Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2018 o 15:07
Čas čítania 0:00
Barbara Leschingerová

10 filmov o moderných technológiách, ktoré vás prekvapia a vydesia predstavami o utopickej budúcnosti

FILMY A SERIÁLY TOP 10
Uložiť Uložené

Moderné technológie sú súčasťou našich životov, ale keď sa vymknú kontrole, tak vedia narobiť spoločenský chaos.

Predstavme si, že by sme sa dožili takého technologického pokroku, o akom sa nám doteraz ani nesnívalo. Moderná doba by sa vyvinula natoľko, že by sme žili s robotmi alebo by sme si mohli prehrávať naše spomienky, kedykoľvek by sme chceli.

Kinematografia ponúka niekoľko zaujímavých ideí o tom, akým smerom by sa náš svet mohol uberať, keby sme naplno prepadli nejakej technologickej senzácii.

Režiséri a spisovatelia načrtli vo svojich dielach znepokojujúce predstavy a my vám prinášame desiatku filmov, ktorá nás prinútila zamyslieť sa nad silou moderných zariadení a hrozbou pre spoločnosť. 

V článku nenájdete množstvo skvelých filmov s podobnou tematikou, pretože sme sa rozhodli zamerať sa na technológie, ktoré ovplyvnili ľudstvo, respektíve planétu ako takú. Snímky ako Ex Machina sa teda do zoznamu nedostali, hoci oplývajú veľkou kvalitou.

Niečo si teda povieme o filmoch, ktoré technológie riešia alebo ukazujú ich dopad z globálneho, respektíve z masového hľadiska. Minimálne musí ísť o zaužívané "gadgety" a trendy, žiadne revolučné novinky či technológie v testovacej fáze.

Odporúčané
10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 2. septembra 2022 o 15:30

Postavy teda nemôžu byť technológiami a ich možnosťami šokované, majú s nimi byť zžité/zoznámené, pričom snímka rieši až ich dopad alebo súčasný stav v spoločnosti.

Metropolis (1927)

Čiernobiela nemá sci-fi klasika, natočená podľa románu nemeckej spisovateľky a scenáristky They von Harbou, prekvapila svojím pokrokovým zobrazením futuristického sveta.

Metropolis oslávil minulý rok 90. výročie od svojho vzniku a my si ho pripomíname v tomto článku, pretože výrazne ovplyvnil science-fiction žáner, aký poznáme v súčasnosti.

Dej nás vtiahne do mesta Metropolis, kde sa bohatí topia v luxuse, zatiaľ čo proletariát tvrdo pracuje v továrňach, aby udržiaval funkčnosť mesta.

Freder, syn vládcu mesta sa zamiluje do chudobnej Márie, ktorá v robotníckej triede bojuje za lepší život. Ich láska naruší chod mesta medzi dvomi rozdielnymi spoločenskými vrstvami.

Bohužiaľ, v tej dobe musel film prejsť cenzúrou a jeho finálna podoba mala menej ako 90 minút. Osud Metropolisu sa zmenil v roku 2008 v Buenos Aires, kde sa našla stratená verzia, obsahujúca takmer všetky chýbajúce sekvencie. Vďaka tomuto objavu si môžeme dopriať plnohodnotný zážitok z filmu.

10 filmov o moderných technológiách, ktoré vás prekvapia a vydesia predstavami o utopickej budúcnosti
Zdroj: UFA Film

Blade Runner (1982)

Spisovateľ Phillip K. Dick nás so svojím sci-fi románom (Do Androids Dream of Electric Sheep?) vtiahne do sveta roku 2019, kde sa medzi ľudskými bytosťami pohybujú replikanti, napriek tomu, že majú zakázané žiť na Zemi.  

Replikanti boli naprogramovaní na štvorročné fungovanie a niektorí povstalci sa rozhodli vyhľadať svojich stvoriteľov s nádejou, že si predĺžia životnosť. Cestu im skríži agent Rick Decard (Harrison Ford), ktorý systematicky loví a odstraňuje tieto ľudské napodobeniny.

Minulý rok sa príbeh rozšíril v pokračovaní s názvom Blade Runner 2049, na čele s hercom Ryanom Goslingom.

