Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2020, 11:55
Čas čítania 8:19
Adam Novosad

Ako smrť ruského právnika zmrazila účty Mariánovi Kočnerovi. Týchto 5 brutálnych aktov pomsty z Ruska dodnes rezonuje vo svete

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Ruský režim sa s nepohodlnými politickými oponentmi a agentmi, ktorí prebehli na druhú stranu, nikdy nemaznal.

Súčasný politický režim fungujúci v Ruskej federácii sa nedá označiť za demokraciu. Nezisková organizácia Freedom House, ktorú v roku 1941 spoluzakladala aj Eleanor Rooseveltová ako manželka amerického prezidenta Franklina Delano Roosevelta, v pravidelných intervaloch analyzuje situáciu v krajinách po celom svete.

Na základe série komplexných faktorov určuje, do akej miery možno krajinu považovať za slobodnú a ako by človek mohol očakávať, v roku 2020 bolo Rusko ohodnotené frázou „Not Free“.

Režim panujúci v Ruskej federácii potláča základné práva a slobody svojich občanov, čo sa z času na čas prejavuje aj aktmi perzekúcie a pomsty voči politickým oponentom režimu.

Odporúčané
Putinovho kritika a lídra opozície údajne otrávili. Jeho stav je vážny, tvrdí hovorca nemocnice Putinovho kritika a lídra opozície údajne otrávili. Jeho stav je vážny, tvrdí hovorca nemocnice 20. augusta 2020, 8:53

Často preto záhadne doplácajú na svoje rozhodnutia postaviť sa vláde či zradiť garnitúru a utiecť do exilu.

Napriek tomu, že sa dá s veľkou pravdepodobnosťou tvrdiť, že za prípadmi stojí Kremeľ, preukázať sa to nikdy nepodarilo. Nasledujúce prípady preto síce nesú známky toho, že za vraždami a útokmi mohol stáť režim, ale napevno a s istotou to tvrdiť nemožno.

V tomto článku si prečítaš:
  • Akým spôsobom sa zrejme jed dostal do tela Alexeja Navaľneho
  • Čo sa udialo, keď bývalého agenta našli otráveného na lavičke
  • Kam britská vláda odpratala Skripaľa, ktorého takmer zabil novičok
  • Ako človek podozrivý z vraždy Alexandra Litvinenka pôsobí v ruskom parlamente
  • Koľko si vrahovia Borisa Nemcova vypýtali za jeho odstránenie
  • Ako ruská vláda s mafiou chceli zo štátu vytiahnuť 230 miliónov dolárov

5 brutálnych aktov pomsty z Ruska. Agenta otrávili rádioaktívnym polóniom v čaji, špiónovi nastriekali armádny jed na kľučku
Zdroj: TASR/AP

Alexej Navaľnyj

Momentálne najhorúcejší prípad, ktorý vraj siaha až k najvyšším úrovniam ruskej vládnej garnitúry, hýbe verejnosťou posledných niekoľko týždňov.  

Navaľnyj kedysi pôsobil ako poradca guvernéra v Kirovskej oblasti, ale verejne začal výraznejšie vystupovať až po roku 2009. Vtedy sa rozhodol, že odmieta aj naďalej podporovať skorumpovaný režim správy veci verejných v Rusku a začal burcovať opozične naladených obyvateľov krajiny, aby sa k nemu pridali v boji proti Vladimirovi Putinovi, upozornilo BBC.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Alexej Navaľnyj sa postupom času vypracoval na človeka, ktorého Putin údajne na verejnosti odmieta označiť menom. Dlhé roky sa tradovalo, že Navaľnyj je zrejme človek, ktorého sa vnútri Ruska Putin bojí najviac, pretože svojím aktivizmom inšpiroval desiatky, ak nie rovno stovky tisíc nespokojných ľudí.

Svoju politickú kariéru chcel Navaľnyj naplno rozbehnúť v roku 2013, keď sa vo voľbách uchádzal o post starostu Moskvy. Neuspel, ale skončil druhý s 27 percentami hlasov, čo podľa neho neboli skutočné výsledky, ale Kremľom zmanipulované čísla, píše The Guardian. Medzitým ho stihol ruský súd odsúdiť na 5 rokov väzenia za spreneveru peňazí, lenže trest postupne upravili z nepodmienečného na podmienečný spoločne s finančnou pokutou.

Vyvrcholenie zastrašovania Navaľného zo strany ruského režimu však prišlo až pred koncom augusta tohto roku. Navaľnyj sedel na palube lietadla zo sibírskeho Tomsku do Moskvy, keď sa začal sťažovať na intenzívne bolesti. Jeho spolupracovníci nevedeli, čo sa mu mohlo stať, a tak lietadlo núdzovo pristálo v meste Omsk, kde ho previezli do nemocnice.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88348 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kam britská vláda odpratala Skripaľa, ktorého takmer zabil novičok
  • Ako dnes podozrivý z vraždy Alexandra Litvinenka pôsobí v ruskom parlamente
  • Koľko si vrahovia Borisa Nemcova vypýtali za jeho odstránenie
  • Ako ruská vláda s mafiou chceli zo štátu vytiahnuť 230 miliónov dolárov
Domov
Zdieľať
Diskusia