Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2020, 9:29
Čas čítania 8:00
Adam Novosad

Jeden z najohavnejších experimentov, ktorý vyústil až do samovraždy. Identické trojčatá roky zneužívali, ale výsledok nepoznáme

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Úplnou náhodou sa stretli vo svojich 19 rokoch. Vtedy netušili, prečo ich po narodení rozdelili a nevedeli ani to, že sa v skutočnosti stali obeťami ohavného, ale aj fascinujúceho experimentu na ľuďoch.

„Takéto pokusy robili nacisti,“ vykríkol s nenávisťou hlase David Kellman, keď sa dozvedel, že od narodenia bol bez svojho vedomia či vedomia rodičov súčasťou ohavnej vedeckej štúdie. David Kellman sa narodil 12. júla 1962 v newyorskej nemocnici ako jeden chlapec z identických trojičiek. Svojich bratov však nikdy nevidel, až dokým nedovŕšil 19 rokov a dvojica sa nestala hviezdou novín aj televízie.

Odporúčané
Vyrábal 1 kilogram LSD každých 5 týždňov, ale predával ho hlboko pod cenu. Legendárny chemik skončil v base na dve doživotia Vyrábal 1 kilogram LSD každých 5 týždňov, ale predával ho hlboko pod cenu. Legendárny chemik skončil v base na dve doživotia 6. októbra 2020, 9:45

Na streamovacej platforme Netflix momentálne milióny ľudí sledujú dokumentárny film Three Identical Strangers, ktorý je už dva roky starý, no až príchodom na Netflix sa dostal do povedomia širšej verejnosti. Kombinuje zábery spred desiatok rokov, kedy sa trojičky vo veku 19 rokov prvýkrát úplnou náhodou stretli a začali spolu žiť život, o ktorý boli predtým ukrátení.

Čo spočiatku vyzerá ako idylický príbeh troch stratených a znovu nájdených súrodencov sa však končí desivo, katastrofálne a tragicky. Úvodná eufória zo stretnutia, popularity a úspechu sa postupne premieňa na drsnú realitu, v ktorej trojičky David, Edward a Robert nielenže zisťujú skutočnú pravdu o tom, prečo ich po celé roky v detstve navštevovali zvláštni vedci a lekári, ale objavujú aj hrôzu v zákutiach svojej mysle, ktorá napokon vedie až k hádkam a samovražde.

V tomto článku si prečítaš:
  • Akou sa trojičky stretli po príchode na vysokú školu
  • Ako sa tínedžer Bobby priznal k trestným činom v súvislosti s vraždou ženy
  • Prečo všetci traja v puberte skončili na psychiatrii
  • Kedy všetkým trom zatienili mozog drogy, alkohol a ženy v New York City
  • Ako im vlastná reštaurácia za rok zarobila 1 milión dolárov
  • Kedy zistili, že sa nedobrovoľne stali obeťami ohavného experimentu
  • Ako ich viac ako 10 rokov vedci chodievali pozorovať ako hlodavce v klietke
  • Kto šéfoval tajnej štúdii, ktorú by človek mohol prisúdiť aj nacistom

Pravda bola ešte oveľa znepokojujúcejšia, keď sa trojičky dozvedeli, že ani zďaleka neboli jedinými skúmanými subjektmi v experimente rakúskeho psychiatra, ktorý sa do Spojených štátoch amerických presťahoval na začiatku druhej svetovej vojny a dlhé roky bol blízkym priateľom dcéry Sigmunda Freuda.

Identické trojičky rozdelili po narodení. „Toto robili nacisti,“ hromžili na desivý experiment bratia, ktorých zasiahla samovražda
Zdroj: Netflix

Trojičky, ktorým sa páčili rovnaké staršie ženy 

Nič v ten osudový deň nenaznačovalo, že by sa mal život Bobbyho Shafrana otočiť naruby. Nastupoval síce na vysokú školu, ale nemal od nej veľké očakávania, pretože ako sám v dokumente podotkol, na strednej škole nikdy nepatril medzi populárnych študentov.

