Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. decembra 2020, 9:34
Čas čítania 6:41
Dominik Vetrák

Exkluzivity pre PS5 sú najočakávanejšími hrami roka 2021. Toto je 10 hier, na ktoré sa tešíme najviac

TECH NAJOČAKÁVANEJŠIE HRY PREVIEW 2021
Uložiť Uložené

Vyhrá budúci rok Nintendo, PC, Xbox alebo PlayStation?

Po očakávaných filmoch a seriáloch roka 2021 si dáme na chvíľu pauzu a pozrieme sa aj na videohry. Rok po príchode next-gen konzol bude totiž mimoriadne zaujímavý. Čakajú nás pecky, na ktoré sa tešíme už dlhé roky, novo-oznámené tituly a dumať budeme aj nad tým, či sa niektoré z nich objavia iba na PS5, alebo aj PS4 (pozeráme sa na teba, God of War 2). 

Všetky ďalšie výbery o najočakávanejších
filmoch, seriáloch a hrách nájdeš postupne vo vlákne Preview 2021.

Odporúčané
10 najočakávanejších komiksových a sci-fi filmov roka 2021 10 najočakávanejších komiksových a sci-fi filmov roka 2021 18. decembra 2020, 14:30

1. God of War: Ragnarok – PS5 a asi aj PS4

A začneme rovno ním. Malý reštart ságy z roku 2018 je masterpiece a jedna z najlepších hier 21. storočia. Nikto nečakal, že sa režisérovi Corymu Balrogovi podarí vrátiť Kratosa na trón až takýmto štýlom. Dialógy, filmové sekvencie a postupný charakterový progres boli silnou stránkou hry nielen pre dospelých fanúšikov. Hra mala absolútne špičkovú hrateľnosť na čele s úplne prekopaným súbojovým systémom.

Štúdio Sony Santa Monica ukázalo svoj talent aj z hľadiska technického prevedenia. Takmer 30-hodinová hra neobsahovala bugy (technické chyby), mala nádherné grafické spracovanie a nezabudnuteľné particle effects. Jedinou chybičkou krásy bol nedostatok súbojov s bossmi. Na konci jednotky nám tvorcovia naznačovali, že sa budeme biť aj s Thorom.

PlayStation v krátkom teaseri oznámilo, že sa hry dočkáme v roku 2021. Len 3-ročný cyklus od vydania predošlej časti sa nám však zdá prikrátky. Úprimne si myslíme, že hru odložia na rok 2022 a sami to chceme, nech majú vývojári dostatok času na dokončenie všetkého potrebného. A len tak mimochodom, Ragnarok ešte nie je oficiálny podnázov.

Všetci dúfame, že pôjde o exkluzivitu na PS5, aby bola hra skutočným predstavením next-gen hardwaru. PlayStation sa však asi nebude chcieť obrať o potenciálne tržby z predaja hry na viac ako 100 miliónov PS4 konzol.


2. Horizon: Forbidden West – PS4 a PS5

Na rozdiel od God of War je pokračovanie Horizon: Zero Dawn potvrdené už aj pre PS4. Pri Spider-Man: Miles Morales sme to ešte prežili, no Horizon 2 malo byť ukážkou toho, čo dokáže PS5. Fakt, že sa tvorcovia musia prispôsobovať starému stroju menom PS4 spôsobil obrovské sklamanie. Vývojári totiž nemôžu hry nadizajnovať pre čo možno najlepší herný zážitok. Musíme sa s tým len zmieriť a dúfať, že nám to PlayStation v hre vynahradí nejako inak.

Jednotka vyšla v roku 2017 a ako nová značka nesmierne prekvapila. V recenzii sme jej udelili 9,5/10. Tvorcovia z Guerilla Games nás následne potešili aj skvelým DLC Frozen Wilds. Odvtedy naplno pracujú na tom, ako sa post-apokylyptický svet s robotmi v tvare dinosaurov zmení, keď pôjde hlavná postava Alloy ďalej – smerom k zakázanému územiu na západe.

Zvedaví sme na príbeh a rozuzlenie ďalších záhad o tom, ako naša civilizácia vyhynula, no a tešíme sa aj na súboje s obrovskými robotickými dinosaurmi. Horizonu sa totiž nesmierne podarili súboje, kedy mala Alloy k dispozícii množstvo rôznych šípov s všelijakými útočnými účinkami. 


3. Ratchet & Clank: Rift Apart – PS5

Ratchet už na rozdiel od predošlých dvoch titulov naplno využije technológie PS5. Vďaka ultra rýchlemu SSD dokáže načítať rôzne svety a dimenzie bez dlhých loadingov. Hra by na PS4 vyjsť nemohla hlavne z tohto dôvodu. Dizajn hry sa totiž točí okolo toho, že sa svet naokolo rúti do záhuby kvôli lámaniu reality a dimenzií, čo by HDD v PS4 nestíhalo načítať. 

