Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2021, 14:30
Čas čítania 9:25
Jakub Paulík

Dušan Cinkota: Prirovnanie Slovanov ku Game of Thrones ma vydesilo (Rozhovor)

Dušan Cinkota: Prirovnanie Slovanov ku Game of Thrones ma vydesilo (Rozhovor)
Zdroj: TV JOJ
REFRESHER SLOVANIA TVOJA TVÁR ZNIE POVEDOME
Uložiť Uložené

Ako sa Dušanovi Cinkotovi darí cez pandémiu a čo nám porozprával o seriáli Slovania?

Slovenský herec a dabér Dušan Cinkota sa na obrazovkách najnovšie ukázal v seriáli Slovania s postavou tajomného žreca Čarada. V rozhovore nám vysvetlil, v čom bola pre neho táto rola výzvou, ako sa mu spolupracovalo s hercami z Ukrajiny či s Tomášom Maštalírom a prečo považuje prirovnávanie seriálu ku Game of Thrones za nezmysel.

Ďalej nám porozprával, aká náročná práca ho čakala na projekte Tvoja tvár znie povedome a prečo podľa neho nejde o žiadnu lacnú šou. Dostali sme sa však aj k pandémii a súčasnej politike našej vlády. Dušan Cinkota nám prezradil, akými prácami si počas koronakrízy privyrábal a čo odkazuje politikom z koalície.

Odporúčané
Vladimír Furdík: Night King mal sedieť na Železnom tróne, Daenerys bola od začiatku tak trochu bláznivá (Rozhovor) Vladimír Furdík: Night King mal sedieť na Železnom tróne, Daenerys bola od začiatku tak trochu bláznivá (Rozhovor) 18. mája 2019, 19:35
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo sa mu páči na postave Čarada zo seriálu Slovania
  • Prečo by seriál neprirovnával ku Game of Thrones, ale skôr ku Vikingom
  • Či pri nakrúcaní scén s Ukrajincami mohli herci hovoriť po slovensky
  • Aké má spomienky na zosnulého Andyho Hryca (†2021), s ktorým boli blízki priatelia
  • Ako si Dušan Cinkota privyrábal počas pandémie
Marek Vašut a Dušan Cinkota
Marek Vašut a Dušan Cinkota Zdroj: Dušan Cinkota

Diváci si vás spájajú predovšetkým s kladnými postavami. Ako ste sa do seriálu Slovania pripravovali na rolu žreca Čarada, ktorý podľa všetkého nebude práve dobrák od kosti?

Bolo to trochu ťažšie. Hranie zápornej postavy je pre mňa cudzie a od postavy žreca som neočakával také temné vyznenie. Musel som sa s tým zmieriť. No, koniec koncov, ako herec som to prijal veľmi pozitívne, pretože moja rola bola o to bohatšia. Herec, ktorý musí stvárniť negatívnu postavu, je v podstate rád, pretože má väčší priestor na to, čo bude hrať.

Slovania nie sú takým ťažkým fantasy a nemajú výpravu a efekty typické pre Hru o tróny.

Koľko približne trvalo, kým vás maskéri upravili do podoby na natáčanie?

Trvalo to vždy minimálne hodinu. Nebolo to však kvôli samotnému maľovaniu, ale preto, že tie farby na tvári museli schnúť a boli v niekoľkých vrstvách. V začiatkoch som sa naučil spraviť si prvú vrstvu, ktorou bola hlina.

Odporúčané
Martin Klinčúch: Dvere do slovenského šoubiznisu mi otvorila úplná náhoda v kaviarni (Rozhovor) Martin Klinčúch: Dvere do slovenského šoubiznisu mi otvorila úplná náhoda v kaviarni (Rozhovor) 30. mája 2021, 9:30

V druhej vrstve sa bielilo a to už robili maskérky hubkami. Tretiu vrstvu predstavovali okrasné maľby – tie sa delili na denné líčenie a rituálne líčenie. A keďže bolo cez deň teplo a všetci sme sa potili, moja maska postupne mizla a opadávala. Celý deň ma preto museli pravidelne doličovať.

