Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. septembra 2020, 12:58
Čas čítania 9:34
Adam Novosad

Nestrieľajte mu do tváre. Najbrutálnejšieho diktátora Európy v roku 1989 popravili tak, aby to mohol vidieť celý svet

HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Nicolae Ceausescu chcel so svojimi vizionárskymi plánmi vybudovať z Rumunska svetovú veľmoc. Krajinu však tyraniou ožobračil.

Desiatky tisíc ľudí naňho začali bučať a on zdvihol pravú ruku, aby dav umlčal. Vykrikoval a prekvapene pozeral na obyvateľov, ktorí roky tolerovali brutálny komunistický režim, ale napokon im došla trpezlivosť. Diktátor Nicolae Ceausescu si v ten osudný deň 21. decembra 1989 na balkóne v centre Bukurešti uvedomil, že by ho dav zrejme najradšej umučil na smrť.

Svet už viac ako mesiac pozoruje, čo sa deje v Bielorusku. V tejto krajine, ktorá si vyslúžila neslávne známu prezývku „posledná diktatúra Európy“ boli prezidentské voľby 9. augusta, ale kto napokon bude krajine vládnuť zostáva nejasné.

Doterajší prezident Alexandr Lukašenko mal síce podľa oficiálnych výsledkov volieb získať až 80,1 percenta všetkých odovzdaných hlasov, ale týmto číslam uveril len zlomok obyvateľov krajiny. Lukašenko je za stále pri moci, avšak protesty v Bielorusku neprestávajú. Patria medzi tie najmierumilovnejšie demonštrácie uplynulých rokov.

Odporúčané
Ako smrť ruského právnika zmrazila účty Mariánovi Kočnerovi. Týchto 5 brutálnych aktov pomsty z Ruska dodnes rezonuje vo svete Ako smrť ruského právnika zmrazila účty Mariánovi Kočnerovi. Týchto 5 brutálnych aktov pomsty z Ruska dodnes rezonuje vo svete 7. septembra 2020, 11:55

Aj keď sa Alexandr Lukašenko odmieta vzdať prezidentského kresla, v polovici augusta sa internetom prehnalo video z návštevy prezidenta v jednej z tovární v Minsku. Lukašenko si tam pôvodne prišiel vypočuť slová povzbudenia z davu robotníkov, ale dočkal sa spŕšky urážok a na niekoľko sekúnd stratil reč.

Vtedy zrejme začal chápať, že mu čas na prezidentskej stoličke vypršal, a nápadne tak na videu pripomína jedného z najhorších a najbrutálnejších komunistických diktátorov Európy. Rumunská revolúcia je jedinou vzburou proti komunistickej nadvláde vo východnej časti Európy z prelomu 80. a 90. rokov, ktorú nemôžeme nazvať mierumilovnou a čelil jej Nicolae Ceausescu v Rumunsku.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorým rozhodnutím Ceausescu zabil tisícky zúfalých matiek
  • Vďaka čomu sa Nicolae Ceausescu stal v roku 1968 hrdinom Československa
  • Kedy získal brutálny diktátor rytiersky titul od kráľovnej Alžbety II.
  • Prečo Ceausescu importoval propagandistické knihy zo Severnej Kórey

Jediná krvavá revolúcia Európy 

Rumunsko na čele s prezidentom Nicolae Ceausescom odmietlo čeliť demonštrantom bez použitia sily, a tak začala armáda po protestujúcich obyvateľoch v meste Temešvár dňa 16. decembra 1989 bez milosti strieľať.

Napriek silnej štátnej cenzúre nezostali tieto činy nepotrestané, pretože Nicolae Ceausescu bol o 9 dní neskôr popravený v dlhom zimnom kabáte aj so svojou manželkou.

Ako v mnohých krajinách, tak aj v Rumunsku bola komunistická strana pred druhou svetovou vojnou zakázaná. Vlády sa obávali toho, čo so štátmi dokáže narobiť fašizmus či komunizmus, a tak chceli obe ideológie vytesniť. Mladý Nicolae Ceausescu už pritom ako tínedžer vypomáhal v komunistickej strane, ktorá pôsobila v ilegalite, uvádza Country Studies.

Diktátora popravili v priamom prenose. Nebojí sa Lukašenko rovnakého osudu?
Zdroj: IMDB.com

Mladý komunista v base 

V tínedžerskom veku nemal v rukách veľa zodpovednosti, ale postupnou mravenčou prácou sa dostával čoraz bližšie k lídrom strany. Zlomový bod nastal počas druhej svetovej vojny, ktorú si Ceausescu takmer celú odsedel vo väzení.

Za mrežami nebol prvýkrát, pretože ho za distribúciu komunistickej propagandy odsúdili na 2,5 roka väzenia už v roku 1936. Až väzenie v roku 1943 mu ale umožnilo spoznať budúceho komunistického lídra Rumunska. Gheorghe Gheorghiu-Dej bol jedným z otcov myšlienky komunizmu ako vládnucej ideológie v Rumunsku a netrvalo dlho, kým sa Nicolae Ceausescu stal jeho pomyselným učňom, uvádza Britannica.

Za svoje líškanie si po komunistickom prevrate v Rumunsku v roku 1947 vyslúžil viacero pozícií vo vtedajšej vláde a dokonca získal aj hodnosť generálmajora. Nicolae Ceausescu pochopil, že existuje šanca svoje ambície posunúť na oveľa vyššiu úroveň a pretvoriť krajinu na svoj obraz.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88544 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako mohli Rumuni pozerať televíziu len dve hodiny denne na jednom kanáli
  • V ktorom momente diktátor pochopil, že ho ľud zrejme nechá zabiť
  • Ako vyzerá video z popravy Ceausescua, ktoré Rumunsko rozposlalo do sveta
  • Ktorú pesničku si veselo pospevoval sekundy pred svojou smrťou
Domov
Zdieľať
Diskusia