30 rokov po udalostiach prvého filmu sa policajtovi menom K podarí odhaliť dávne tajomstvo, ktoré by mohlo spoločnosť premeniť na chaos. Pátranie ho zavedie až k nezvestnému bývalému Blade Runnerovi Rickovi Deckardovi.

Odporúčané
10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka 10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka 28. mája 2022 o 14:30

Ridley Scott poukazuje na to, že by sme nedokázali rozoznať replikanta od človeka a našou jedinou záchranou by boli Blade Runneri, ktorí by ich identifikovali na základe série otázok vyvolávajúcich emócie.

S obomi časťami sa vyberiete na šialenú sci-fi jazdu, počas ktorej sa s hlavnými postavami nebudete nudiť. Harrison Ford vás zoberie na naháňačku s replikantami a Ryan Gosling vám ukáže tajomné zákutia mesta.

10 filmov o moderných technológiách, ktoré vás prekvapia a vydesia predstavami o utopickej budúcnosti
Zdroj: Warner Bros.
10 filmov o moderných technológiách, ktoré vás prekvapia a vydesia predstavami o utopickej budúcnosti
Zdroj: Warner Bros.

Strange Days (1995)

Thriller sa sústreďuje okolo Lennyho Nera (Ralph Fiennes), bývalého policajta a obchodníka s nelegálnymi videonahrávkami, ktoré zachytávajú skutočné zážitky, zvuky či spomienky.

Jedného dňa sa v televízii objaví správa o vražde černošského rapera Jerika Onea a k Lennymu sa dostane desivá nahrávka od neznámeho odosielateľa. Klip ukazuje vraždu jeho kamarátky Iris, natočený z pohľadu vraha, a tak sa Lenny ocitá v nebezpečenstve.

Pred oslavou milénia je Los Angeles plné zločincov, demonštrantov a najmä policajtov, ktorí striehnu na akékoľvek výtržnosti. Ak chcú ľudia ujsť pred realitou, vyhľadajú človeka, ktorý im poskytne zážitok, po akom túžia alebo si sami vytvoria vlastný záznam.

SQUID zariadenie vyvinuli pre FBI, aby nahradilo vysielačky či ploštice, avšak neskôr preniklo na čierny trh. Zariadenie si nasadíme na hlavu a necháme sa unášať virtuálnou realitou. Stali by sa z nás pozorovatelia alebo by sme poskytli naše spomienky cudzím ľuďom, aby v sebe vyvolali rovnaký pocit.

Odporúčané
20 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 20 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 20. mája 2022 o 17:30

Má to však aj odvrátenú stranu. Keď zaznamenáme zločin, už sa viac nebudeme cítiť v bezpečí. Okrem toho by sme prišli o súkromie a naše drahocenné okamihy by sa stali majetkom spoločnosti.

Krimi snímka Strange Days vás neustále drží v napätí. Bude vám vŕtať hlavou, kto je ten záhadný odosielateľ a či sa Lennymu podarí odhaliť vraha. Nakoniec dostanete odpoveď na všetky otázky. 

10 filmov o moderných technológiách, ktoré vás prekvapia a vydesia predstavami o utopickej budúcnosti
Zdroj: 20th Century Fox

Gattaca (1997)

Dystopická spoločnosť rozdeľuje ľudí na základe genetického materiálu a následne ich zaraďuje do pracovných pozícií. Tí, ktorí nemajú dokonalú DNA, musia vykonávať podradnú prácu a tí, ktorí majú ukážkové gény, sa stávajú bezchybnými exemplármi.

Vincent sníva o tom, že sa stane astronautom a pripojí sa k posádke na vesmírnu misiu. Má to však háčik. Tejto cesty sa môžu zúčastniť iba ľudia s dokonalým genetickým materiálom, ktorí prejdú prísnymi testami.

Vincent nájde spôsob ako oklamať systém a pracovať pre spoločnosť Gattaca, avšak tesne pred misiou sa stane vražda a jeho tajomstvo je v ohrození.

Predstaviteľ Vincenta Ethan Hawke nám ukazuje, aké je ťažké vyrovnať sa so svojím postavením v spoločnosti. Chce patriť medzi sortu ľudí, ktorá niečo znamená a má dôležité poslanie vo svete. Nevie sa vyrovnať s nedokonalosťami, a preto sa uchyľuje k podvodom. 

