Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou BEEF Architekti
1. júla 2022, 10:30
Čas čítania 1:16
Richard Balog

Slovenskí architekti navrhli vilu snov na ostrove Malorka. Vychutnaj si moderný dizajn a atmosféru Stredozemného mora

Slovenskí architekti navrhli vilu snov na ostrove Malorka. Vychutnaj si moderný dizajn a atmosféru Stredozemného mora
Zdroj: Tomeu Canyellas
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Architekti z ateliéru BEEF splnili sen majiteľov o útočisku pred upršanými prechodnými obdobiami v našich zemepisných šírkach.

Ateliér BEEF Architekti patrí medzi domácu elitu a najnovšie nás tím okolo Andreja Ferenčíka a Rada Buzinkaya presvedčil o svojich kvalitách prostredníctvom projektu na ostrove Malorka. Dvojpodlažná vila s pracovným názvom Casa Fly sa nachádza priamo v centre diania, v meste Palma, ale napriek tomu ide o pokojné miesto na život. 

Dom má úžitkovú plochu na úrovni 305 štvorcových metrov a architekti splnili sen majiteľov o stredomorskom útočisku pred upršanými prechodnými obdobiami v našich zemepisných šírkach. Výmera celého pozemku je 1 150 štvorcových metrov. 

Odporúčané
Oáza pokoja plná dreva a čistých línií v tlmených odtieňoch. Vychutnaj si minimalistický interiér domu pre mladú rodinu Oáza pokoja plná dreva a čistých línií v tlmených odtieňoch. Vychutnaj si minimalistický interiér domu pre mladú rodinu 24. júna 2022, 19:00

Skúsení architekti v tomto prípade nepripravili len návrh domu vrátane interiéru, ale súčasťou zadania bol aj výber správneho miesta. Tímu trval proces hľadania približne rok, aby nakoniec našli pozemok v obľúbenej vilovej štvrti s borovicami vo výhľade, do ktorých sa klient zamiloval na prvý pohľad. Vďaka tomu nasali atmosféru najväčšieho z baleárskych ostrovov, čomu následne prispôsobili aj svoje vízie o finálnom vzhľade. 

Samotná vila je kompaktná hmota osadená v strmom teréne, čo zodpovedá prísnym miestnym pravidlám. Priečne prevetranie a presvetlenie spodného podlažia dosiahli architekti „vyhryznutím“ z hmoty v mieste patia na severnej strane domu. Vďaka použitiu viacvrstvovej fasády s masívnym kamenným obkladom na povrchu minimalizovali obdobie, počas ktorého je nutné priestory klimatizovať. 

Interiér je v znamení minimalizmu a necháva vyniknúť prevažne na mieru vyrobené kusy nábytku. Slovenská stopa v podobe keramiky nad jedálenským stolom nás chytila za srdce. Nosnými materiálmi sú okrem kameňa najmä vápenná omietka Estuco de cal, betón a drevo, ktoré dodalo priestorom útulnú atmosféru.

Pozitívne hodnotíme aj otvorenosť jednotlivých izieb a prepojenie vnútornej časti s exteriérom, kde nechýba terasa s ležadlami a bazén. Bonusom je krásna záhrada a v neposlednom rade blízkosť mora. 

Celý proces od hľadania vhodnej stavebnej parcely cez návrhy až po realizáciu prebiehal medzi rokmi 2017 až 2020. Podľa slov architektov išlo o skvelú skúsenosť, vďaka ktorej posilnili svoje presvedčenie, že architektúra musí rešpektovať historický a kultúrny kontext miesta, kde vzniká. 

Nižšie nájdeš galériu fotografií, o ktorú sa postaral Tomeu Canyellas.

BEEF ArchitektiBEEF ArchitektiBEEF ArchitektiBEEF Architekti
Zobraziť galériu
(18)
Domov
Zdieľať
Diskusia