Ktorá postava zo Slovanov vás najviac zaujala?

No, pochopiteľne, tá moja (smiech). Profesionálna súťaživosť tam predsa musí vždy byť. Ale ak by som hovoril o historickej hodnote postáv, všetky majú svoju hĺbku a sú veľmi zaujímavé. Ani jedna z nich nezostala plytkou a plochou. Takže klobúk dolu pred autormi, ktorí každú jednu postavu vyšperkovali.

Ako prebiehalo natáčanie s Ukrajincami? Rozprávali ste sa pri dialógoch po anglicky, aby ste si rozumeli, a neskôr sa museli postavy nadabovať?

Každý herec hral vo svojej rodnej reči. Je to veľmi dôležité pre stvárnenie hĺbky postáv. Nie každý dokáže rozmýšľať a cítiť v inom ako rodnom jazyku. To, že sa viete cudzou rečou dohovoriť, je jedna vec, no hrať v cudzej reči rolu je vec druhá.

Ak tou rečou nemyslíte, necítite, tak zákonite použijete istú časť mozgu a srdca na preklad, výslovnosť, znížite koncentráciu a nedosiahnete maximálnu hĺbku, akú by ste mohli, a to mi celkom vadí. Ale sú herci, ktorí to dokážu, ja však maximálne v češtine. Možno ešte v ruštine by som to dokázal.

Takže ste zo scenára vopred vedeli, čo vám bude druhý herec v dialógu rozprávať, a preto ste mohli naňho hovoriť po slovensky.

Áno. Dialógy sme mali pred natáčaním naskúšané. Keď už sme sa dostali pred kameru, rozprávali sme vo svojej vlastnej reči a dorozumievali sme sa emóciou.

Hneď v prvej časti Slovanov ste sa objavili vo viacerých scénach s Tomášom Maštalírom, ktorý hrá tiež negatívnu postavu. Ako sa vám spolu pracovalo?

S Tomášom sa mi vždy spolupracuje veľmi dobre. Je to ukážkový profesionál, vynikajúci herec a navyše si veľmi rozumieme aj ľudsky. Mám ho veľmi rád ako človeka aj ako herca.

Herec sa musí preto obracať tak isto ako hocijaký iný človek. Ak si chce privyrobiť, musí prijať prácu či brigádu, ktorá možno ani nesúvisí s jeho hlavným zamestnaním, prípadne s ňou vnútorne nesúhlasí.

Slovania
Slovania Zdroj: TV JOJ

Mnohým divákom Slovania pripomínali seriál Vikingovia, videli ste ho?

Áno a som veľmi rád, že k tomuto prirovnaniu došlo. Bulvárne prednastavenie prirovnávalo Slovanov k Hre o tróny, čo ma dosť vydesilo. Mohlo to spôsobiť mylné očakávania a sklamanie. Myslím, že som na to reagoval prvý a všade sa snažil opravovať prirovnávanie skôr k Vikingom.

Odporúčané
S Bradom Pittom sme mesiac jazdili v jednom aute. Rozhovor začínal vždy on, povedal slovenský kaskadér (Rozhovor) S Bradom Pittom sme mesiac jazdili v jednom aute. Rozhovor začínal vždy on, povedal slovenský kaskadér (Rozhovor) 14. augusta 2020, 11:44

Slovania nie sú takým ťažkým fantasy a nemajú výpravu a efekty typické pre Hru o tróny. Takže som veľmi rád, že sme sa dostali k tomuto prirovnaniu. Seriál Slovania sa však naozaj skôr podobá na Vikingov. Sledujeme život jednotlivých osád, ich vzájomné vzťahy, ich bojovníkov, cudzích bojovníkov, nejaké súboje... a opierame sa o možnú historickú pravdu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95992 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Dušana Cinkotu prezývali predtým, než mu začali hovoriť Cinky
  • Prečo považuje projekt Tvoja tvár znie povedome za profesionálnu šou
  • Čo si podľa Dušana Cinkotu zaslúži slovenský divák
  • Čo mu priniesol do života seriál Priatelia
  • O čo prosí našich politikov z vládnej koalície
Domov
Zdieľať
Diskusia