Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2021, 14:30
Čas čítania 13:24
Adam Novosad

Slovenka býva zadarmo v luxusných vilách či skromných bytoch po celom svete. Ako Ivane učaroval house sitting? (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ivana Grešlíková precestovala celý svet. Na mnohých miestach však nemusela platiť za ubytovanie, pretože sa jej zapáčil house sitting, vďaka ktorému sa stará o zvieratá výmenou za ubytovanie od majiteľov, ktorí potrebujú odcestovať.

Ivana Grešlíková žije v mestách po celom svete úplne zadarmo. Nemusí si platiť ubytovanie, nemíňa na žiadne hotely či apartmány cez AirBnb, ale býva v luxusných vilách, skromných rodinných domčekoch či bytoch v samotnom centre pulzujúcich metropol. Ako je to možné?

Ivana sa pred rokmi zamilovala do house sittingu, čo je stráženie domov majiteľom, ktorí odchádzajú na dovolenku alebo za rodinou, ale doma majú svojich chlpatých miláčikov, o ktorých sa niekto musí postarať. „Hlavne v mestách ako Singapur, New York či Londýn sa ti prakticky za jednu noc vrátia výdavky, ktoré by si inak zaplatil za prenajaté ubytovanie,“ vysvetľuje Ivana, prečo sa jej tento životný štýl tak zapáčil.

Odporúčané
Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) 16. februára 2021, 14:36

V rozhovore nám vysvetlila, ako house sitting funguje, keď ti cudzí človek odovzdá kľúče od svojho bytu a zároveň súkromia. Pre Slováka je takáto služba zatiaľ možno nepredstaviteľná, pretože si často nechce nikoho pustiť domov, ale v zahraničí je house sitting populárnejší, než by si človek mohol myslieť. Len si treba uvedomiť, že na ňom nič nezarobíš.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako funguje house sitting, keď ti majiteľ domu nechá byt na stráženie zadarmo.
  • Prečo majiteľ za tvoje služby neplatí, aj keď sa mu staráš o zvieratá.
  • Ako Ivanu k house sittingu priviedli priateľskí turisti v Španielsku.
  • Kde sa treba zaregistrovať, aby si mohol začať so strážením domov.
  • Ktorý z jej 20 house sitov vo Vietname, v Turecku či USA ju najviac očaril.
  • Ako sa jej podarilo prežiť dlhé mesiace v luxusnej vile v Turecku neďaleko mora.
  • O aké najexotickejšie zvieratá sa zatiaľ starala, odhliadnuc od psov a mačiek.
  • Ktoré krajiny odporúča Slovákom, ktorí by chceli house sitting vyskúšať.
Ivana Grešlíková
Zdroj: Ivana Grešlíková

Čo je house sitting?

Majiteľ domu alebo bytu odchádza na dovolenku či výlet, ale svoje bydlisko nechce nechať prázdne. V tom prípade potrebuje niekoho, kto by sa mu staral o záhradu a hlavne o domáce zvieratá, ak nejaké má.

Vďaka house sittingu si teda zavolá človeka, ktorý príde k nemu domov a zostane tam počas jeho neprítomnosti. Majiteľ mu odovzdá kľúče, zverí mu do rúk celý dom a v podstate cudzieho človeka nechá u seba doma. Takéto stráženie domu môže trvať deň, týždeň, mesiac alebo pokojne aj rok.

Odporúčané
Na Novom Zélande žijeme, akoby pandémia neexistovala, hovorí Kristýna. Trikrát vyšší plat ako doma si vie užiť lepšie (Rozhovor) Na Novom Zélande žijeme, akoby pandémia neexistovala, hovorí Kristýna. Trikrát vyšší plat ako doma si vie užiť lepšie (Rozhovor) 20. februára 2021, 10:48

Takže za house sitting nie si platená.

Je to rôzne, ale vo viac ako 90 percentách prípadov ti za house sitting majiteľ neplatí. Funguje to tak, že on ti dáva k dispozícii miesto, kde môžeš bývať. A väčšinou v tom byte alebo dome nemáš žiadne extra výdavky na elektrinu alebo vodu. Hlavne v mestách ako Singapur, New York či Londýn sa ti prakticky za jednu noc vrátia výdavky, ktoré by si inak zaplatil za prenajaté ubytovanie. Náklady na cestu aj jedlo si človek platí sám.

Sú však aj prípady, keď majiteľ za stráženie platí. Takto to funguje najmä v Singapure, kde sú majitelia ochotní platiť pokojne 100 dolárov na deň, ale záleží na jednotlivých ponukách. Rozdiel je v tom, či sa prihlásiš cez oficiálne weby, kde zaplatíš členské od 20 do 100 eur, alebo cez mobilné apky ako Pawshake alebo Petbacker, ktoré ponúkajú možnosť službu house sittingu spoplatniť. 

Celý ten koncept preto počíta s tým, že medzi majiteľom a house sitterom dôjde len k výmene služieb a nie peňazí. Ale existujú aj takí, ktorí v profile uvádzajú, že majú za stráženie taxu. Takým šance rapídne klesajú, lebo namiesto nich sú stovky ľudí, čo by strážili zadarmo.

Majitelia väčšinou bývajú spokojní, keď im poviem, že pracujem online a celý deň prakticky sedím doma za počítačom. 

Stáva sa, že ti majitelia po návrate prinesú darček alebo pozornosť, ak za stráženie neplatia?

Darčeky ani tak nenosia, ale skôr sa mi stalo, že mi majitelia pred svojím odchodom nechali chladničku plnú mäsa, ovocia, zeleniny či rýb. Raz mi takto v Portugalsku na tri mesiace nechali záhradu plnú hrozna a fíg, inokedy mi zase majiteľ domu vo Francúzsku neustále pripomínal, aby som šla skontrolovať vínotéku a vybrala si z nej fľašu vína. Jedna fľaša pritom mala hodnotu tak 200 či 300 eur, ale mal smolu, lebo ja veľmi nepijem, takže som z vínotéky nemala veľký osoh.

Skôr to funguje naopak – že chcem potešiť majiteľa pred príchodom z dovolenky. Predsa len, keď sa človek vracia z dovolenky a doma nechal bordel, nebude hneď po príchode v najlepšej nálade. V Turecku som takto strážila veľkú vilu, kde som umyla všetky okná. Bolo ich 45 a trvalo mi to pár dní, ale stálo to za to. Majitelia mi potom povedali, že taký dom nevideli ani vo chvíli, keď ho dostavali.

Ivana Grešlíková
Zdroj: Ivana Grešlíková

Kde si prvýkrát počula o house sittingu? Kde sa treba zaregistrovať, ak chceš stráženie domov skúsiť?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95364 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde sa treba zaregistrovať, aby si mohol začať so strážením domov.
  • Ktorý z jej 20 house sitov vo Vietname, v Turecku či USA ju najviac očaril.
  • Či takéto ponuky na stráženie domov existujú na Slovensku.
  • Ako sa jej podarilo prežiť dlhé mesiace v luxusnej vile v Turecku neďaleko mora.
  • Či si môžeš popri house sittingu nájsť prácu alebo brigádu.
  • O aké najexotickejšie zvieratá sa zatiaľ starala, odhliadnuc od psov a mačiek.
  • Ktoré krajiny odporúča Slovákom, ktorí by chceli house sitting vyskúšať.
Domov
Zdieľať
Diskusia