Tešiť sa môžeš na klasický Ratchetov príbeh s ním a obľúbeným Clankom, no do deja tentoraz zasiahne aj, zdá sa, ženská verzia Ratcheta, ktorej meno je doteraz veľkou záhadou (Geoff Keighley počas Gamescomu žartoval, či sa nevolá Abby, čo bol vtipný odkaz na The Last of Us: Part II). 

Z hry sme videli aj gameplay, ktorý vyzerá priam úžasne. Na obrazovke sa neustále niečo deje, Ratchet, Clank a obyvatelia mesta naokolo komentujú dianie okolo nich, všade sa trhá realita a odzbrojili nás aj rôzne grafické efekty. Ratchet bude bodovať ako u detí, tak aj u dospelých. 

4. Returnal – PS5

PlayStation bude mať abnormálne silný rok 2021. Stále neohlásili všetky plánované hry, v článku neriešime množstvo skvelo vyzerajúcich indie titulov, no aj tak vyjdú na PS4 a PS5 samé exkluzívne tituly. Jedným z nich bude aj Returnal od Housemarque (Resogun, Dead Nation, Alienation, Materfall či Nex Machina).

Králi arkádovej akcie a couch co-op (hry pre dvoch na jednej obrazovke) presedlali z menších hier na AAA, a teda tvorbu s najväčšími produkčnými hodnotami. 

10 najočakávanejších hier roka 2021
Zdroj: Housemarque

Returnal naplno využije PS5, keďže svet hry sa bude neustále meniť. V centre príbehu sa ocitne žena v strednom veku, ktorá uviazne na planéte, kde sa deje niečo magické, no zároveň zrejme prekliate. Vždy keď postava zomrie, preberie sa a o svete zistí niečo nové. Planéta ju začne ovplyvňovať a meniť jej spomienky. Musí tak nájsť zdroj všetkého toho zla, kým sa ona sama nestane jeho súčasťou. 

Kľúčom je však gameplay, ktorý ťa bezpochyby ohúri. Po vzore Nex Machina sa v hre objaví milión rôznych efektov. Zbrane majú rôzne účinky a využívať ich budeš proti množstvu originálnych nepriateľov. O atraktívnosti hry sa presvedč sám v traileri. 

5. Kena: Bridge of Spirits – PC, PS4 a PS5

Kena sa pravdepodobne dostane aj na konzoly Xbox, no zatiaľ pôjde o konzolovú exkluzivitu pre PlayStation. Hra nás ohúrila počas prezentácie PlayStation 5 Showcase v júni tohto roka. Titul od nezávislých vývojárov vyzerá magicky. 

Na Kena robia len 14 vývojári z Ember Lab, pre ktorých pôjde o prvú hru. Ide o akčnú fantasy adventúru z pohľadu tretej osoby. Budeme bojovať s príšerami, spriatelíme sa s milými stvoreniami a odhalíme krásy magického sveta v krásnej grafike. Viac ti prezradí trailer. 

6. GhostWire: Tokyo – PS5 a PC

Ďalšia exkluzivita pre PlayStation, ktorá sa dostane aj na PC. Ironicky ide o hru od štúdia TangoGameworks. To patrí pod Bethesdu, ktorá sa už čoskoro stane oficiálnou súčasťou Microsoft Studios. Microsoft teda v roku 2021 vydá exkluzívnu hru na PlayStation 5, ktorá minimálne rok nebude dostupná na Xbox. Aj taký je videoherný priemysel. 

Tvorcovia Evil Within zo štúdia Tango Gameworks sa pokúsia o kvalitný, mysteriózny príbeh odohrávajúci sa v Tokyu. Ten má byť jednak desivý, ale aj veľmi farebný. Vstrebávať to všetko budeme z pohľadu prvej osoby. Väčšinu útokov bude tvoriť hlavný hrdina, ktorému z rúk šľahá magická sila. 

7. Gran Turismo 7 – pravdepodobne len PS5

Od nového GT sa očakáva maximálne využitie sily PS5. 60fps a Ray-tracing v 4K kvalite obrazu by bolo splneným snom. Či sa to štúdiu Polyphony Studios podarí uvidíme možno už v prvom polroku 2021. 

Hra bude zmesou toho najlepšieho z celej série. Multiplayer si zoberie to najlepšie z GT Sport, zatiaľ čo tvorcovia pracujú aj na plnohodnotnej singleplayerovej kampani s množstvom turnajov a postupného odomykania lepších áut.

Polyphony až doteraz pracovalo na modeloch áut len vo vlastnej firme. Kvôli množstvu obsahu a kvalite textúr však pre Gran Turismo 7 obvolali množstvo talentovaných vývojárov. Očakávame teda, že sa GT 7 podarí a pôjde o ultimátny pretekársky zážitok. 

