Petra Kopecká je výživová poradkyňa, ktorá Slovákom pomáha naučiť sa správne stravovať a prestať veriť hlúpostiam na internete. My sme ju vyspovedali o zdravých a nezdravých potravinách, mrazení mäsa, vyprážaní či tukoch samotných.
Slováci majú tendenciu veriť hlúpostiam o jedle. „Detoxikovať určite treba, ale prirodzenou cestou, čiže cez pečeň, obličky a kožu. V podstate sú to naše detoxikačné orgány a neexistuje žiadna zázračná látka, ktorá nás očistí,“ hovorí výživová poradkyňa Petra Kopecká, ktorá ľuďom pomáha a učí ich, ako sa stravovať tak, aby mohli schudnúť, nabrať svaly alebo si hmotnosť udržiavať.
V lockdowne ľudia podľa nej nutne nezačali chudnúť, len sa o svoje telo začali viac starať. A tak namiesto mnohých mýtov o jedle prešli k legendám o tom, ako tuky v potravinách automaticky tvoria podkožný tuk a oni začnú priberať.
Aj tieto mýty Petra v rozhovore vysvetľuje a sama konštatuje, že žiadne jedlo nie je zdravé alebo nezdravé. „Je to jedna z chýb, ktoré ľudia dookola opakujú,“ konštatuje výživová poradkyňa. Ľudia tak stále zatracujú biele pečivo, aj keď rožok po tréningu môže byť pre niekoho ideálnou pochúťkou.
- Prečo naše telo nepotrebuje detoxy zo štiav či ryžových diét
- Ako môže vynechanie raňajok znížiť riziko vzniku rakoviny či zlepšiť výkon
- Prečo netreba zatracovať tmavé ani biele pečivo
- Ako správne rozmrazovať mäso a kedy ho už opätovne nesmieš zmraziť
- Či treba mäso pred varením oplachovať v tečúcej vode
- Či je zdravšie vyprážanie alebo grilovanie
- Ako si ľudia stále myslia, že keď zjedia viac tukov, tak im narastie podkožný tuk
- Či môžeš zjesť potravinu, z ktorej povrchu odstrániš pleseň
Čo je najväčšia chyba, ktorú ľudia robia v stravovaní?
Možno najväčšia chyba je, že veria hlúpostiam. Tieto hlúposti kolujú internetom, lebo samozrejme nie je regulované, kto sa k výžive môže vyjadrovať, a tak existuje mnoho facebookových skupín, kde sa dozvieš, že tuky sú smrť alebo pečivo je smrť.
Mne sa stáva, že ku mne príde klient, ktorý mi povie, že raňajkuje ryžové chlebíčky, lebo ten klasický je nezdravý. A obeduje len zeleninu, lebo bielkoviny ničia obličky. Najviac bojujem s tým, že ľudia vôbec nevedia, čo je pravda, sú preinformovaní a zahltení dezinformáciami.
Sú teda náchylní veriť hlúpostiam o výžive. Prispela k tomu aj pandémia?
Určite prispela k tomu, že ľudia trávia viac času štúdiom. Majú čas na seba, tak čítajú, vzdelávajú sa, ale málokto je ochotný vyhľadať odborníka a 90 percent ľudí radšej ide na internet. Tam nájdu skupiny o chudnutí, ktoré často prevádzkujú samotné značky rôznych doplnkov, a tak zrazu je najlepšia forma chudnutia piť na raňajky špeciálny sójový koktejl s umelými sladidlami. Lebo si to prečítali v skupine, tak tomu veria.
Prispieva k tomu aj fakt, že medzi slovenskými stránkami je len málo relevantných zdrojov a vyštudovaní odborníci, ktorí sa výživovým poradenstvom živia, nebudú rady dávať zadarmo, pretože im ide o živobytie.
Je potrebné občas nabehnúť na detoxy šťavami či ryžou, aby sme telo zbavili škodlivín? Majú takéto detoxy zmysel?
Detoxikovať určite treba, ale prirodzenou cestou, čiže cez pečeň, obličky a kožu. V podstate sú to naše detoxikačné orgány a neexistuje žiadna zázračná látka, ktorá nás očistí. Je super, ak týmto orgánom pomôžeme občasným pôstom, hladovkou či polohladovkou. Taká pečeň potom má čas venovať sa organizmu.
Existuje rastlina ostropestrec mariánsky, čo je klasický bodliak obsahujúci látku silymarín, ktorá dokáže efektívne pomôcť pečeni. Pečeň je pritom taký zázračný orgán, lebo aj keby nám z nej ostalo len 25 percent, tak narastie naspäť na 100 percent veľkosti, čo sa nedá povedať o pľúcach či srdci.
Vieme jej preto dobre pomôcť, ale nerozumiem, prečo sú ľudia schopní za všetky detox diéty platiť neskutočné peniaze. Sú to vyhodené peniaze, lebo žiadny doplnok zrazu nevie vyčistiť organizmus nijak inak a lepšie ako orgány na to určené.
Majú Slováci stále tendenciu rozdeľovať potraviny na zdravé a nezdravé?
