Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou NOIZ architekti
14. mája 2024 o 16:00
Čas čítania 1:16
Richard Balog

FOTO: Zrekonštruovaný byt v Starom Meste si zamiluješ. Trojizbák v historickej budove z roku 1932 má úchvatný nadčasový dizajn

FOTO: Zrekonštruovaný byt v Starom Meste si zamiluješ. Trojizbák v historickej budove z roku 1932 má úchvatný nadčasový dizajn
Zdroj: Lenka Némethová
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Prerábka na Mariánskej ulici ťa posadí na zadok.

Ak rozmýšľaš nad tým, či ísť do rekonštrukcie starého bytu, ale máš z toho obavy, tento článok ti ukáže smer, akým sa môžeš vydať. Ateliér NOIZ architekti premenil neatraktívne bývanie na modernú nehnuteľnosť s dobovými prvkami, ktoré sú charakteristické pre medzivojnovú architektúru na Slovensku.

Trojizbový byt sa nachádza v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto v obytnom dome Mariánsky dvor, známom ako Marienhof, ktorý navrhol architekt Josef Nowotný v roku 1932.

Úlohou architektov bolo nájsť vhodnú dispozíciu pre život staršieho páru – odstránili nánosy nevhodných rekonštrukcií, aby následne vytvorili atraktívny interiér adekvátny kvalite historickej stavby na Mariánskej ulici. Všetko s ľahkosťou sebe vlastnou a bez akýchkoľvek zbytočností. 

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024 o 11:00
Trojizbový byt sa nachádza v obytnom dome Mariánsky dvor, známom ako Marienhof.
Trojizbový byt sa nachádza v obytnom dome Mariánsky dvor, známom ako Marienhof. Zdroj: Lenka Némethová

Nové usporiadanie izieb, keď jednu zo spální nahradila kuchyňa s jedálňou a plynulým prechodom do obývačky cez krídlové dvere, zmenilo celý charakter bytu, ktorý je plne funkčný a vyzerá skvelo.

Toto rozhodnutie architektov hodnotíme pozitívne, rovnako ako aj celkový vzhľad interiéru, ktorému dominuje jednoduchý nadčasový dizajn v kombinácii s výraznými kontrastmi – napríklad v podobe pracovnej dosky so štruktúrou kameňa alebo kuchynskej linky v tmavočervenom odtieni.

Neprehliadnuteľná je tiež stena s tmavou dyhou medzi kuchyňou a obývačkou, ktorá poskytuje majiteľom množstvo úložného priestoru z oboch strán. Tento vstavaný kus nábytku zároveň dodal bývaniu adekvátny nádych minulosti.

Odporúčané
FOTO: Drevodom v korunách stromov v Devíne má interiér ako vystrihnutý z magazínu o modernom bývaní FOTO: Drevodom v korunách stromov v Devíne má interiér ako vystrihnutý z magazínu o modernom bývaní 9. apríla 2024 o 13:00
Bratislava, NOIZ.SK architekti
Zdroj: Lenka Némethová

V jednoduchosti je krása a to platí v tomto interiéri do bodky. Plynulé prechody medzi izbami, ktoré vďaka tomu pôsobia jednoliato, dopĺňajú kvalitné solitéry – od svetlej sedacej súpravy cez drevený konferenčný stolík a jedáleň v tmavom vyhotovení až po veľké oválne zrkadlo v chodbe či mäkké doplnky. Príjemnú atmosféru tohto atraktívneho bývania v Starom Meste podčiarkuje pec na drevo v obývacej miestnosti.

Čerešničkou na torte je kúpeľňa s veľkou vaňou aj sprchou v bielom dekóre, v ktorom vynikla tmavohnedá skrinka pod umývadlom a veľkoformátové zrkadlo nad ním. Výhľad na mesto je bonus.

Pozri si galériu od Lenky Némethovej, ktorá perfektne zachytila atmosféru staromestského bytu od domáceho ateliéru NOIZ architekti. Ide o bývanie, v ktorom by sme si vedeli predstaviť zostarnúť.

Trojizbový byt sa nachádza v obytnom dome Mariánsky dvor, známom ako Marienhof.Bratislava, NOIZ.SK architektiBratislava, NOIZ.SK architektiBratislava, NOIZ.SK architekti
Zobraziť galériu
(18)
Odporúčané
Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry 26. apríla 2024 o 13:30
Domov
Zdieľať
Diskusia