Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2021, 14:36
Čas čítania 13:56
Adam Novosad

Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE KAM NA DOVOLENKU
Uložiť Uložené

Lukáš Chovan je známou tvárou slovenského internetu. Roky pracuje pre cestovateľský portál Letenky za babku, po maturite sa na 9 mesiacov vybral do Ázie a napokon cez pandémiu žije na Azorských ostrovoch.

Európsky Havaj, kde nájdeš kúsky Islandu, Írska aj Nového Zélandu. V takejto exotike uprostred Atlantického oceánu žije slovenský cestovateľ Lukáš Chovan, ktorý sa krátko pred začiatkom pandémie vrátil po deviatich mesiacoch z Ázie, kam odišiel žiť po maturite. Živí sa prácou pre známy portál Letenky za babku, kde už roky Slovákom pridáva tipy na tie najlacnejšie letenky z našich končín.

Nechcelo sa mu sedieť doma v lockdowne, keď v lete začala vláda zmätkovať a človek vedel ledva zistiť, ktorá krajina je červená alebo zelená, tak sa zbalil a odišiel žiť na Azory. Prekvapivo ho to nestojí tisíce eur mesačne, ale náklady sú možno nižšie ako za mesiac života v Bratislave. A tak skoro sa domov natrvalo nechystá vrátiť.

Odporúčané
Treba raňajkovať? Musíš mäso umyť pred varením? A môžeš zjesť jogurt po záruke? Odpovedá odborníčka na výživu (Rozhovor) Treba raňajkovať? Musíš mäso umyť pred varením? A môžeš zjesť jogurt po záruke? Odpovedá odborníčka na výživu (Rozhovor) 3. februára 2021, 14:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko Lukáša stojí mesiac života na Azorských ostrovoch
  • Či sa vrátia ultra lacné letenky za 10 eur, ktoré sa stali hitom minulých rokov
  • Ako sa žije v dome pri oceáne, keď ho Lukáš porovná so Slovenskom
  • Prečo je tam pootvárané všetko okrem nočných klubov
  • Ako na Azoroch majú hromadu kostolov, ale ešte viac striptízových klubov
  • Prečo Azory ľudia označujú za európsky Havaj, ale pripomína im aj Island
  • Čo si myslí o ľuďoch, ktorí letenky za 10 eur kupujú len kvôli Instagramu
  • Či existuje tajný trik, ako vyhľadávať najlacnejšie letenky

Cestovateľ Chovi: Letenky za 10 € sa zrejme vrátia, ale nemá to byť o tom, že sa na Instagrame chváliš Parížom, ktorý ťa nezaujíma
Zdroj: Instagram

Začiatkom minulého leta si chodil do fitka, pomáhal v bratislavskom klube a mal veľké plány na cestovanie. Zrazu sa všetko zmenilo. Ako si to vnímal?

Všetci takúto pandémiu zažívame prvýkrát. A tak som si myslel, že po tej prvej vlne, ktorú sme zvládli naozaj obdivuhodne, zvládneme aj prípadnú druhú vlnu. Od júna do septembra bola situácia celkom fajn a dalo sa cestovať do mnoho krajín. Počas leta však prišlo zlyhanie našej vlády, ktorá si zrazu urobila prázdniny a zrazu sme tu mali aktualizovaný cestovateľsky semafor raz za mesiac, pritom sa ta situácia menila neustále.

Nehovoriac o tom, že tieto semafory boli často na úrovni politického lobingu a nie na úrovni reálnej pandemickej situácie, čo mi v telefóne potvrdilo aj jedno nemenované veľvyslanectvo. Miesto toho, aby sme posilnili trasovanie kontaktov, zaviedli kontroly na hraniciach a príchod iba s negatívnymi testami, tak sme neurobili nič.

Začiatok pandémie ťa zastihol vo Vietname?

Keď začala pandémia, bol som vo Vietname, ktorý je celosvetovo druhá najlepšia krajina v jej zvládaní. Väčšiu časť roka som strávil na Azoroch, kde som aj teraz a jednoducho vidím, že sa to dá zvládnuť. Trasovanie, lokálne lockdowny, rýchlosť opatrení, komunikácia vlády, žiadne hoaxy, iba fakty a dôvera obyvateľov voči vláde a naopak. V tomto sme si 50 na 50. Vláda a ani my nie sme o nič viac, musíme ťahať za jeden povraz, no ak vláda zlyháva, obyvatelia sú unavení z tých všetkých pokusov a bohužiaľ, nedodržiavajú opatrenia.

Odporúčané
Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. januára 2021, 12:30

Ty si sa v lete vybral na Azory, vrátil domov a zase späť na Azory.

Ja som sa v marci minulého roku vrátil po deviatich mesiacoch z Ázie. Domov ma dohnal koronavírus, a tak som na Slovensku strávil štyri mesiace v lockdowne. Postupne sa ale krajiny začali otvárať a videl som, že je možné cestovať, tak som sa vybral na Azorské ostrovy, lebo som tam pôvodne mal vycestovať v máji, ale tie letenky mi prepadli. 

