Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2020 o 9:30
Čas čítania 13:28
Adam Novosad

Sympatická Slovenka Jana lieta ako letuška v Ryanairi. Sedieť 8 hodín denne v kancli ju nebavilo, tak dnes žije na Mallorce

REFRESHER SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Jana skončila vysokú školu, ale nechcela sa hneď vrhnúť do sedavého zamestnania a túžila vidieť svet. Dnes tak žije na Mallorce a pracuje ako letuška v Ryanairi.

Slovenka Jana Hollá nechcela po vysokej škole nastúpiť do sedavého zamestnania, kde by osem hodín denne presedela v kancelárii. Chcela vidieť svet a užiť si život predtým, ako sa jedného dňa niekde usadí, a tak sa v priebehu niekoľkých dní rozhodla vyskúšať prácu letušky a odvtedy na lietanie nedá dopustiť.

Odporúčané
Jozef v -50 stupňoch stopoval do najchladnejšej dediny sveta. Stálo ho to menej ako dve slovenské výplaty, ale čelil ceste mŕtvol Jozef v -50 stupňoch stopoval do najchladnejšej dediny sveta. Stálo ho to menej ako dve slovenské výplaty, ale čelil ceste mŕtvol 27. novembra 2020 o 14:30

Do kancelárskeho korporátneho sveta by sa nevrátila, aj keď si predtým vyskúšala prácu v realitnej kancelárii, a tak dnes žije na Mallorce, kde jej Ryanair pridelil základňu v tamojšom hlavnom meste Palma, lieta po Európe, užíva si zdravý životný štýl a v poslednom čase začala klopkať aj na dvere influencerstvu na svojom Instagrame Jana In Mallorca, aj keď sa za influencerku nepovažuje.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy Jana odišla z Bratislavy, aby si vyskúšala vysnívanú prácu letušky
  • Ako pochopila, že život na ostrove ako Mallorca nie je pre každého
  • Prečo má pocit, že Španieli sa často chcú len tak pofľakovať bez ambícií
  • Čo Ryanair narobil s platmi letušiek, keď začala pandémia koronavírusu
  • Prečo medzi letuškami v tejto brandži existuje silná konkurencia
  • Ako nadväzuje spolupráce so značkami, ale influencerkou by sa nenazývala
  • Ako reagujú Slováci, keď zistia, že je s nimi na palube ako letuška Slovenka
  • Kedy si s kolegyňami nájdu čas na pózovanie v lietadle

 

Sympatická Slovenka Jana lieta ako letuška v Ryanairi. Sedieť 8 hodín denne v kancli ju nebavilo, tak dnes žije na Mallorce
Zdroj: Jana/Instagram

Čomu si sa venovala predtým, ako si začala lietať?

Študovala som na vysokej škole v Trnave. Po dokončení som začala bývať v Bratislave a chcela som si trošku užiť život, než nastúpim do nejakej práce natrvalo. Avšak musím spomenúť, že som pracovala ako hosteska už od svojich 18 rokov. Mala som rôzne brigády, a keď som začala žiť v Bratislave, chvíľku som pracovala aj v realitnej kancelárii. 

Čiže na „nič nerobenie” som mala zarobené. Zistila som však, že ma táto práca nenapĺňa a nevidím sa v tom. Začala som intenzívne hľadať prácu až v januári 2017 po tom, čo sme si s kamoškou užili leto a neplánovane aj zimu. Poznáte to, nový rok, nový štart. Chodila som po rôznych pohovoroch a nič. Buď som mala vysoké nároky ja alebo oni.

Kedy si začala s prácou letušky a aký postup nabrala tvoja kariéra? Začínala si priamo v Ryanairi?

Po intenzívnom hľadaní práce som myslela, že sa pre mňa nič nenájde. Jedného dňa mi však setra poslala odkaz na interview pre letušky. Vždy tvrdila, že je to povolanie presne pre mňa. Bolo to interview pre spoločnosť Ryanair, kde som aj začínala. Najprv som tam vôbec nechcela ísť, pretože som si nebola istá mojou angličtinou a nakoniec som tam, kde som.

Pohovor sa konal v marci 2017 a v apríli už mi začínal kurz pre letušky. Bolo to vážne rýchle rozhodovanie. Keď mi prišiel email, že sa začína kurz, mala som asi týždeň na rozhodnutie. Nikto o tom nevedel. Povedala som to len mojim rodičom a sestre. V každej chvíli, keď som stála pred ťažkým rozhodnutím v živote, som sa potrebovala poradiť s mojou maminou.

Tak som si vybrala aj strednú školu a aj vysokú školu. Ale pri tomto mi rodičia vraveli: Rob to, čo si myslíš, že je pre teba najlepšie a buď si tým istá. Intenzívne som na to myslela a rozhodla sa, že do toho idem. Mala som od rodičov plnú podporu. Odvtedy, keď vážne niečo chcem, tak ma nezastaví nič.

Odporúčané
Jeden z najohavnejších experimentov, ktorý vyústil až do samovraždy. Identické trojčatá roky zneužívali, ale výsledok nepoznáme Jeden z najohavnejších experimentov, ktorý vyústil až do samovraždy. Identické trojčatá roky zneužívali, ale výsledok nepoznáme 5. novembra 2020 o 9:29

V spoločnosti Ryanair má každá letuška určenú svoju základňu. Odhadujem, že tá tvoja je práve na Mallorce. Ako tento život vyzerá v praxi? 

Moja základňa je na Mallorce. Mala som šťastie, pretože pôvodne to mal byť Londýn. Počas kurzu sa to však zvrtlo. Mojím snom, tam niekde v hĺbke, bolo žiť v Španielsku. Bola som nesmierne šťastná, že sa sen stal skutočnosťou. Len tak nečakane. Pamätám si, ako na základnej škole spolužiačka vravela, že idú na dovolenku na Mallorcu. Iba som žasla nad tým, že wau, to musí byť úžasné.

