Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Oral-B.
29. júna 2022, 17:00
Čas čítania 4:49
Sponzorovaný obsah

Čistíš si zuby správne? Väčšina ľudí robí niektorú z týchto chýb

Čistíš si zuby správne? Väčšina ľudí robí niektorú z týchto chýb
Zdroj: Oral-B
ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Odborníci z Oral-B niekoľko rokov študovali chyby pri čistení zubov, aby mohli vyvinúť technológiu, ktorá im zabráni.

Čistenie zubov je pre väčšinu z nás rutinná záležitosť, ktorej nevenujeme prílišnú pozornosť. Stíhame počas neho chatovať s kolegyňou, leštiť zrkadlo alebo si pripravovať oblečenie. Keď sa k tomu pridajú ešte zlozvyky, ktoré máme často zaužívané už z detstva, zvyšuje sa riziko vzniku chorôb ústnej dutiny. A pritom by stačilo tak málo – zmeniť svoje návyky.

Poprední vedci a špecialisti Oral-B usilovne pracujú na tom, aby s tým ľuďom pomohli a zároveň vyvrátili škodlivé mýty spojené s dentálnou hygienou. Spoločne s Oral-B sme sa pozreli do ich inovačného centra v Kronbergu, aby sme zistili, aké chyby v starostlivosti o zuby ľudia robia a ako im predísť. Zoznámili sme sa aj s výsledkom ich dlhoročnej práce, inteligentnou zubnou kefkou Oral-B iO, ktorá vďaka svojim interaktívnym funkciám a prepojeniu s mobilnou aplikáciou dokáže sledovať, či si jej majiteľ čistí zuby dostatočne dlho a správne. V podstate sa tak s ňou znova učia, ako si čistiť zuby lepšie a efektívnejšie.

Viac o Oral-b
oral-b, zubní kartáček
Zdroj: Oral-B

Mýtus č. 1: Za pokazené zuby môže genetika

Zubné kazy nie sú dedičné, a ak trápia aj teba, určite za to nemôže genetika. Príčinou je zlá technika čistenia zubov. Dedičné tak môžu byť maximálne zlé návyky, ktoré preberáme a z ktorých sa potom môžu stať celoživotné zlozvyky. Napríklad veľa ľudí si myslí, že dať si po čistení zubov jablko je v poriadku. Jablká však obsahujú cukry a ovocné kyseliny, takže ich rozhodne nie je vhodné konzumovať po čistení zubov.

Zlá starostlivosť o zuby môže viesť k problémom, ako sú kazy alebo krvácanie ďasien. Nie každé slabé krvácanie musí nutne znamenať vážne ochorenie, mohlo dôjsť iba k mechanickému poškodeniu ďasna pri čistení. Ale pokiaľ ti ďasná krvácajú pravidelne, s veľkou pravdepodobnosťou môže byť príčinou práve zlé čistenie. Starostlivosť o zuby neovplyvňuje iba zdravie zubov, ale aj zdravie všeobecne. S nezdravými zubami môžu súvisieť aj kardiovaskulárne choroby, cukrovka alebo mŕtvica, takže do starostlivosti o ne sa rozhodne oplatí investovať.

Mýtus č. 2: Stačí len pasta a kefka

Ľudia veľmi často podceňujú používanie zubnej nite a medzizubných kefiek, hoci ide o dôležitú súčasť dentálnej hygieny. Dokážu totiž odstrániť zubný povlak z miest, kam sa kefkou nedostaneš. Možno si zuby čistíš pravidelne a správne, ale stále sa nemôžeš zbaviť zubného kameňa. V tom prípade môže byť príčinou práve to, že zanedbávaš čistenie medzizubných priestorov.

„Mnoho ľudí tento krok starostlivosti vynecháva, pretože jednoducho nenašli správnu veľkosť či materiál. To však potom vedie k zbytočným komplikáciám pri návšteve zubára,“ vysvetľuje dentálna hygienička Simona Straková, DiS. Vybrať vhodnú medzizubnú kefku ti pomôžu na dentálnej hygiene a ukážu ti, ako s ňou pracovať.

oral-b, zubní kartáček
Zdroj: Oral-B

Mýtus č. 3: Na kefke nezáleží

Dôležitú úlohu v starostlivosti o zuby hrá to, akú zubnú kefku používaš. V súčasnosti je pomerne populárne používanie ultramäkkých kefiek s myšlienkou, že sú šetrnejšie k ďasnám. Príliš mäkká kefka však nedokáže dostatočne vyčistiť zuby od povlaku. Aby si s takou kefkou dosiahol rovnaký výsledok ako s elektrickou, musel by si si zuby čistiť namiesto dvoch minút približne 15 až 20. Môže ti napadnúť obalamutiť čistenie tým, že na kefku viac zatlačíš. Neprimeraným tlakom si však, naopak, môžeš ublížiť a to platí v prípade manuálnych aj elektrických kefiek. Zvyšuješ tak riziko poškodenia ďasien aj zubnej skloviny.