Odporúčané
Najdrahší za desaťtisíce, najlacnejší za pár stoviek. Toto sú najlepšie slovenské rapové videoklipy roka 2021 Najdrahší za desaťtisíce, najlacnejší za pár stoviek. Toto sú najlepšie slovenské rapové videoklipy roka 2021 1. januára 2022 o 14:30

Gattaca vás očarí aj futuristickou architektúrou, ktorú vyberal sám režisér, aby sa čo najviac priblížila jeho predstave o budúcnosti. Môžete si všimnúť napríklad budovu the Marin County Civil Center od významného architekta Franka Lloyda Wrighta.

10 filmov o moderných technológiách, ktoré vás prekvapia a vydesia predstavami o utopickej budúcnosti
Zdroj: Sony Pictures

A.I. Artificial Intelligence (2001)

 

Súbor poviedok s názvom Super-Toys Last All Summer Long od spisovateľa Briana W. Aldissa zaujal v 70. rokoch režiséra Stanleyho Kubricka. Námet nakoniec prebral Steven Spielberg, ktorý film uviedol v roku 2001 po Kubrickovej smrti ako poctu svojmu kolegovi. 

Robotický chlapec David (Haley Joel Osment) je naprogramovaný na cítenie lásky. Ujal sa ho Henry, zamestnanec spoločnosti Cybertronics, aby pomohol sebe a manželke Monice vyrovnať sa so smrteľne chorým synom Martinom.

Spočiatku sa David udomácni v rodine Swintonovcov, ale séria nečakaných udalostí mu napovie, že normálny ľudský život nie je pre neho vhodný. Vydá sa na cestu, aby zistil, kam v skutočnosti patrí.

Príbeh o ľudstve vo veku inteligentných strojov  je smutným obrazom malého robota, ktorý sa túži stať skutočným chlapcom. V preľudnenej budúcnosti by nás čakala bolestivá osamelosť a nevedeli by sme rozpoznať, kde je hranica medzi človekom a robotom.

V sci-fi dráme A.I. Artificial Intelligence vás dojme skvelý výkon malého Haleyho Joela Osmenta, za ktorým nezaostáva ani Jude Law ako robot Gigolo Joe. V každom prípade vás film nenechá chladnými a možno vyroníte aj slzu.

10 filmov o moderných technológiách, ktoré vás prekvapia a vydesia predstavami o utopickej budúcnosti
Zdroj: Warner Bros.

Minority Report (2002)

Po sci-fi dráme o umelej inteligencii natočil režisér Steven Spielberg ďalší technologický počin na základe poviedky spisovateľa Phillipa K. Dicka. Teleportujeme sa do roku 2054, do Washingtonu D.C., kde ľudstvo žije bez kriminality.

Odporúčané
TOP 10: Toto sú najlepšie slovenské rapové skladby roka 2021 TOP 10: Toto sú najlepšie slovenské rapové skladby roka 2021 31. decembra 2021 o 14:30

Policajná jednotka PreCrime zabraňuje vraždám a zločinom pomocou pokročilej technológie. Využívajú tri ľudské médiá, ktoré dokážu predpovedať udalosti predtým, ako sa majú stať.

Policajný veliteľ John Anderton (Tom Cruise) je zodpovedný za systém a verí v jeho bezchybné fungovanie. Jedného dňa sa však objaví vízia, v ktorej je vyobrazený ako zabijak neznámeho muža. John chce dokázať svoju nevinu, a tak sa musí vydať na útek.

Ak ste akčný príbeh Minority Report ešte nevideli, tak to rýchlo napravte. Spielberg si pre vás pripravil zaujímavú vyspelú technológiu, ktorá vás sleduje na každom kroku a oskenuje vaše očné zreničky.

10 filmov o moderných technológiách, ktoré vás prekvapia a vydesia predstavami o utopickej budúcnosti
Zdroj: 20th Century Fox

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Ak ste snímku ešte nevideli, náš opis radšej preskočte. Sú v ňom spoilery a vy by ste si túto klasiku mali vychutnať bez nich. 

Introvert Joel (Jim Carrey) a bezprostredná Clementine (Kate Winslet) sa stretnú ako dvaja cudzí ľudia, avšak netušia, že kedysi boli milencami.

