Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2021, 9:30
Čas čítania 10:49
Lukáš Čelka

Úspešní slovenskí Maďari o svojom živote: Problémy boli, iba keď ich umelo vytvárali politici

ZAUJÍMAVOSTI RASIZMUS A PRÁVA MENŠÍN
Uložiť Uložené

Spýtali sme sa úspešných Slovákov s maďarskou národnosťou na ich kariérny príbeh.

Nie je žiadnou novou správou, že najväčšiu národnostnú menšinu na Slovensku tvoria Maďari. I keď trendom v našej krajine je v posledných rokoch čoraz väčšia zhovievavosť voči menšinám, nebolo to tak vždy.

Ešte pred desiatimi rokmi sa niektorí politici snažili ľudí rozdeľovať do skupín len pre ich pôvod. Tým im mohli na Slovensku sťažiť cestu za úspechom. My sme sa preto s niektorými najúspešnejšími slovenskými Maďarmi porozprávali, ako si na tie časy pamätajú, či boli niekedy terčom výsmechu pre svoj prízvuk alebo sa cítili inak diskriminovaní.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy mal Ľudovít Ódor pocit, že sa Maďarom na Slovensku žije ťažšie.
  • Na aké nepríjemné zážitky z električky si spomína. 
  • Ako sa Beata Balogová stala šéfredaktorkou úspešného média.
  • Či sa Gábor Grendel stretáva v politike s xenofóbiou.
  • Ako Tomimu Kidovi Kovácsovi robil na Slovensku problémy jeho maďarský pôvod.

Ľudovít Ódor – viceguvernér Národnej banky Slovenska

Bezpochyby patrí medzi najúspešnejších Slovákov maďarskej národnosti. Hoci jeho cesta za úspechom bola pre jeho pôvod a iné kultúrne pozadie o niečo komplikovanejšia, vypracoval sa na také vysoké pozície, z ktorých aktívne ovplyvnil viaceré významné hospodárskopolitické rozhodnutia v našej krajine.

Odporúčané
Úprimná skladba mladého queer Róma z Detvy sa stala hitom: Slovákom som nastavil zrkadlo, futbalový dres bol zámer (Rozhovor) Úprimná skladba mladého queer Róma z Detvy sa stala hitom: Slovákom som nastavil zrkadlo, futbalový dres bol zámer (Rozhovor) 12. mája 2023, 14:30

Ako prezradil pre Refresher, na základnej i strednej škole sa učil v maďarskom jazyku, čiže ako násťročný ovládal slovenčinu len pasívne. „Slovensky som vedel asi tak ako Slovák po anglicky, keď sa angličtinu učí len na strednej a základnej škole. Až na vysokej som si zdokonalil slovenský jazyk a začal rozprávať plynule,“ dodal Ľudovít Ódor.

odor
Zdroj: TASR/Dano Veselský

S diskrimináciou počas detstva sa podľa vlastných slov nikdy nestretol. Spomína si, že keď ako deti medzi sebou súťažili, niekedy sa rozdelili do jednotlivých táborov a stávalo sa, že Slováci chceli poraziť Maďarov, avšak išlo o súťaženie a hru, nič negatívne.

Ľudovít Ódor tvrdí, že cesta za kariérou je pre človeka s maďarskou národnosťou na Slovensku o to náročnejšia, že sa musí naučiť ovládať jazyk na takej úrovni, aby sa nebál rozprávať a vyjadroval sa bez problémov. „Našťastie, ja som mal vždy okolo seba aj šéfov, aj spolupracovníkov takých, ktorí tento aspekt málokedy vnímali. Samozrejme, keď sme išli na nejaké pivo, sem-tam sme si robili žarty aj z môjho prízvuku, ale všetko iba v dobrom,“ dodal.

Podľa vlastných slov ani počas svojej kariéry sa nestretol so žiadnou priamou diskrimináciou. Tvrdí, že vždy ho zobrali do práce alebo povýšili nie preto, že bol z národnostnej menšiny, ale preto, lebo na sebe pracoval a snažil sa niečo dosiahnuť. „Mohlo sa stať, že pri niektorých pozíciách uprednostnili iných záujemcov, ale nikdy to nerobili ostentatívne pre moju národnosť.“

Odporúčané
Oslovili sme slovenských Maďarov: Ak by Orbán obsadil územie južného Slovenska, pôjdem ho brániť (ANKETA) Oslovili sme slovenských Maďarov: Ak by Orbán obsadil územie južného Slovenska, pôjdem ho brániť (ANKETA) 20. februára 2023, 12:30

Ľudovít Ódor sa domnieva, že otázky národnostných menšín boli na Slovensku väčšou témou v minulosti, a to aj preto, že niektorí predstavitelia vyšších politických kruhov mali snahu rozdeľovať spoločnosť a triediť ľudí podľa pôvodu. „V súčasnosti sa mi zdá, že sme akoby viac tolerantní než pred desiatimi rokmi. Už sa nikto nesnaží hovoriť o tom, na čo máme právo a na čo nie, spoločnosť sa v tomto určite posunula dopredu.“

Prezident SR Andrej Kiska vymenúva Ľudovíta Ódora za viceguvernéra NBS.
Prezident SR Andrej Kiska vymenúva Ľudovíta Ódora za viceguvernéra NBS. Zdroj: TASR/Dano Veselský

Pokiaľ ide o obdobie, keď boli politické snahy o rozdelenie spoločnosti, Ľudovít Ódor si spomína, že sa mu niekedy stávalo, že „holohlaví a holokrkí“ ľudia mali problém, keď počuli, že sa s niekým rozpráva v električke po maďarsky.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103030 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa podľa neho za desať rokov na Slovensku zmenilo vo vnímaní ľudí z menšín.
  • O tom, ako sa novinárka Beata Balogová stala s maďarskou národnosťou šéfredaktorkou jedného z najväčších slovenských spravodajských médií.
  • Či sa Gábor Grendel stretáva v politike s negatívnymi konfrontáciami pre svoju maďarskú národnosť.
  • Či Tomimu Kidovi Kovácsovi robil na Slovensku problémy jeho maďarský pôvod.
  • Akým jazykom rozprávajú deti Tomiho Kida Kovácsa.
Domov
Zdieľať
Diskusia