Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2021, 19:11
Čas čítania 0:58
Kamila Šebestová

Pred ľuďmi pod 18 rokov sa v Maďarsku nebude môcť rozprávať o LGBTI komunite

NEWS LGBT+
Uložiť Uložené

Podľa organizátorov protestu sa vláda snaží spájať páchateľov neodpustiteľných hriechov voči deťom s členmi komunít „LGBTI“.

Maďarský parlament dnes schválil návrh zákona o ochrane pred pedofíliou. Bol však rozšírený o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi neplnoletými ľuďmi. V praxi to znamená, že ľudia pod 18 rokov nebudú môcť byť v školách vystavovaní „pornografickému obsahu" alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany „podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu“.

Proti zmene zákona o ochrane pred pedofíliou protestovali včera večer na Kossúthovom námestí tisíce Maďarov. Podľa organizácie Budapest pride bolo demonštrantov viac než 10 000. Okrem nich zmenu zákona ostro odsúdili aj ľudskoprávne organizácie ako Amnesty International, Maďarský helsinský výbor alebo Budapest Pride. 

Návrh zákona označujú za homofóbny. Podľa organizátorov protestu sa „vláda snaží spájať páchateľov neodpustiteľných hriechov voči deťom s členmi komunít LGBT+“.

Za návrh hlasovalo 156 poslancov vládneho bloku spolu s poslancami opozičného, krajne pravicového hnutia Jobbik. Ďalšie opozičné strany sa však postavili proti zmene návrhu zákona. Maďarská socialistická strana Demokratická koalícia, ochranárska LMP, Dialóg (Párbeszéd) a Momentum vopred avizovali, že hlasovanie budú bojkotovať.

Zákon trochu pripomína zákaz „LGBTI propagandy“, ktorý už niekoľko rokov platí v Rusku. Kvôli nemu sa podľa mnohých politológov vyostrila nenávisť voči sexuálnym menšinám a zhoršila sa situácia so šikanovaním mladých ľudí s homosexuálnou orientáciou. Je otázne, aký vplyv na atmosféru v spoločnosti bude mať táto zmena zákona.

Odporúčané
Buď ma dajú dole oni, alebo sa dám dole ja, povedal vraj Milan Lučanský ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi Buď ma dajú dole oni, alebo sa dám dole ja, povedal vraj Milan Lučanský ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi 15. júna 2021, 18:05
Domov
Zdieľať
Diskusia