V čase, keď Joel zistil, že si Clementine po ich rozchode nechala vymazať spomienky na neho, tak sa rozhodol navštíviť spoločnosť Lacuna Inc. a podstúpil rovnakú procedúru.

Zamyslime sa nad tým, ako absurdne môže vyzerať pohľad do sveta bez spomienok na milovanú osobu. Všetky okamihy, ktoré v našom živote zohrávali dôležitú úlohu a formovali naše vnímanie či názory, by boli mihom oka preč. Celkom šialená predstava, nemyslíte? 

Odporúčané
10 najhorších filmov od Netflixu alebo Adam Sandler a jeho kamaráti 10 najhorších filmov od Netflixu alebo Adam Sandler a jeho kamaráti 26. októbra 2021 o 12:30

Charlie Kaufman (Being John Malkovich, Adaptation) vytvoril bizarný scenár, aby nám ukázal život bez osoby, na ktorú chceme zabudnúť. Za svoj výtvor si v roku 2005 odniesol sošku Oscara v kategórii najlepší originálny scenár. 

Snímka Eternal Sunshine of the Spotless Mind vás prinúti zamyslieť sa nad Joelovým konaním a po jej prezretí budete mať nad čím uvažovať. Okrem Carreyho a Winslet sa môžete tešiť na Kirsten Dunst, Marka Ruffala, Elijaha Wooda a Toma Wilkinsona.    

10 filmov o moderných technológiách, ktoré vás prekvapia a vydesia predstavami o utopickej budúcnosti
Zdroj: Focus Features

I, Robot (2004)

Píše sa rok 2035 a my sa spoznávame s chicagským detektívom detektívom Delom Spoonerom (Will Smith), ktorý vyšetruje samovraždu vedca Alfreda Lanninga. Domnieva sa, že išlo o vraždu a s pomocou psychologičky Susan Calvin postupne preniká do tajomstiev prípadu a do spoločnosti US Robotics. 

Sci-fi thriller je inšpirovaný sériou poviedok z roku 1950 od Isaaca Asimova, v ktorej sa spoločnosť riadi tromi zákonmi robotiky. Robot nesmie ublížiť človeku, musí dodržiavať príkazy a chrániť svoju vlastnú existenciu. Čo sa stane, ak podozrenie padá na robota Sonnyho?

Nikdy by sme si nemohli byť istí, že nás tieto inteligentné stroje nezradia alebo na nás nezaútočia. Veríme, že by ich navrhli experti, no napriek tomu by sa nám s nimi nežilo ľahko. Skôr či neskôr by sme si uvedomili, že nemôžu nahradiť žiadnu ľudskú bytosť z mäsa a kostí. Alebo môžu?

Snímka oplýva skvelou akciou, niekoľkými hlbokými myšlienkami a pýši sa aj úžasným Willom Smithom. Na večernú pohodu ide o dokonalý film. 

10 filmov o moderných technológiách, ktoré vás prekvapia a vydesia predstavami o utopickej budúcnosti
Zdroj: 20th Century Fox

Her (2013)

Theodore Twobly (Joaquin Phoenix) sa živí písaním osobných listov pre iných ľudí. Po bolestivom ukončení vzťahu so svojou manželkou sa rozhodne rozvíjať vzťah s inteligentným počítačovým operačným systémom.

Zhovára sa so ženským hlas menom Samantha, kedykoľvek má chuť na rozhovor.

Samantha sa stane súčasťou jeho života a ideálnym spoločníkom v osamelých dňoch. Theodore nepotrebuje randiť so skutočnými ženami, ale dokedy mu bude stačiť len komunikácia so softvérom?

Komu by sa nepáčilo, keby sa nám každé ráno alebo pred spaním prihováral taký príjemný hlas, aký má Scarlett Johansson?

Dostali by sme sa do bodu, kde by sme si uvedomili, že náš kamarát či partner je len naprogramovaný hlas a nikdy nám nenahradí reálnu osobu, ktorá má aj telo. Chýbal by nám ľudský dotyk a pravá láska.

Odporúčané
Slovenské rapové klipy za desiatky tisíc eur aj pár stoviek. Toto sú najlepšie vizuály prvej polovice roka 2021 Slovenské rapové klipy za desiatky tisíc eur aj pár stoviek. Toto sú najlepšie vizuály prvej polovice roka 2021 21. júna 2021 o 9:30

Ak sa rozhodnete sledovať tento film, tak určite neurobíte chybu. Uchváti vás herecký výkon Joaquina Phoenixa a zamilujete si hlas Scarlett Johansson.