V júli som preto šiel na týždeň na Azory, kde som bol prvýkrát vo februári 2019. Vtedy som si neuvedomil, že takto v zime tie ostrovy nie sú vôbec rozkvitnuté, ale keď som prišiel v júli a zbadal som po celom ostrove rozkvitnuté hortenzie, tak mi to pripadalo ako neskutočný raj.

Hortenzie tu rastú ako burina a tie modré, zelené či fialové kvety sú všade, takže to naozaj vyzerá ako v raji. Strašne som sa do toho miesta zamiloval a prirástlo mi k srdcu.

Stále ma to lákalo naspäť na Azory, lebo mi veľa ľudí písalo súkromné správy, že by sa tam radi vybrali a nechcú už sedieť doma v lockdowne.

Doma si sa po návrate z Azorských ostrovov dlho nezdržal.Po návrate z Azorov som musel podstúpiť karanténu, ale nedalo mi to, tak som dva dni po jej skončení spontánne kúpil letenku na Sardíniu. Letenka stála možno 40 či 50 eur, lebo som ju kupoval vo štvrtok a v sobotu som už letel. Tam som strávil päť dní, ale stále ma to lákalo naspäť na Azory, lebo mi veľa ľudí písalo súkromné správy, že by sa tam radi vybrali a nechcú už sedieť doma v lockdowne.

Tak som si povedal, že veď som tam už bol a mohol by som ľuďom pomôcť. Neskôr v lete som na Azory vzal niekoľko ľudí, cestoval som s nimi, ukazoval ostrov a neprišli len kamaráti, ale aj úplne cudzí ľudia, ktorí mi písali v reakcii na moje storky z Instagramu.

Vedel si, že po príchode na Azory tam nakoniec zostaneš žiť niekoľko mesiacov až doteraz?Pôvodne som plánoval na Azoroch zostať možno mesiac a potom sa vybrať na Island, lenže ten onedlho zaviedol podmienku absolvovania dvoch testov a povinnej karantény. Byť týždeň zavretý v karanténe na Islande bez zážitkov je ale celkom drahý špás, tak som si radšej zaplatil permanentku vo fitku na Azoroch a rozhodol sa, že tam zostanem ešte mesiac.

Keď som videl, ako sa situácia zhoršuje na Slovensku, ale na Azoroch bola skvelá a začal som sa zoznamovať s miestnymi, tak som pochopil, že zostať tam bolo zrejme najlepšie rozhodnutie. Momentálne je tu výborná situácia, keď za posledných 14 dní sa incidencia pohybuje okolo 56 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

Cestovateľ Chovi: Letenky za 10 € sa zrejme vrátia, ale nemá to byť o tom, že sa na Instagrame chváliš Parížom, ktorý ťa nezaujíma
Zdroj: Instagram

Ako si tam vyriešil ubytovanie?

Keď som v lete cestoval so skupinami, tak sme mali vlastné ubytovanie, čo sa mi podarilo vybaviť so zľavami, ale keď som zostal sám, tak som najskôr nevedel o žiadnych stránkach, kde by som si mohol izbu prenajať dlhodobo. Tak som býval cez Airbnb alebo v hosteloch, striedal som ubytovania, ale nakoniec mi miestni poradili, že na týchto stránkach nájdeš izby alebo celé domy na prenájom a môžeš sa ísť pozrieť na oblhiadku.

Takéto dlhodobé ubytovanie som riešil až od októbra, lebo medzitým som sa vrátil domov. Šiel som navštíviť rodinu aj sestru, ktorá sa narodila v máji a ja som ju prakticky celé leto nevidel. Po návrate som pozeral stránky CustoJusto.pt a Idealista.pt, chodil na obhliadky a poriešil si ubytovanie. 

Odporúčané
Vlastného vraha nachytal na novičoku v boxerkách. Alexej Navaľnyj spôsobuje Vladimirovi Putinovi čoraz väčšie vrásky na čele Vlastného vraha nachytal na novičoku v boxerkách. Alexej Navaľnyj spôsobuje Vladimirovi Putinovi čoraz väčšie vrásky na čele 6. februára 2021, 14:30

Azorské ostrovy sa pre Slovákov stávajú čoraz populárnejšie, ale bežní ľudia si zrejme stále myslia, že je to veľmi drahý špás.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94672 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko Lukáša stojí mesiac života na Azorských ostrovoch
  • Či sa vrátia ultra lacné letenky za 10 eur, ktoré sa stali hitom minulých rokov
  • Ako sa žije v dome pri oceáne, keď ho Lukáš porovná so Slovenskom
  • Prečo je tam pootvárané všetko okrem nočných klubov
  • Ako na Azoroch majú hromadu kostolov, ale ešte viac striptízových klubov
  • Prečo Azory ľudia označujú za európsky Havaj, ale pripomína im aj Island
  • Čo si myslí o ľuďoch, ktorí letenky za 10 eur kupujú len kvôli Instagramu
  • Či existuje tajný trik, ako vyhľadávať najlacnejšie letenky
Domov
Zdieľať
Diskusia