Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2021, 9:30
Čas čítania 13:21
Adam Novosad

Zubárka: Chodia ku mne 20-roční ľudia, čo majú zuby v katastrofálnom stave, ale chceli by si ich nechať vybieliť (Rozhovor)

REFRESHER ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Zubárka Andrea Hrubá sa hneď po skončení štúdia vrhla do práce, ale okrem toho vzdeláva tisícky Slovákov o tom, ako treba zuby správne čistiť. A občas zostáva zhrozená, keď vidí, s akým chrupom k nej prichádzajú často mladí 20-roční pacienti.

Mladá zubárka Andrea Hrubá z Bratislavy občas zostáva smutná, keď sa pozerá na stav zubov ľudí, ktorí prišli do ambulancie, kde pracuje. „Ja by som povedala, že naozaj veľké percento ľudí na preventívne prehliadky nechodí. Často prídu mladí ľudia, ktorí majú 20 rokov a zuby v katastrofálnom stave. Vtedy sa ich pýtam, kde boli doteraz,“ vysvetľuje svoje pocity.

Odporúčané
Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. januára 2021, 12:30

Aj preto založila projekt Zápisník zubárky, ktorý na Instagrame sledujú tisícky Slovákov s túžbou dozvedieť sa o svojich zuboch trochu viac. Andrea vyvracia mýty, snaží sa ľudí naučiť správnu techniku čistenia zubov, aby k zubárom nemuseli chodiť s akútnymi bolesťami, keď možno už chrup ani odborník nedokáže zachrániť. A plánuje v tom pokračovať, aby zasiahla čo najväčšie množstvo ľudí.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo si netreba zuby čistiť po každom jedle
  • Či je žuvanie žuvačky v núdzovej situácii dobrou náhradou čistenia zubov
  • Ako si treba vybrať správnu kefku či pastu a aký význam v nej má čierne uhlie
  • Kedy Andrea zostáva smutná, keď vidí, v akom stave majú 20-roční ľudia zuby
  • Prečo si chcú zuby nechať bieliť najmä mladí ľudia
  • Či je zubný kaz dedičný a prečo sa niekomu tvorí menej a inému viac
  • Ako si môže človek ublížiť, keď si zuby vybieli prípravkom z čínskeho e-shopu
  • Čo Andrea hovorí na sťažnosti, že sú slovenskí zubári drahí

Zubárka: Chodia ku mne 20-roční ľudia, čo majú zuby v katastrofálnom stave, ale chceli by si ich nechať vybieliť (Rozhovor)
Zdroj: Zápisník zubárky

Čo vás priviedlo k štúdiu zubárstva?Pôvodne som ani nechcela byť zubnou lekárkou, chcela som študovať všeobecné lekárstvo. Na lekárskej fakulte sa dá študovať všeobecné a zubné lekárstvo, tak som si zo zvedavosti podala prihlášku na obidva odbory a na obidva odbory ma aj prijali.

Na zubné lekárstvo je ťažšie sa dostať ako na všeobecné, tak som si povedala, že je to šanca, vyskúšam to a po roku uvidím. Štúdium ma počas prvého roka tak chytilo, že som pri zubnom lekárstve ostala a baví ma doteraz.

Štúdium zubárstva je vraj dlhé a náročné.

Štúdium trvá šesť rokov a je a naozaj veľmi ťažké. Okrem toho, že sa učíme zubárske predmety, tak musíme ovládať aj to, čo všeobecní lekári. Na skúškach máme v drvivej väčšine aj tie oblasti, čo všeobecní lekári, takže sa skutočne neučíme len o zuboch. Okrem toho, že sa na zubné lekárstvo človek ťažko dostane, tak nie každý štúdium dokončí. Nás bolo v ročníku 40 a všetkým 40 sa ho, našťastie, podarilo dokončiť, ale naozaj to bolo veľmi náročné.

Svoj diplom ste získali len v roku 2020. Stihla vám už do výučby zasiahnuť pandémia koronavírusu?

Aj moje štúdium zasiahla pandémia. Bola som akurát v poslednom štátnicovom ročníku, v škole sme stihli odchodiť len prvý štátnicový blok. Potom prišla pandémia a štúdium prebiehalo online, rovnako ako štátnice, čo bolo zaujímavé. Na jednej strane nám chýbalo, že sme spolu neboli so spolužiakmi a neužili sme si poriadne posledný rok, ale možno sme vďaka tomu mali viac času na učenie, lebo sme boli doma a nemohli sme nikam chodiť.

Odporúčané
Jazdené nemeckým dôchodcom do kostola, tomu nemôže uveriť nikto. Peter z Volant.tv radí, ako si má mladý Slovák vybrať prvé auto Jazdené nemeckým dôchodcom do kostola, tomu nemôže uveriť nikto. Peter z Volant.tv radí, ako si má mladý Slovák vybrať prvé auto 15. januára 2021, 9:30

Hneď po škole ste si založili projekt Zápisník zubárky, kde pridávate tipy, triky a búrate mýty o zuboch. Ako vznikol?

Zápisník zubárky nebol úplne môj nápad. Bol to nápad môjho partnera, ktorému som počas štúdia rozprávala všelijaké zaujímavosti o zuboch. Jedného dňa mi povedal, prečo tieto zaujímavosti neposunieme širšej verejnosti. Najskôr sme založili profil na Instagrame, kam som začala pridávať rozličné tipy a malé príspevky o rôznych zubných témach.