V praxi to ale zasa až tak úžasné nie je, ako sa môže zdať. Na začiatku to bolo veľmi náročné. Museli sme si vybaviť všetky potrebné papiere. Byrokracia, byrokracia a ešte raz byrokracia. Najhoršie bolo pre mňa komunikovať na každom úrade len po španielsky. Posielali nás od úradu k úradu a všade chceli vidieť dokumenty, ak vám jeden chýbal, tak ste si museli znova žiadať o termín.

A tí, čo tu žijú, mi určite dajú za pravdu, že čo sa týka termínov, je to katastrofa. Čakáte naň aj mesiac alebo dva. No neskôr, keď už máte všetko vybavené, môžete si vydýchnuť a užívať si.

Oslovil ťa hneď od začiatku španielsky štýl života?Na začiatku som bývala priamo na pláži. Cítila som sa ako na dovolenke, s tým, že som chodila do práce. Moje dni boli len práca a pláž. Klasický život Španielov. Neskôr som sa presťahovala do centra a konečne som sa cítila lepšie. Že konečne niečo pre seba robím a môžem sa venovať aj iným veciam ako len pofľakovaniu na pláži.

Život na ostrove nie je jednoduchý. Ak niekam chcete ísť, musíte ísť buď loďou alebo lietadlom. Neexistuje iná cesta. Nie je to ako u nás, že sadnem do auta a za pár hodín som v inej krajine.

S kamarátmi, čo tu žijú dlhšie, často rozoberáme túto tému a myslíme si, že život na ostrove nie je pre tých, čo sa chcú v živote posúvať a rozvíjať. Ale naopak, ak chcete mať pohodový život a nechcete nikam napredovať a len sa tak pofľakovať životom, tak je to tu pre vás. Mallorca je nádherná, nádherne pláže, nádherné miesta, ale časom to omrzí.

Sympatická Slovenka Jana lieta ako letuška v Ryanairi. Sedieť 8 hodín denne v kancli ju nebavilo, tak dnes žije na Mallorce
Zdroj: Jana/Instagram

Ak sa vrátime do času pred koronavírusom, prenajímaš si v meste Palma byt, z ktorého každý deň odchádzaš na letisko a zvládaš niekoľko letov denne?Keď sa premietnem do času pred koronavírusom, tak by som ho hneď vrátila. Nemala som síce veľa času na seba, ale chýba mi lietanie každý deň. Bývam v centre Palmy, kde si prenajímam izbu a chodím do práce autobusom, čo trvá asi 10 minút.

Pred koronavírusom som však musela chodiť na autobus s predstihom, pretože autobus bol vždy plný, a keď bol plný, vtedy ani nezastavil. Musela som čakať na ďalší. Teraz je to pohoda. Menej turistov a tým pádom aj menej ľudí v autobuse. Pred koronou sme lietali 5 dní vkuse a väčšinou štyri lety za deň. Po práci som prišla domov vážne unavená a už som nemala silu na nič. Maximálne navariť, zacvičiť si a ísť spať a na ďalší deň znova to isté.

Väčšinu ľudí zrejme zaujíma, ako sa zmenila tvoja osobná frekvencia letov po tom, čo zaúradoval koronavírus.

Musím sa vrátiť do obdobia predtým. Väčšinou každú zimu mám voľno. Čiže v novembri mi začína neplatené voľno, o ktoré si môžete požiadať a nemusíte. Ale keďže ja chcem byt vždy na Vianoce s mojou rodinou, tak ho mám každý rok. V apríli vždy začíname znovu. Koncom marca som mala letenku na Mallorcu a zrušili všetky lety zo Slovenska, zatvorili hranice a musela som volať do práce, že sa na Mallorcu nemám ako dostať.

Týždeň na to už aj Španielsko zrušilo lety a aj moje kolegyne pracovali len chvíľku a potom bolo letisko zatvorené úplne. Mallorca tým pádom bola odrezaná od sveta. Mala som šťastie, že som zostala „zaseknutá” doma. Čiže frekvencia letov bola na nule. Všetko sa rozbehlo až v polke júna a ja som nastúpila do práce v júli.

Zo začiatku to bol vážne frmol. Mali sme plné lety a lietali sme dosť často. Mala som celý júl väčšinou 4 lety denne, čo je vlastne maximum. Keď Španielsko v auguste vyhlásili za červené, všetko sa opäť zmenilo. Mali sme menej letov a menej ľudí cestovalo. Na začiatku, keď to celé vypuklo, to bol vážne chaos.

Odporúčané
Uniesol ju ako 10-ročnú a roky znásilňoval len 15 km od Slovenska. Natascha však dnes vlastní dom, kde ju únosca zneužíval Uniesol ju ako 10-ročnú a roky znásilňoval len 15 km od Slovenska. Natascha však dnes vlastní dom, kde ju únosca zneužíval 2. novembra 2020 o 9:30

Znižoval vám Ryanair aj platy?

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo má pocit, že Španieli sa často chcú len tak pofľakovať bez ambícií
  • Čo Ryanair narobil s platmi letušiek, keď začala pandémia koronavírusu
  • Prečo medzi letuškami v tejto brandži existuje silná konkurencia
  • Ako nadväzuje spolupráce so značkami, ale influencerkou by sa nenazývala
  • Ako reagujú Slováci, keď zistia, že je s nimi na palube ako letuška Slovenka
  • Kedy si s kolegyňami nájdu čas na pózovanie v lietadle
  • Čo podľa nej narobí koronavírus s lacnými letenkami po skončení pandémie
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91677 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia