Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. januára 2021, 9:30
Čas čítania 8:38
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov roka 2020

FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER NAJLEPŠIE FILMY REVIEW 2020 TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Od Nolana, cez nezávislé počiny, až po nádherný animák. Toto je to najlepšie, čo si minulý rok mohol vidieť.

Rok 2020 je už definitívne minulosťou, a tak si ho môžeme zrekapitulovať vo viacerých odvetviach. Nebol by to Refresher, keby sme sa okrem hudby nepozerali aj na najlepšie filmy, seriály a hry. A práve 10 najlepšími filmami za rok 2020 odštartujeme sériu článkov, ktoré budeš postupne nachádzať vo vlákne Review 2020. 

Ako každý rok, aj teraz sme vyberali z filmov, ktoré mali na Slovensku premiéru v roku 2020 buď v kinách, na streamingových platformách či fyzických nosičoch všade po svete. Aj preto nájdeš v rebríčku filmy, ktoré možno mali v USA premiéru v roku 2019, ale my sme mali možnosť vidieť ich až v roku 2020. Na rozdiel od minulého roku sme teraz nerozlišovali, či ide o veľkú hollywoodsku produkciu alebo nezávislý či artový film. 

Svoju TOP 10 si vrátane mňa vybrali 9 členovia redakcie Filmkult. Následne sme dali dokopy výsledky a rebríček upravili, aby nám poradie vyhovovalo. Na konci článku následne nájdeš aj jednotlivé výbery hlasujúcich. V nich už však nájdeš aj snímky, ktoré sme pre oficiálny rebríček 10 najlepších filmov nebrali v úvahu, ako napríklad dokumenty

V odkaze v názve filmu nájdeš našu recenziu
na daný počin (ak je dostupná) a vedľa názvu zase meno režiséra.

Odporúčané
Exkluzivity pre PS5 sú najočakávanejšími hrami roka 2021. Toto je 10 hier, na ktoré sa tešíme najviac Exkluzivity pre PS5 sú najočakávanejšími hrami roka 2021. Toto je 10 hier, na ktoré sa tešíme najviac 27. decembra 2020, 9:34

10. Corpus Christi (r. Jan Komasa)

Poľská dráma bola na Oscaroch po boku Parazita nominovaná na najlepší cudzojazyčný film. Celkom zaslúžene, keďže ide o pútavú, aj keď komornú konverzačnú drámu. 

Príbeh sleduje dvadsaťročného Daniela z nápravného zariadenia pre mladistvých, kde prejde duchovnou premenou. Chcel by sa stať kňazom, ale s jeho trestným registrom na to nemôže ani pomyslieť. Keď ho prepustia a má začať pracovať v stolárstve v malom meste, prezlečie sa po príchode do farárskeho rúcha a vďaka náhode sa začne starať o miestnu farnosť.

Príchod mladého charizmatického pastiera rozčerí stojaté vody a miestna komunita, kruto zasiahnutá tragédiou, ktorá sa tu stala, môže s jeho pomocou začať pomaly liečiť svoje rany. Snímka kritizuje cirkev, pokryteckosť a skrytú nenávisť v ľuďoch, no snaží sa v nich prebudiť aj to dobré. Nikdy ťa nezačne nudiť a budeš si užívať každý jeden dialóg, ako aj autentický koniec. 

Corpus Christi
Zdroj: ASFK

9. The Trial of the Chicago 7 (r. Aaron Sorkin)

Skvelý scenárista Aaron Sorkin sa po svojom režijnom debute Molly’s Game zlepšil aj ako režisér. Vyzrel v každom aspekte, a tak nám naservíroval strhujúcu, skvele zahranú a dokonale fungujúci súdnu drámu. Okrem hereckých výkonov zaujala aj skvelá dobová atmosféra, brilantné dialógy a podarený strih, vďaka ktorému dráma nestrácala na sile ani v jednej scéne.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Snímku natočili podľa skutočných udalostí. Pozreli sme sa v nej do roku 1968, keď skupina protestujúcich narušila zhromaždenie americkej Demokratickej strany. Výsledkom bol násilný stret s políciou, po ktorom obvinili 8 policajtov a 8 protestujúcich.

