Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2023, 14:30
Čas čítania 3:54
Daniel Mikolášik

Úprimná skladba mladého queer Róma z Detvy sa stala hitom: Slovákom som nastavil zrkadlo, futbalový dres bol zámer (Rozhovor)

Úprimná skladba mladého queer Róma z Detvy sa stala hitom: Slovákom som nastavil zrkadlo, futbalový dres bol zámer (Rozhovor)
Zdroj: Vojtech Klinec archív
HUDBA HUDBA LGBT+ QUEER RASIZMUS A PRÁVA MENŠÍN
Uložiť Uložené

Tínedžer z Detvy pobláznil sociálne siete silnou skladbou, ktorou Slovákom udrel na citlivú strunu. Spieva v nej o tom, aké je to vyrastať v malom stredoslovenskom meste, keď patríš do dvoch menšín naraz.

Nikdy nebudem kráľovná venčeka, 

pre svoju krv a srdce dúhové.

Navždy budem v zadných laviciach,

nikdy nebudem rovný človek.

Tieto verše z novej slovenskej tínedžerskej popovej hymny od 19-ročného interpreta s pseudonymom Vojtik posledné dni doslova ovládli sociálne siete. Mladý spevák Vojtech Klinec vo svojej úprimnej a emotívnej spovedi prostredníctvom singlu Detviansky sen hovorí o tom, aké je to pre queer Róma vyrastať v malom stredoslovenskom meste, keď patríš do dvoch menšín naraz.

„Hlas našich predkov nás učí byť silný, na vlasť hrdý. Spolok lhárov, bratov, ktorí mi kričia, že sem nepatrím,“ spieva do zvuku dreampopových gitár s indierockovou rytmikou nový slovenský hudobný objav.

Jeho novinka mala byť pôvodne cover verziou na skladbu American Teenager od jeho obľúbenej speváčky Ethel Cain. Napokon sa však len nechal inšpirovať tematikou skladby a retroklipom, pričom zo seba vydal úplne jedinečnú a autentickú skladbu pre „melancholické srdiečka“. Nájdu sa v nej vraj všetci, ktorí nezapadajú do škatuľky bežného slovenského občana.

Odporúčané
Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu 22. apríla 2024, 12:30

Detviansky sen sa za veľmi krátky čas stal internetovým hitom a už dnes ho hrajú niektoré slovenské rádiá. Verejne ho podporili mnohí členovia queer komunity, ale aj známe osobnosti ako Fero Joke, Nobodylisten, Pil C, Yaksha či Zuzana Fialová.

Vojtech nám v rozhovore prezradil, ako na jeho úspešný hit reagujú ľudia z Detvy, aký hlbší význam má futbalový dres, ktorý si oblieka v klipe, aké to bolo vyrastať v Detve ako príslušník dvoch menšín súčasne, čo ho inšpirovalo pri tvorbe textu alebo aké má ešte hudobné ambície do budúcnosti.

Vojtech Klinec vojtik detva
Zdroj: Vojtech Klinec archív

Za posledné dni sa tvoj singel stal doslova hitom, ktorý zanechal veľmi silnú odozvu na sociálnych sieťach...

Stále úplne neviem uveriť tomu, že sa to deje. Je to trochu zvláštny pocit, ale som veľmi vďačný a šťastný. Tieto dni mi hlavou vďaka tomu nič iné nejde.

Ľudí chytil za srdcia predovšetkým vďaka silnému a úprimnému textu. Ako vznikal?

Môj postup pri písaní textov je rôznorodý. Tentokrát som mal presnú predstavu o tom, čo ním chcem povedať a ako. Takže to zo mňa išlo veľmi rýchlo. Text vznikol najmä z mojej osobnej vzbury voči systému, ktorý považujem za nekompletný a nefunkčný.

Ako by si teda skladbu opísal?

Teenage bedroom pop anthem pre melancholické srdiečka. Jej zámerom bolo poukázať na to, kto som, pretože aj moje problémy ma práve teraz tvoria a ovplyvňujú. V skladbe sa nájde každý, komu raz tento národ podkopal nohy.

Vojtech Klinec vojtik detva
Zdroj: Vojtech Klinec archív

V skladbe spievaš aj o tom, že tvoj frajer ťa už nechce, pretože dnes už kričí Na stráž. Opisuješ v tom skutočnú situáciu zo svojho života?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 136558 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako na jeho úspešný hit reagujú ľudia z Detvy.
  • Aký hlbší význam má futbalový dres MFK Detva, ktorý má Vojtik na sebe v klipe.
  • Aké to bolo vyrastať v Detve ako príslušník dvoch menšín súčasne.
  • Ako na úspech Detvianskeho sna reaguje jeho rodina.
  • S akými interpretmi by si vedel predstaviť duet.
  • Aké má ešte hudobné ambície do budúcnosti.
Domov
Zdieľať
Diskusia