Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2021, 14:30
Čas čítania 8:43
Jakub Paulík

Zákaz rozprávania o LGBT+ komunite je ako zákaz informovania o existencii ľavákov, hovorí spoluzakladateľ Dúhy.sk (Rozhovor)

Zákaz rozprávania o LGBT+ komunite je ako zákaz informovania o existencii ľavákov, hovorí spoluzakladateľ Dúhy.sk (Rozhovor)
Zdroj: Szilard Koszticsak/MTI/AP/TASR
REFRESHER LGBT+
Uložiť Uložené

Júnový „Pride Month“ priniesol pre LGBT+ komunitu aj viaceré nepríjemnosti.

V Maďarsku v utorok schválili zákon, ktorým poslanci zakázali pred ľuďmi pod 18 rokov rozprávať o LGBT+ komunite. Táto správa vyvolala nielen u našich susedov obrovský rozruch, pričom pred parlamentom v Budapešti proti kontroverznej legislatíve protestovalo viac ako 10 000 ľudí.

Na Slovensku v poslednom čase rezonovala reklama spoločnosti Dedoles, ktorá podporila lásku v akejkoľvek podobe, a teda aj páry homosexuálov. O týchto a ďalších témach sme sa rozprávali so spoluzakladateľom sociálnej siete pre LGBT+ komunitu Dúhy.sk Ondrejom Vrábelom.

Odporúčané
Michal, ktorý uspel v Colorade: Legalizáciou marihuany a manželstiev homosexuálov prišli konzervatívci o strašiaka (Rozhovor) Michal, ktorý uspel v Colorade: Legalizáciou marihuany a manželstiev homosexuálov prišli konzervatívci o strašiaka (Rozhovor) 16. mája 2021, 12:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako môže Orbánov zákon proti LGBT+ podporiť v ľuďoch nenávisť a netoleranciu.
  • Čím ďalším môže veľmi sťažiť život členov komunity.
  • Ako sa Ondrej Vrábel pozerá na konverznú terapiu určenú na zmenu sexuálnej orientácie.
  • Čo si myslí o ľuďoch, ktorí chcú prestať kupovať produkty Dedoles pre podporu LGBT+.
  • Čo hovorí o údajnej cielenej propagande LGBT+.
Ondrej Vrábel
Ondrej Vrábel Zdroj: Archív – Ondrej Vrábel

V Maďarsku schválili zákon, podľa ktorého sa nebude môcť pred neplnoletými hovoriť o LGBT+ komunite. Čo na to vravíš?

Osobne si myslím, že je to niečo, čo veľmi sťaží život LGBT+ ľuďom v Maďarsku, ktorý už teraz nie je pre rôzne obmedzenia a zákony, čo maďarská vláda predkladá, úplne jednoduchý. Rozhodne to zhorší aj prístup mladých k informáciám. To, čo tým vláda Viktora Orbána sleduje, je nezmysel, pretože ľudia z LGBT+ komunity tu sú, boli aj budú. Je to zase iba ich ideologická záležitosť. Pritom je to asi také, ako keby vydali zákon o zákaze rozprávania o existencii ľavákov.

Čím konkrétne to podľa teba môže skomplikovať život maďarskej LGBT+ komunity?

Absolútna väčšina členov LGBT+ komunity si v mladosti prechádzala procesom sebaprijatia. U niekoho to mohlo byť až v neskoršej dospelosti a u iných to ani neprebehlo. Väčšinou to navyše nie sú vôbec jednoduché procesy. A čo tomuto priebehu mohlo pomôcť? Práve to, že si ľudia vedeli nájsť svoje vzory v LGBT+ komunite v štýle pozitívnych príbehov o tom, ako to sebaprijatie a coming out môže v realite dobre dopadnúť.