8. It Takes Two – PC, Xbox One a Series X/S, PS4 a PS5

Tvorcovia vynikajúcich hier A Way Out a Brothers: A Tale of Two Sons pracujú na svojej doteraz najambicióznejšej hre. It Takes Two, ako už hovorí samotný názov, bude opäť hra pre dvoch hráčov (rovnako ako A Way Out). Nemusíš sa však báť. Ak hru nemáš s kým hrať, môžeš pozvať hocikoho online. Ak totiž vlastníš kópiu hry, druhý hráč si ju kupovať nemusí a môže ju prejsť celú s tebou. 

Hra ponúkne nesmierne veľa levelov a originálnych hrateľnostných konceptov, o čom nás už presvedčil veľmi podarený trailer na The Game Awards. Pôvodne sme v tomto zozname mali aj Far Cry 6, no na poslednú chvíľu sme sa rozhodli, že si táto nezávislá hra pozornosť zaslúži viac. 

Zaujímavý bude aj príbeh. Ten sa sústredí na zaľúbený párik, ktorých vzťah prežíva ťažké časy. Môžeme sa tak tešiť na ich hádky, emotívne dialógy a neustály sarkazmus. Ak si hral predošlé dve hry štúdia Hazelight, trailer ani nepozeraj (ukazujú v ňom fakt veľa) a jednoducho si hru kúp, keďže už vieš, že im s kvalitou môžeš dôverovať.

 

9. Resident Evil: Village – PS5, Xbox Series X/S, PC

Má ísť o viac psychologický horor než v prípade akejkoľvek predošlej Resident Evil hry. Hlavným hrdinom bude opäť Ethan zo sedmičky, pričom hrateľné majú byť ďalšie dve postavy (aj keď len na kratšie úseky). Ethan bude bojovať s halucináciami aj s hororovými a psycho-prvkami v zasneženom prostredí.

Znova pôjde o hru z pohľadu prvej osoby, na potvrdenie módu pre virtuálnu realitu ako v prípade Resident Evil 7 však ešte stále čakáme. Tešiť (alebo skôr obávať) sa môžeš vlkolakov, čarodejníc a iných príšer. Jedno je isté, dizajn príšer bude oproti sedmičke na úplne inej úrovni. Hra bude aj viac prepojená s predošlými dielmi. 

10. Nier: Replicant ver. 1. 22474487139 – PC, PS4 a PS5, Xbox One a Xbox Series X/S

Po GhostWire, Gran Turisme a Resident Evil je Nier štvrtou japonskou hrou v tomto zozname. Replicant je remakom originálnej hry Nier z roku 2011. Remake bude mať plne nahovorené dialógy. Gameplay a súboje sa budú viac podobať skvelému Nier: Automata, niektoré oblasti sa rozšírili a nahral sa nový soundtrack.

Tých zmien je viac, keďže tvorcovia chceli vytvoriť dokonalý herný zážitok zo sveta Nier. Dej sa odohráva ešte pred udalosťami Nier: Automata. Štýlovo pôjde o hack’n’slash akčnú hru zo sci-fi prostredia s veľmi emotívnym príbehom. Vzhľadom na kvalitu Nier: Automata bolo jasné, že remake Replicant sem musíme zaradiť.  

PS: Hra má nádherný obal na krabičke

Hry, ako: The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2, Final Fantasy XVI, Elden Ring, Hollow Knight: Silksong, Granblue Fantasy: Relink, Senua’s Saga: Hellblade II, The Wolf Among Us 2, Bayonetta 3 a mnohé exkluzivity od Nintenda nemajú dátum vydania alebo neboli ešte ani ohlásené. V článku sme pracovali len s hrami, ktoré sú naplánované na rok 2021. Aj preto náš zoznam ovládli exkluzivity pre PlayStation. 

Potom sú tu hry, na ktoré sa v roku 2021 nesmierne tešíme, no jednoducho sa do TOP 10 nezmestili. Spomenúť môžeme konzolový port Disco Elysium, Biomutant, Hitman 3, The Medium, Mass Effect Legendary Edition, Deathloop, Halo: Infinite, Hogwarts Legacy, Gotham Knights, N1RV Ann-A (pokračovanie VA-11 HALL-A), Far Cry 6, Little Nightmares 2, 12 Minutes, Eastward, The Ascent, Stray, Little Devil Inside, The Artful Escape či Back 4 Blood.

Anketa:
Na ktorú z týchto hier sa tešíš najviac ty?
God of War
Horizon: Forbidden West
Kena: Bridge of Spirits
NieR Replicant
Gran Turismo 7
It Takes Two
Resident Evil: Village
GhostWire: Tokyo
Ratchet & Clank: Rift Apart
Returnal
God of War
57 %
Horizon: Forbidden West
18 %
Kena: Bridge of Spirits
0 %
NieR Replicant
0 %
Gran Turismo 7
10 %
It Takes Two
0 %
Resident Evil: Village
8 %
GhostWire: Tokyo
0 %
Ratchet & Clank: Rift Apart
4 %
Returnal
2 %
Domov
Zdieľať
Diskusia