Postupom času to prestalo stačiť, lebo sme si na Instagrame vybudovali väčšie publikum a témy boli komplikovanejšie. Počet slov pod príspevkami je tam limitovaný, tak sme založili web Zápisník zubárky. Tam sa môžem naplno realizovať vďaka blogom, ktoré sa snažím písať takou ľudskou rečou. Ja mám na starosti obsahovú a môj partner technickú stránku projektu.

Na blog nadväzuje Instagram, ktorý nazbieral už viac ako 6-tisíc fanúšikov a ľudia ho vo veľkom navštevujú, aby sa dozvedeli zaujímavé informácie o svojich zuboch. Spájate tak príjemné s užitočným? Môže byť dnes podľa vás aj zubárka do nejakej miery influencerkou?

Ja by som sa influencerkou zatiaľ nenazývala, ale je príjemné vidieť, ako ma postupne začínajú sledovať moji pacient, alebo mi do ordinácie prídu pacienti na základe môjho Zápisníka zubárky. Mám vďaka tomu takú inú interakciu s publikom, lebo čas je v ambulancii limitovaný a často im nestihnem povedať všetko, čo chcem. Vtedy ich odkážem na tento web, kde mám rôzne témy kvalitne spracované, aby si to prečítali v pohodlí doma.


Okrem toho, že píšem rozličné články so zubnou problematikou, tak na Instagrame máme aj vedomostné kvízy, prípadne občas fotím, ako vyzerá môj deň v ambulancii. Snažím sa ukázať, že práca zubára môže vyzerať aj inak, keď sa s tým človek trochu pohrá a práca ho baví. Veľmi ma teší, že ľudia stále pribúdajú a vidieť, že ich Zápisník zubárky zaujíma. Často pridávam veci, aké sa možno inde nedočítajú.

Zubná kefka je po takom čase takým malým rajom pre baktérie a okrem toho sa čistením opotrebúvajú štetinky.

Píše vám veľa fanúšikov rovno súkromné správy, kde sa vypytujú otázky, na ktoré nenašli odpovede?

Tých súkromných správ mi chodí poslednú dobu naozaj veľa. Priznám sa, že nie vždy stíham odpisovať, ale snažím sa vyčleniť si nejakú hodinku, keď si sadnem a odpisujem. Ľuďom však hovorím, že moje rady a články nenahrádzajú návštevu zubného lekára, a keď majú nejaký problém, musia sa prísť nechať vyšetriť osobne.


Ak sú z iných kútov Slovenska, odporúčam im, nech navštívia svojho zubného lekára, pretože ja ich cez internet môžem len usmerniť. Na diaľku sa nedá nič diagnostikovať a už vôbec nie liečiť.

Prejdime teraz k osvete o základných pravidlách, ktoré stále množstvo Slovákov neovláda. Treba si zuby čistiť po každom jedle?

Zubný povlak je najnebezpečnejší činiteľ v ústnej dutine. Nevznikne len tak z hodiny na hodinu, ale aby sa stal nebezpečným a kyslým, musí prejsť istý čas. Odporúčam umývať si zuby ráno a večer kefkou a večer pridať čistenie medzizubnou kefkou, prípadne medzizubnou niťou. Prehnané čistenie zubov po každom jedle nie je potrebné, ak si človek dôkladne dvakrát denne vyčistí zuby a nenechá na nich žiadny povlak.

Odporúčané
Dvaja mladí Ukrajinci zabili za necelý mesiac 21 ľudí. Na video si natočili, ako obetiam skrutkovačom bodali do mozgu Dvaja mladí Ukrajinci zabili za necelý mesiac 21 ľudí. Na video si natočili, ako obetiam skrutkovačom bodali do mozgu 11. januára 2021, 9:33

Niekto si dopraje chutnú večeru, pozrie film a potom sa mu už nechce vyjsť z postele, aby si zuby umyl. Čo sa stane, ak takto umývanie zubov večer zanedbáme?

Keď to niekto bude častejšie praktizovať, tak mu vznikne zubný kaz. To by malo byť najviac odstrašujúce. Celkovo je najnebezpečnejšie nevyčistiť si zuby večer. Keď človek zaspí, tak sa zníži množstvo slín, ktoré produkujeme a zuby potom nemajú byť čím obmývané. V ústach máme povlak, baktérie a zvyšky jedla, ktoré sme si nevyčistili pred spánkom. Baktérie vďaka tomu majú celú noc na to, aby skvasovali sacharidy z potravy a vytvárali kyslé produkty. Takto sa potom odvápňuje zubná sklovina a vzniká zubný kaz.

Dá sa v núdzovej situácii, keď si človek nemôže umyť zuby, nahradiť čistenie žuvaním žuvačky?

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93381 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je žuvanie žuvačky v núdzovej situácii dobrou náhradou čistenia zubov
  • Ako si treba vybrať správnu kefku či pastu a aký význam v nej má čierne uhlie
  • Či je možné zuby zachrániť, ak ich človek zanedbával 5 rokov
  • Prečo je najväčší faktor vzniku zubného kazu práve cukor
  • Kedy Andrea zostáva smutná, keď vidí, v akom stave majú 20-roční ľudia zuby
  • Prečo si chcú zuby nechať bieliť najmä mladí ľudia
  • Či je zubný kaz dedičný a prečo sa niekomu tvorí menej a inému viac
  • Ako si môže človek ublížiť, keď si zuby vybieli prípravkom z čínskeho e-shopu
  • Čo Andrea hovorí na sťažnosti, že sú slovenskí zubári drahí
Domov
Zdieľať
Diskusia