Odporúčané
Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť 24. októbra 2023, 15:00

A teraz v Maďarsku zakážu o takýchto veciach pred neplnoletými rozprávať. Myslím, že im to veľmi uškodí. Spomenutie LGBT+ komunity na školách je určite veľmi prínosné pre celkovú toleranciu. Svet nie je len jednofarebný a ľudia sú rôzni, tak prečo by sme mali zakazovať rozprávať o tom, že existujú aj LGBT+ ľudia?

Takže keď budú členovia komunity do 18 rokov ukrátení o takéto dôležité informácie, môže to mať podľa teba nepriaznivý vplyv na ich vývoj?

Určite áno. A u ľudí, ktorí do komunity nepatria, to môže ovplyvniť spôsob, akým budú vnímať LGBT+. Pretože keby od začiatku videli, že to je úplne normálne a niekto má jednoducho inú sexuálnu orientáciu či zmení rodovú identitu – podstúpi tranzíciu –, tak v dospelosti by k nim boli pravdepodobne tolerantnejší a akceptovali ich. Ale keď sa o tom nebude v ich mladosti hovoriť a do ich 18 rokov to bude pre nich cenzurovaná téma, je veľký predpoklad, že takíto ľudia budú ku komunite skôr netolerantní.

Vravíš teda, že Maďari si môžu týmto zákonom vychovať novú generáciu mladých, v ktorých budú podporovať nedôveru a nenávisť voči LGBT+ ľuďom?

Rozhodne hej. LGBT+ ľuďom a celkovej akceptácii komunity to bezpochyby veľmi ublíži. 

Maďarská vláda tvrdí, že cieľom zákona je okrem iného „zdravý telesný a duševný vývoj detí“. Gabriella Selmeczi zo strany Fidesz povedala, že tým otázku o sexuálnej orientácii vo veku do 18 rokov nechá na deťoch samotných. V podstate tak naznačuje, že informácie o LGBT+ komunite môžu ovplyvniť sexuálnu orientáciu neplnoletých, ako keby išlo o voľbu. Čo si o tom myslíš?

Je to hlúposť. Nikto si nevyberá, či bude gej, lesba, heterosexuálny, bisexuálny alebo transrodový človek. Opäť spomeniem prirovnanie k ľavákom. Človek sa ako ľavák narodí, neovplyvňuje to rozhodovaním v 18 rokoch. A toto žiaden zákon ani obmedzenie nezmení. Dnes už existuje množstvo štúdií, ktoré kontroverznú konverznú terapiu jednoznačne odsudzujú.

Odporúčané
Prešiel rok od vraždy Matúša a Juraja pred Teplárňou. Prípad nie je uzavretý, LGBT+ ľudia stále nemajú rovnaké práva Prešiel rok od vraždy Matúša a Juraja pred Teplárňou. Prípad nie je uzavretý, LGBT+ ľudia stále nemajú rovnaké práva 12. októbra 2023, 13:09

Žiadne kvázi liečebné postupy pri sexuálnej orientácii nefungujú. Ale to by som skôr nazval mučením, nie liečením. Homosexuálna orientácia je prirodzená, vyskytuje sa aj v prírode a nedá sa nijako zmeniť. Niekto si však myslí, že je mocnejší ako príroda a môže takéto veci ovplyvňovať zákonmi. Čo je podľa mňa naozaj hrozné.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99604 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo odkazuje ľuďom, ktorí sa sťažujú na reklamy s homosexuálmi.
  • Ako na portáli Dúhy.sk pristupujú k provokatérom, ktorí sa registrujú, aby urážali ľudí.
  • Ľudia akej vekovej kategórie píšu najviac homofóbnych nenávistných príspevkov.
  • Ako reagoval na to, keď ho s Marekom Machom (poznámka redakcie – spoluzakladateľ Dúhy.sk) označili za homosexuálov.
  • Prečo je podľa Ondreja Vrábela hlúposť, že LGBT+ je novinka, ktorú na Slovensko priniesol Západ.
Domov
Zdieľať
Diskusia