Udalosť sa odohrávala vo veľmi vypätom roku. Pár mesiacov predtým zavraždili Martina Luthera Kinga, ľudia sa búrili proti vojne vo Vietname a aj za práva menšín v politických a vyšších sociálnych kruhoch. Vláda organizátorov nechcela stíhať, no keď sa zmenili politici, prípad sa znovu otvoril. 

 
The Trial of Chicago 7
Zdroj: Netflix

8. Chľast (r. Thomas Vinterberg)

Dánsky režisér Thomas Vinterberg je proste frajer. Priznal, že komornejšie drámy sa mu natáčajú lepšie, a preto sa asi vykašle na Hollywood. Očividne sa lepšie cíti aj vtedy, keď má po boku herca Madsa Mikkelsena. Po skvelom thrilleri Hon/Jagten totiž spolu natočili drámu Chľast/Druk o štvorici učiteľov v strednom veku, ktorí sa pokúsia problémy v súkromnom a kariérnom živote vyriešiť pitím alkoholu. 

Rozhodnú sa vyskúšať život podľa jedného z filozofov, ktorý tvrdil, že človek má mať v sebe každý deň určitú dávku alkoholu, čo zlepší jeho sociálne interakcie aj zvýši úroveň šťastia. Experiment zo začiatku funguje, no partia kamošov ho povznesie na vyššiu úroveň a začne to s alkoholom preháňať. Kvôli tomu sa na povrch dostanú aj dlhodobo utláčané problémy v ich rodinách a životoch.

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Snímka má originálny príbeh, dokáže pobaviť a zaujme aj skvelými dialógmi. Celkom nečakane nás rozplakala aj v jednej zo scén na konci, takže režisérovi musíme zagratulovať aj k vynikajúcej práci s emóciami. Čerešničkou na torte je už, samozrejme, výkon Madsa Mikkelsena v hlavnej role. Chľast sa stal Európskym filmom roka a ak obľubuješ kvalitnú kinematografiu, určite by si ho mal vidieť. 

Chľast/Druk
Zdroj: Nordisk Film Den.

7. Little Women (r. Greta Gerwig)

Ukecaný pohľad do života smotánky v 19. storočí nás veľmi príjemne prekvapil. Historická romantická záležitosť pracuje s úžasnými postavami. Dej sa zameriava na vyrastanie 4 mladých sestier Marchových v 19. storočí. Ich otec (Bob Odenkirk) je dlhodobo neprítomný kvôli vojne a matka (Laura Dern) sa niekedy na úkor vlastnej rodiny stará o dobro a zdravie cudzích ľudí.

Jej dcéry jej to nezazlievajú a častokrát sa snažia ísť v jej šľapajách. Majú to však náročné a čoskoro zisťujú, že ich detské sny nie sú až také reálne a ľahko dosiahnuteľné, ako dúfali. Okrem dramatickej zložky sa môžeš tešiť aj na zapletenú romantickú linku s postavou Timothéeho Chalameta, no a očaria ťa aj Florence Pugh, Saoirse Ronan, Emma Watson a Eliza Scanlen v hlavných rolách 4 sestier. 

Little Women je filmom, ktorý by mnohí diváci označili ako jednoducho krásny. Neudeje sa v ňom nič ohromné, no zaujímavý dej ti nedovolí odpútať pozornosť. Režisérka Greta Gerwig vynikajúco pracuje s postavami a budovaním ich vzťahov, takže sa nevieš dočkať toho, ako to celé skončí. Ak sa ti Little Women páčilo, veľmi vrelo odporúčame aj podobne ladenú snímku Emma s Anyou Taylor-Joy (Queen’s Gambit). 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92927 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý animák sa dostal do TOP 10
  • Na akej pozícii sa umiestnil Tenet
  • Ktorý film od režiséra, ktorého nenávidia milióny divákov, sa dostal na 2. miesto
  • Ktorý film Adama Sandlera sa dostal do rebríčku
Domov
Zdieľať
Diskusia