10 filmov o moderných technológiách, ktoré vás prekvapia a vydesia predstavami o utopickej budúcnosti
Zdroj: Warner Bros.

 Equals (2015)

Nia (Kristen Stewart) a Silas (Nicholas Hoult) pracujú vo futuristickej spoločnosti známej ako The Collective, ktorá ukončila zločin a násilie eliminovaním všetkých ľudských emócií. Napriek tomu, že je zakázané prejavovať city, tak sa obaja nebránia vzájomnej príťažlivosti.

Keď prepadnú zakázanému vzťahu a začne narastať podozrenie medzi nadriadenými, musia si vybrať či sa vrátia k bezpečnému životu, alebo budú riskovať všetko a pokúsia sa spoločne utiecť.

V romantickej dráme Equals sa budeme prechádzať sterilným a chladným prostredím. Každý má svoj vlastný byt a pridelené biele uniformy. Dennodenne prechádzajú kontrolou emocionálneho stavu, ktorý sa nesmie odchyľovať, inak sú nútení brať lieky na utlmovanie citov. Musia žiť v osamelom svete a dodržiavať pravidlá. 

Režisér Drake Doremus (Like Crazy) sa k podobnej téme vracia vo svojej novej sci-fi romanci s názvom Zoe.

Rozvedený inžinier Cole (Ewan McGregor) dostane nápad experimentovať s androidom Zoe (Léa Seydoux), ktorá je navrhnutá ako ideálna partnerka pre človeka. Opäť si posvietime na skúmanie emócií, tentokrát medzi človekom a robotom.

Odporúčané
TOP 5: Najlepšie slovenské rapové albumy prvej polovice roka 2021 TOP 5: Najlepšie slovenské rapové albumy prvej polovice roka 2021 14. júna 2021 o 14:30

Equals rozhodne stojí za pozretie, už len kvôli hlavným predstaviteľom a ich chémii. Hoult a Stewart trávili spoločný čas aj mimo natáčania a stali sa z nich priatelia. 

10 filmov o moderných technológiách, ktoré vás prekvapia a vydesia predstavami o utopickej budúcnosti
Zdroj: A24

Bonus: Black Mirror

Rebríček nemôžeme zakončiť ničím iným, ako britským televíznym projektom Black Mirror.

Seriál pozostáva z temných poviedok, ktoré zobrazujú rôzne vízie budúcnosti, založené na moderných technológiách. Jednotlivé epizódy sú mrazivým pohľadom do sveta, kde sa bez pokrokovej techniky nezaobídeme.

Každú časť si zobral na starosti iný režisér a naservíroval nám znepokojujúci príbeh s postavami, ktoré sa snažia bojovať proti systému a častokrát sa zamotajú vo vlastných problémoch. Stanú sa obeťami technologických pokusov a otrokmi modernej doby.

Napríklad, v epizóde s názvom Nosedive (3. séria) sa stretneme so sociálnymi médiami, ktoré sú súčasťou nášho života. Lacie (Bryce Dallas Howard) nám ukáže ako vyzerá posadnutosť hodnotením, zvyšovaním skóre a prestížou na spoločenskom rebríčku.

Seriál Black Mirror poukazuje na to, ako nám technológie môžu ubližovať a ničiť život. Rozhodne sa nevypláca byť závislý na mobiloch a spoliehať sa len na aplikácie. 

10 filmov o moderných technológiách, ktoré vás prekvapia a vydesia predstavami o utopickej budúcnosti
Zdroj: Netflix

Všetci si veľmi dobre uvedomujeme, že technologický pokrok nezastavíme, no neostáva nám nič iné, len sa modliť, aby sa niektorí zo spomínaných objavov nestal skutočnosťou.

V takom prípade by sme sa museli popasovať so spoločenským úpadkom, inteligentným systémom alebo by sme si museli zvykať na spolužitie s robotmi.

Spomínate si na nejaký ďalší film, v ktorom vás vydesili moderné technológie a predstavy o našej budúcnosti?    

Domov
Zdieľať
Diskusia