Inteligentná kefka Oral-B iO dokáže vyhodnotiť, ako veľmi na zuby tlačíš, a v prípade slabého alebo príliš silného tlaku ťa upozorní svetelnou signalizáciou. Vďaka tomu vyvíjaš na zuby presne taký tlak, aký je potrebný, aby nedošlo k poškodeniu a zároveň aby boli zuby naozaj čisté. Všeobecne platí, že je lepšie zuby čistiť dlhšie primeraným tlakom ako čistenie odbiť tým, že sa budeš snažiť dohnať to neprimeraným tlačením na kefku.

oral-b, zubní kartáček
Zdroj: Oral-B

Na rozdiel od manuálnych mäkkých kefiek elektrické kefky dokážu zuby skutočne efektívne vyčistiť. Možno už si sa stretol s tvrdením, že poškodzujú sklovinu alebo ďasná, ale môžeme ťa upokojiť – ich používanie je úplne bezpečné. Elektrické zubné kefky už na trhu figurujú nejaký čas a za toto obdobie prešli ich technológie mnohými inováciami. Súčasne ich používajú klienti zubárov a dentálnych hygienikov po celom svete, takže sa v tomto ohľade naozaj nie je čoho báť.

Vďaka používaniu elektrickej kefky môžeš, naopak, niekoľkonásobne znížiť riziko vzniku zubného povlaku. Spoločnosť Oral-B vykonala klinické testy, ktoré potvrdili, že ich kefka iO odstraňuje až o 100 % viac povlaku a 6x viac povlaku pozdĺž línií ďasien (z ktorého vznikajú zápaly ďasien) ako manuálna kefka. Súčasne výskumy ukázali, že po jednom týždni používania kefky iO boli ďasná o 100 % zdravšie ako pri čistení klasickou kefkou.

Na vývoji magnetickej technológie, ktorá prepája šetrnosť so starostlivým čistením, pracovali odborníci Oral-B v nemeckom Kronbergu 6 rokov. „Výsledkom dlhoročného vývoja expertov je kefka Oral-B iO, ktorá dosahuje rovnováhu medzi účinnosťou a zážitkom z čistenia a predstavuje nový spôsob, akým kefka funguje, čistí a celkovo pôsobí na zákazníka. Je to kefka, na ktorej používanie sa ľudia budú tešiť a ktorá pomôže zaistiť našim zákazníkom vynikajúce zdravie ústnej dutiny,“ hovorí riaditeľ P & G Professional Oral Health Care Peter Fiala.

Technológia iO sa odlišuje tým, že magnetický pohon bez trenia prenáša energiu priamo na končeky vlákien, vďaka čomu zaistí jemné a zároveň účinné čistenie, ktoré sa tak stane príjemným zážitkom. Ide o vôbec prvú aplikovanú technológiu, ktorá bola ocenená pečaťou Českej stomatologickej komory za preukázateľne šetrné, a pritom účinné čistenie zubov. Modely iO 7 a iO 8 boli takisto ocenené značkou kvality v nezávislom teste dTest, v ktorom bolo testovaných 23 elektrických zubných kefiek.

oral-b, zubní kartáček
Zdroj: Oral-B

Ako na správne čistenie?

Základné návyky, ktoré je nutné dodržiavať pri ústnej hygiene, sumarizuje dentálna hygienička Simona Straková, DiS. „Zuby by sme si mali čistiť aspoň 2 minúty, a to ako večer, tak ráno. Čas by mal byť tiež rovnomerne rozdelený na všetky časti našich zubov – rovnakú starostlivosť venujte nielen predným, ale aj zadným zubom, nezabúdajte na kvalitné vyčistenie zadnej strany zubov a na plôšky, ktorými hryziete. Aj tu sa totiž usádza zubný povlak, ktorý sa pri nesprávnom čistení môže premieňať na zubný kameň a ovplyvniť tak zdravie našich ďasien i tela,“ vysvetľuje.

Už len venovať rovnomernú starostlivosť všetkým zubom nie je jednoduché. Zvyčajne totiž prirodzene všetci jednu stranu zanedbávame – praváci pravú a ľaváci ľavú. Dôvodom nie je nič iné ako to, že sa nám na tejto strane zuby čistia horšie, pretože musíme kefku otočiť. Aby k tomu nedochádzalo, odborníci z Oral-B prepojili kefku iO s mobilnou aplikáciou, ktorá dokáže detegovať, či si pri čistení zubov stopercentne pokryl celú plochu ústnej dutiny, prípadne akým miestam si sa venoval menej. Vďaka tomu sa nestane, že by si nejakú časť vynechal.

vyskúšať oral-b IO
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Naomi Adachi | 足立ナオミ (@naoleo)

Spojenie účinnej kefky a interaktívnej aplikácie si obľúbila aj moderátorka a gamerka Naomi Adachi. „S Oral-B iO mám celodenný pocit čistých zubov. Prepojila som si kefku s aplikáciou Oral-B a musím povedať, že sa vďaka tomu na čistenie zubov doslova teším. Je to vždy taká malá výzva! Aplikácia mi ukáže, či som si zuby čistila dostatočne dlho, či som na kefku príliš netlačila a aj či som nejakú oblasť nevynechala. Za snahu ma potom odmení medailou. To je presne niečo pre hráčov, ako som ja,“ delí sa o svoje skúsenosti.

S interaktívnou kefkou a aplikáciou Oral-B nebude čistenie zubov nutná otrava, ale zábava. Aplikácia ti pomôže starať sa o zuby aj ďasná správne a bude ti pripravovať nové a nové výzvy, ktorých plnením sa budeš približovať k zdravším zubom. Za nejaký čas uvidíš pokroky nielen v aplikácii, ale hlavne na svojich zuboch.

Domov
Zdieľať
Diskusia