Je to jedna z chýb, ktoré ľudia dookola opakujú. Ja sa im snažím vysvetliť, že ak je ich cieľ chudnutie, tak by sa mali vyvarovať týmto konkrétnym potravinám, ale nie preto, že by boli nezdravé, len im budú viac blokovať ten proces chudnutia. Dajme tomu, že tieto jedlá zdvíhajú inzulín, inzulín je hormón, ktorý bráni chudnutiu, alebo majú zbytočne veľa kalórií, a tak sa na chudnutie nehodia.
Opak môže byť pravdou u iného človeka. Ak chce chudý chalan nabrať svaly, tak preňho môže byť práve rovnaká potravina skvelá. Vždy sa snažím zdôrazňovať, že keď niekomu radím konkrétne potraviny pri ich danom cieli, tak to nemajú šíriť ako univerzálne pravdy, lebo mi to niekto zakázal, tak ide o nezdravú potravinu. Potraviny sa nedajú rozdeliť na zdravé a nezdravé. Vieme sa zhodnúť, že éčko E250 je karcionogén, ale nevieme sa zhodnúť, či je pečivo zdravé alebo nezdravé.
V lockdowne sa mnohým ľuďom stalo, že schudli alebo výrazne pribrali. Máte z vašich skúseností pocit, že pandémia ľudí inšpirovala k premene postavy?
Myslím, že ten lockdown až taký veľký efekt nemal. Väčšinou som mala klientov, ktorým sa perfektne darilo, lebo na seba či na varenie mali viac času. Predtým som sa stretávala s tým, že niektorí fungovali v takom režime, až si jedlo len objednávali a nemohli sa výžive dostatočne venovať.
Lockdown je skvelý pre disciplinovaných ľudí. Mnoho klientov mi však vysvetľovalo, ako doma nemajú žiadny režim, vstanú hocikedy, nonstop majú k dispozícii chladničku, tak môžu niečo zobkať. Ide o motiváciu človeka, a tak ak naozaj chceš, tak sa vieš k výsledkom dokopať a bude sa ti dariť veľmi dobre.
Stáva sa vám, že človeku poradíte, on aj schudne, ale po pár týždňoch príde jojo efekt a kilogramy sa vrátia?
Ja sa ľuďom nesnažím pomáhať systémom, podľa ktorého za týždeň schudnú 10 kíl a potom zase všetko naberú naspäť. Môj cieľ je tých ľudí naučiť sa stravovať tak, že im to vydrží na celý život. Ja im nič nezakazujem, netvrdím, že sa nesmú dotknúť pizze či hranoliek, ale zastávam princíp 80:20. Ak sa človek na 80 percent stravuje zdravo, tak si z tých 20 percent môže dopriať jedlo, ktoré by sa nepovažovalo za najvýživnejšie.
Snažím sa ľuďom vysvetľovať, čo majú jesť, ako raňajkovať, čo kombinovať s čím. Keď sa takto naučia stravovať, tak u nich neexistuje možnosť jojo efektu. Ten sa objaví vtedy, ak naskočíte na stravu, ktorá sa dlhodobo nedá udržať a je v nejakom smere extrémna. Ak človek je mesiac vyslovene zeleninu, tak jasné, že tak nedokáže fungovať celý život.
V rozhovore so zubárkou som sa pýtal, či vie vyšetriť samú seba. Ako to funguje u výživovej poradkyne? Dbáte na svoje stravovacie návyky viac ako ostatní ľudia?
Každý si musí vytvoriť vlastný systém stravovania, pretože ich je veľa a žiadny nie je jediný správny. Ja som si našla ten svoj, vďaka ktorému si už 10 rokov udržiavam hmotnosť na úrovni 52-53 kíl a vôbec sa extrémne neobmedzujem. Minule som videla, ako si ľudia predstavujú že sa stravuje výživový poradca a hovorili, že musí jesť len klíčky či listy.
Takto to vôbec nie je. Riadim sa spomínaným princípom 80:20, takže sa snažím dodržiavať zdravý životný štýl a tých 20 percent si doprajem čokoládu, zmrzlinu či pohár vína. Skôr ale dávam dôraz na kvalitu, lebo ak si dávam nejakú pochúťku, tak si dám dobrú čokoládu alebo lepšiu zmrzlinu. Už mi tie najlacnejšie výrobky ani nechutia. Inak ale necítim žiadny tlak a nemám s tým problém.
Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Mýtus alebo pravda?
Rozhodne to zaručená pravda nie je. Ja na sebe pozorujem pozitívny efekt prerušovaného hladovania, čo je systém stravovania, ktorý vyhovuje obrovskej časti populácie. Nie síce každej žene, ale skôr mužom a viac dospelým ako deťom, ale je to preskúmaný systém s množstvom štúdií, ktoré dokazujú, že práve vynechanie raňajok môže byť pre telo prospešné.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako môže vynechanie raňajok znížiť riziko vzniku rakoviny či zlepšiť výkon
- Prečo netreba zatracovať tmavé ani biele pečivo
- Ako správne rozmrazovať mäso a kedy ho už opätovne nesmieš zmraziť
- Či treba mäso pred varením oplachovať v tečúcej vode
- Či je zdravšie vyprážanie alebo grilovanie
- Ako si ľudia stále myslia, že keď zjedia viac tukov, tak im narastie podkožný tuk
- Prečo sa cukor premieňa na podkožný tuk oveľa jednoduchšie
- Či môžeš zjesť potravinu, z ktorej povrchu odstrániš pleseň
- Či cestoviny a ryža vydržia donekonečna aj po uplynutí trvanlivosti