Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2019, 11:11
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Práca z teba vysáva život a nemá pre teba žiadny zmysel, si nešťastný a upadol si do závislostí. Zisti, či máš syndróm vyhorenia

REFRESHER
Uložiť Uložené

Vyhorenie však nepríde po desiatkach rokov praxe. Kdeže. Príde po ani nie dvoch rokoch, možno aj skôr.

Žijeme v rýchlom svete, životné tempo narastá. Kto sa neadaptuje, systém ho „zožerie“, má totiž mnoho požiadaviek. Pre slabochov nie je miesto, tak to je. Preto je nutné podávať vždy stopercentný výkon. Nie je to však také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Možno aj vďaka internetu sme plní ideálov a prácu si predstavujeme až príliš ideálne.

Vysnívame si ju a máme očakávania bez toho, aby sme si overili, ako to vlastne vo svete povinností funguje. Pripravujeme sa na život dospeláka na strednej, niektorí aj na vysokej škole. Následne príde šok a prvé vyhorenie v práci.

Keď to, na čo si sa tešil, z teba nakoniec vysalo život 

To vyhorenie však nepríde po desiatkach rokov praxe. Kdeže. Príde niekedy aj po dvoch rokoch, možno aj skôr. Na prvý deň si spomínaš živo, nebolo to tak dávno. Dokonalý outfit, plný nadšenia a nápadov. Presne vieš, ako má vyzerať robota, ktorá ťa ma napĺňať, na ktorú si sa pripravoval takmer desať rokov v škole. Postupne sa však nadšenie vytratí a nahradí ho sklamanie. Do práce sa ti už nechce chodiť, vyčerpáva ťa. A ani poriadne nevieš, čo je na nej také ubíjajúce.

Odporúčané
Slovák si kúpi drahé auto, pritom žije do tridsiatky s rodičmi. Sociálny status na internete je viac ako zdravie či komfort Slovák si kúpi drahé auto, pritom žije do tridsiatky s rodičmi. Sociálny status na internete je viac ako zdravie či komfort 27. augusta 2019, 19:24

Zrazu sa pristihneš v kúpeľni tesne pred odchodom do práce, je sedem hodín ráno. Máš v očiach prázdno, takmer sa nespoznávaš. Najradšej by si tam ani nešiel, keď si spomenieš, čo všetko ťa tam dnes čaká. Milión povinností, večne nespokojní zákazníci. Šéf, ktorý ti dáva nové a nové úlohy. Kolegovia, och. Tí sú najhorší. No uvedomuješ si, že potrebuješ peniaze. Poriadne sa zahľadíš do prázdnej tváre a sám sa čuduješ, ako celý tvoj život momentálne funguje. Je ti to ale jedno. A ideš do práce.

Z milovanej roboty sa stala nočná mora a nenávidíš kolegov. Syndróm vyhorenia ťa pohltil a nevieš, čo ďalej
Z milovanej roboty sa stala nočná mora a nenávidíš kolegov. Syndróm vyhorenia ťa pohltil a nevieš, čo ďalej Zdroj: Unsplash/Vadim Danilov

Ak si sa v týchto pár riadkoch našiel, zrejme si na mŕtvom bode. Premýšľaš, čo je vlastne zmysel tohto celého. A možno si už začal aj premýšľať, čo ďalej. Cestovať a spoznávať svet? Založiť si vlastný biznis? Nájsť si podobné zamestnanie, len v inej spoločnosti? Ťažko povedať, čo je pre teba ten správny „liek“, čo by mohla byť tvoja štartovacia čiara. Isté však je, že nie si sám. Syndróm vyhorenia je choroba dnešnej spoločnosti, postihla generáciu Ypsilon. Tá bude podľa odhadov do roku 2020 tvoriť 50 percent z celosvetovej pracovnej sily.

Keď už máš toho dosť, vtedy si vyhorel

Syndróm vyhorenia nie je ani zďaleka nový pojem, pozná ho pravdepodobne väčšina z nás. Prvýkrát ho opísal klinický psychológ Herbert Fredenberger v roku 1975 ako Staff burn-out a je charakteristický tým, že ide o stav totálneho odcudzenia. Cítiš sa opotrebovaný, okrem psychickej môžeš pociťovať aj fyzickú či sociálnu vyčerpanosť. Vyhoria väčšinou tí, ktorí prichádzajú do kontaktu s inými ľuďmi. Príznakov je hneď niekoľko.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 70067 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako zistíš, že si vyhorený
  • Čo spôsobilo vyhorenie u teba
  • Kedy si môžeš pomôcť sám, kedy blízka osoba a kedy je čas vyhľadať odbornú pomoc
  • Ako ti môže pomôcť zamestnávateľ a ako ty zamestnávateľovi
Domov
Zdieľať
Diskusia