Hneď po príchode na internát však pochopil, že sa deje niečo zvláštne. Všetci ho veselo zdravili, objímali či bozkávali, a on po chvíli zistil, že ho oslovujú Eddy. Tým bol však jeho biologický brat, ktorého od neho oddelili, keď mal približne 6 mesiacov.

Netrvalo dlho a Bobbyho našiel Eddyho kamarát a obaja zostali šokovaní. V ten istý večer po dvojhodinovej jazde autom už sedeli u Eddyho doma a neveriacky pozerali na identický obraz toho druhého. Obaja sa narodili v New Yorku 12. júla 1961, a tak nebolo pochýb o tom, že ide o súrodencov, vysvetľuje The Guardian.

Nechápali, ako je možné, že neboli adoptovaní spoločne, ale v tej chvíli sa nad detailmi nezamýšľali. Srdcia im plesali, pretože našli svoj stratený náprotivok a rodičom sa nechcelo veriť, že sa pred nimi odrazu objavili dvaja rovnakí synovia.

V priebehu niekoľkých dní sa fáma o príbehu nájdených dvojčiat dostala k novinárom a obaja sa odrazu ocitli na titulnej stránke novín. Vysmiati chceli svetu vyrozprávať svoj príbeh, ale netušili, že sa v New Yorku na ich fotku pozerá posledné stratené trojča.

David Kellman v reakcii na fotku v novinách zavolal Eddyho matke, ktorá takmer omdlela, keď jej vysvetlil, že aj on sa narodil 12. júla 1961. Nastali prvé stretnutia, eufória stále neupadala a po chvíli sa nesmelá publicita premenila na hotovú slávu rockových hviezd.

Bobby, Eddy a David pozývali do televíznych šou, kde svojím vzhľadom, gestikuláciou, maniermi aj povahou fascinovali Ameriku. Milióny ľudí chceli vedieť, či mali rovnaké záľuby, či fajčia rovnaké cigarety, alebo či sa im páčia rovnaké ženy.

A na všetky tieto otázky mali trojčatá pozitívnu odpoveď. Na strednej škole sa dokonca všetci traja venovali zápaseniu. V prvotnej fáze si tak k sebe nemuseli hľadať cestu, vzťah trojičiek do seba ideálne zapadol a Amerika z nich bola na kolenách.

Identické trojičky rozdelili po narodení. „Toto robili nacisti,“ hromžili na desivý experiment bratia, ktorých zasiahla samovražda
Zdroj: Netflix

Nacistický experiment na ľuďoch?

Zlom nastal vo chvíli, keď sa znepokojení adoptívni rodičia začali vypytovať, ako je možné, že im nikto nikdy nepovedal o ďalších súrodencoch. Svoje deti si adoptovali prostredníctvom organizácie Louise Wise Services, ktorá v druhej polovici 20. storočia sprostredkovala veľkú časť adopcií židovských detí v okolí mesta New York City.

Na tom by nebolo nič podozrivé, keby sa o sebe trojčatá nedozvedeli vo veku 19 rokov a rodičia sa nezačali vypytovať, prečo im zamestnanci Louise Wise nikdy nepovedali o dvoch ďalších identických bratoch. Všetky tri rodiny si preto dohodli stretnutie s vrchnosťou Louise Wise s očakávaním, že sa na ňom dozvedia skutočnú pravdu. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90123 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa tínedžer Bobby priznal k trestným činom v súvislosti s vraždou ženy
  • Prečo všetci traja v puberte skončili na psychiatrii
  • Kedy všetkým trom zatienili mozog drogy, alkohol a ženy v New York City
  • Ako im vlastná reštaurácia za rok zarobila 1 milión dolárov
  • Kedy zistili, že sa nedobrovoľne stali obeťami ohavného experimentu
  • Ako ich viac ako 10 rokov vedci chodievali pozorovať ako hlodavce v klietke
  • Kto šéfoval tajnej štúdii, ktorú by človek mohol prisúdiť aj nacistom
Domov
Zdieľať
Diskusia