Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
22. mája 2024 o 11:00
Čas čítania 1:24
Richard Balog

FOTO: Takto zrekonštruovali takmer 100-ročný byt z Prahy, po akom túži množstvo mladých ľudí

FOTO: Takto zrekonštruovali takmer 100-ročný byt z Prahy, po akom túži množstvo mladých ľudí
Zdroj: Tereza Kabelková
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Architekti zrekonštruovali starý byt v mestskej časti Bubeneč s dôrazom na pôvodné prvky. Výsledok je nádherný.

Praha ukrýva množstvo lukratívnych bytov najmä z prvej polovice 20. storočia, ktoré po rekonštrukcii pod dohľadom odborníkov ponúkajú vysoký štandard bývania. Inak to nebolo ani v prípade veľkometrážneho bytu v mestskej časti Bubeneč, ktorý architekti z ateliéru Studio Cosmo zmenili na nepoznanie, avšak s dôrazom na pôvodné historické prvky.  

Autormi projektu sú Jiří Kabelka a Tereza Kabelková, ktorí stavili na kompletnú rekonštrukciu – zmenili dispozíciu, vymenili podlahy či zrenovovali okná a dvere. Pri výbere materiálov a farieb nadviazali na pôvodnú schému. Inšpiráciu našli v bielych lakovaných dverách a oknách s mosadznými kľučkami alebo v typických dubových parketách vo svetlom dekore.

Ak ťa bavia články o architektúre, interiérovom dizajne a podobne, nezabudni dať odber tejto téme, aby ti neunikli žiadne nové projekty z domova aj zo zahraničia. 
Odporúčané
FOTO: Zrekonštruovaný byt v Starom Meste si zamiluješ. Trojizbák v historickej budove z roku 1932 má úchvatný nadčasový dizajn FOTO: Zrekonštruovaný byt v Starom Meste si zamiluješ. Trojizbák v historickej budove z roku 1932 má úchvatný nadčasový dizajn 14. mája 2024 o 16:00
Takmer 100-ročný byt z Prahy, po akom túži množstvo mladých ľudí. Architekti stavili na moderný dizajn aj repasované detaily.
Takmer 100-ročný byt z Prahy, po akom túži množstvo mladých ľudí. Architekti stavili na moderný dizajn aj repasované detaily. Zdroj: Tereza Kabelková

Ako prvý krok architekti očistili pôdorys bytu s úžitkovou plochou 107 štvorcových metrov od zbytočných stien a zostali tak len tie nosné, vďaka čomu získali veľkorysú chodbu, ktorá je skôr spojujúcim prvkom celého interiéru ako len komunikačný priestor. Výrazné zelené zádverie s okrúhlym zrkadlom je bránou do bytu. Otvára sa veľkou knižnicou s množstvom políc, ktorá poskytuje dostatok úložného priestoru na knihy aj osobné predmety majiteľov. 

Pôvodne úzke spálne, respektíve izby orientované do ulice, sú po rekonštrukcii prepojené širokým otvorom a vytvorili veľký obytný priestor. Biela kuchyňa je súčasťou steny, zatiaľ čo voľne stojaci nábytok nadväzuje na dubové podlahy. Výrazný stôl z dubového masívu je vyrobený na mieru. Dominantou priestrannej obývačky so vstupom na balkón je veľký obraz s 3D motívom.

Spálňa je veľmi jednoduchá – tvorí ju veľká šatníková skriňa so skrytým pracovným miestom. Zásuvné dvere skrine odhaľujú farebnú niku, ktorú je možné na noc zavrieť a „vyčistiť“ priestor pre pokojný spánok. Súčasťou je aj súkromná kúpeľňa, ktorá dizajnovo nadväzuje na minimalizmus vďaka obkladu v malom formáte, čím navodzuje pocit kúpeľov. 

Odporúčané
Takto vyzerá zrekonštruovaný byt pre mladých ľudí v centre Bratislavy. Trojizbák z roku 1926 sa zmenil na nepoznanie Takto vyzerá zrekonštruovaný byt pre mladých ľudí v centre Bratislavy. Trojizbák z roku 1926 sa zmenil na nepoznanie 9. mája 2024 o 13:30
Praha, Bubeneč, Studio Cosmo
Zdroj: Tereza Kabelková

Čo sa týka materiálov a zariadenia, architekti išli po kvalite, a to či hovoríme o dubových podlahách, masívnom nábytku od slovenskej firmy Javorina alebo stoličkách a svietidlách s podpisom renomovaných dizajnérskych značiek Audo a Pholc.

Pozri si galériu od Terezy Kabelkovej priamo z ateliéru Studio Cosmo. Takýto moderný byt s jedinečnou atmosférou a históriou je snom množstva mladých ľudí.

Praha, Bubeneč, Studio CosmoPraha, Bubeneč, Studio CosmoPraha, Bubeneč, Studio CosmoPraha, Bubeneč, Studio Cosmo
Zobraziť galériu
(24)
Odporúčané
FOTO: Pozri si priestor, ktorý spája garáž, pracovňu a galériu. V centre pozornosti je limitovaný Mercedes-AMG GT  FOTO: Pozri si priestor, ktorý spája garáž, pracovňu a galériu. V centre pozornosti je limitovaný Mercedes-AMG GT 17. mája 2024 o 11:30
Domov
Zdieľať
Diskusia