Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
20. júna 2024 o 10:30
Čas čítania 1:27
Richard Balog

FOTO: Pozri si umelecký byt so zrkadlovými plochami a s farebnými detailmi z Prahy. Vyzerá perfektne

FOTO: Pozri si umelecký byt so zrkadlovými plochami a s farebnými detailmi z Prahy. Vyzerá perfektne
Zdroj: BoysPlayNice
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Originálne bývanie od českej architektky, ktoré má špecifický vibe.

Baví nás, že architekti zo Slovenska a z Česka nemajú rovnaký rukopis, ale každý prináša do odboru odlišný pohľad a estetiku s iným druhom emócie, vďaka čomu sú projekty pestré. Dnes sa pozrieme na veľkometrážny byt v jednom z prvých funkcionalistických bytových domov v Prahe spod rúk architektky Martiny Homolkovej z ateliéru Malfinio.

Koncept rekonštrukcie bytu s pracovným názvom „Byt E19“ a úžitkovou plochou 135 štvorcových metrov je postavený na 3 nosných prvkoch – prázdny priestor, solitéry, ktoré ho zaplnia, a svetlo. Autorka stavila na minimalizmus v kombinácii s hravosťou a výsledok je úžasný.

Ak ťa bavia články o architektúre a interiérovom dizajne, nezabudni dať odber tejto téme, aby ti neunikli žiadne nové projekty z domova ani zo zahraničia.
Odporúčané
FOTO: Takto zrekonštruovali takmer 100-ročný byt z Prahy, po akom túži množstvo mladých ľudí FOTO: Takto zrekonštruovali takmer 100-ročný byt z Prahy, po akom túži množstvo mladých ľudí 22. mája 2024 o 11:00

Architektka najprv byt očistila od všetkých nepodarených zásahov a havarijných nánosov času, vďaka čomu priestor sám osebe začal žiariť. V náväznosti na tento silný pocit vznikol nápad veľkorysosť prázdna ponechať a ešte ju aj umocniť. Realizácia pripomínala hľadanie hranice možnosti materiálov a nábytkových konštrukcií.

Autorskou prácou Martiny Homolkovej je napríklad veľký nábytkový blok, ktorý prechádza celým bytom a obsahuje všetko potrebné. Pri vstupe sú v ňom zasadené 2 technické miestnosti či šatníková skriňa. Hmota pokračuje ďalej a ukrýva úložné priestory, kuchyňu aj 2 menšie kúpeľne.

Zvyšná časť bytu je doplnená len niekoľkými výtvarnými solitérmi. Plášť atypického bloku využila výtvarníčka Klára Spišková ako veľkoformátové plátno. Jej silná maľba kontrastuje s podkladom zo surových MDF dosiek a dodáva bytu jedinečnú energiu. 

Odporúčané
FOTO: Pozri si priestor, ktorý spája garáž, pracovňu a galériu. V centre pozornosti je limitovaný Mercedes-AMG GT  FOTO: Pozri si priestor, ktorý spája garáž, pracovňu a galériu. V centre pozornosti je limitovaný Mercedes-AMG GT 17. mája 2024 o 11:30

Priestorom plynie len jemný svetloružový nádych, ktorý sa postupne mení a graduje na oboch koncoch bytu – v obývačke malinovou sedacou súpravou s vintage nádychom a v spálni sa mieša s odtieňmi oranžovej a červenej v podobe mäkkých závesov od Lindy Kaplanovej. Spálňu je od otvoreného priestoru možné oddeliť vďaka mobilnej priečke. 

Krehké svetloružové tóny sú postavené do ostrého kontrastu s kovmi, ktoré sú použité vo veľkej miere. Toto poňatie jemnosti a surovosti vnímame ako v celku, tak aj v detaile interiéru. Celý návrh akcentuje prepojenosť (priestorovú, materiálovú aj farebnú) a pracuje s dlhými priehľadmi priestorom a ich prehlbovaním pomocou zrkadlenia. 

Pozri si galériu od ateliéru BoysPlayNice, ktorý potvrdil, že je špičkou v oblasti fotografie architektúry. Ak sa ti páči tento byt, skontroluj webovú stránku architektky pre viac inšpirácie. 

Praha, MalfinioPraha, MalfinioPraha, MalfinioPraha, Malfinio
Zobraziť galériu
(30)
Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá luxusný byt vo Varšave, ktorý spája eleganciu, moderný dizajn a orientálne prvky FOTO: Takto vyzerá luxusný byt vo Varšave, ktorý spája eleganciu, moderný dizajn a orientálne prvky 9. júna 2024 o 11:00
Domov
Zdieľať
Diskusia