektiMalorka, BEEF ArchitektiMalorka, BEEF ArchitektiMalorka, BEEF Architekti
Zobraziť galériu
(32)
Odporúčané
FOTO: Pozri si umelecký byt so zrkadlovými plochami a s farebnými detailmi z Prahy. Vyzerá perfektne  FOTO: Pozri si umelecký byt so zrkadlovými plochami a s farebnými detailmi z Prahy. Vyzerá perfektne 20. júna 2024 o 10:30
Domov
Zdieľať
Diskusia