Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. augusta 2020, 14:15
Čas čítania 8:35
Dominik Vetrák

Ak vlastníš Xbox One alebo PlayStation 4, týchto 10 hier je pre teba povinnosťou

TECH NAJLEPŠIE HRY TOP 10
Uložiť Uložené

Týchto 10 hier musíš vyskúšať.

Súčasná konzolová generácia ešte stále neskončila. Avšak, o pár týždňov sa tak už stane s vydaním PlayStation 5 a Xbox Series X. Dovtedy nás čaká už len každoročná spúšť športov od EA, Call of Duty a Assassin’s Creed. Nič z toho však nemá ambície dostať sa do dnešného článku. Je tu však Cyberpunk 2077, no ako možno vieš, ten vychádza až 19. novembra a my si myslíme, že to už bude aspoň jedna z next-gen konzol v predaji (pravdepodobne obidve).

Herní vývojári a vydavatelia budú súčasné konzoly podporovať ešte niekoľko rokov, takže ak by sme chceli napísať článok o najlepších hrách tejto generácie, museli by sme čakať ešte niekoľko rokov. Preto sme sa rozhodli, že si o najlepších tituloch, ktoré vyšli priamo na PS4 a Xbox One, niečo povieme ešte dnes. 

Vynechali sme porty a remastery z minulých generácií (The Last of Us Remastered), no zaradiť sa mohli remaky (Resident Evil 2, Shadow of Colossus). Taktiež sme sa rozhodli vyberať len medzi veľkými a stredne veľkými hrami (AAA a AA). Indie hry sú nesmierne kvalitné, ale chceli sme sa zamerať len na tituly s obrovskými produkčnými hodnotami. 

Odporúčané
Toto je PlayStation 5, najrýchlejšia konzola novej generácie. Kedy vyjde, aké hry si na nej zahráme a koľko bude asi stáť? Toto je PlayStation 5, najrýchlejšia konzola novej generácie. Kedy vyjde, aké hry si na nej zahráme a koľko bude asi stáť? 10. augusta 2020, 12:03

10. Death Stranding – PS4, PC (Kojima Productions)

Mnohí z vás sa zrejme zhrozia z toho, že sme sem novinku od Hidea Kojimy prepašovali. V redakcii sme si ale Death Stranding užívali. Hrateľnostná slučka pozostávajúca z nekonečného doručovania balíčkov sa nám veľmi páčila. Miestami to pripomínalo grind v RPG či online hrách, kedy sme nevedeli prestať prijímať nové požiadavky o zásielky a vylepšovať si tak postavu Sama hraného Normanom Reedusom. 

Ten, spoločne s ďalšími hercami zo sveta hier aj filmov podal úžasný výkon v mysterióznom príbehu, aký vie doručiť len Hideo Kojima. Paranormálne javy, vynikajúci herný koncept stojaci za BTs (Beached Things) a cutscény, pri ktorých sme nedýchali alebo pozerali na televízor s otvorenými ústami. 

Death Stranding je plné unikátnych herných mechanizmov a skrýva sa za ním vysoká produkčná hodnota. Audiovizuálna stránka ťa pohltí a soundtrack si zamiluješ natoľko, že ti bude v slúchatkách hrať ešte dlhé mesiace po dohratí. Combat a strety s nepriateľmi mohli byť komplexnejšie, ale veľa ďalších výčitiek k hre nenájdeme. Na potulky po nádherných horách s hudbou od Low Roar v pozadí zrejme nikdy nezabudnem.

9. Doom Eternal – PC, PS4 a Xbox One (id Software/Bethesda)

Vývojári z id Software sa prekonali a v pokračovaní rebootu z roku 2016 zlepšili každý jeden aspekt hrateľnosti. Doom Eternal je nesmierne adrenalínový zážitok, ktorý ti rozpumpuje krv v žilách.

Odporúčané
Všetko, čo vieme o GTA VI: tiktokeri, striptérky, moderné Vice City a zaľúbení latino hrdinovia ako Bonnie a Clyde Všetko, čo vieme o GTA VI: tiktokeri, striptérky, moderné Vice City a zaľúbení latino hrdinovia ako Bonnie a Clyde 5. decembra 2023, 7:55

Zabudni na to, že si hru v polovici levelu pauzneš, uložíš a odídeš. Akcia sa v tejto hre takmer nikdy nezastaví a keď áno, je to väčšinou kvôli rôznym platformovým hádankám, keď musíš prísť na to, ako sa dostať na skryté miesto. 

Množstvo zbraní, upgradov postavy, úžasne vyzeraúcich animácií a špičková grafika. To všetko sa podpísalo pod to, že som si Doom Eternal nesmierne užíval. Rozhodne ide o jednu z najlepších First Person Shooter hier v histórii. A aj keď som zvedavý na port pre Nintendo Switch, už sa nemôžem dočkať, ako si Eternal zahrám znovu na next-gen konzolách aj s chystanými príbehovými DLC. 

8. Resident Evil 2 – PC, PS4 a Xbox One (Capcom)

Zatiaľ čo Resident Evil 7 je dokonalou hrou vo virtuálnej realite (čo je to strach spoznáš, až keď hru skúsiš v tomto režíme), remake druhého dielu je vrcholom série. Dokonalý herný dizajn v meste plnom zombíkov nás nadchol ako už dávno žiadna iná hororová survival hra.

Hranie za Leona a Claire znamenalo dva rôzne príbehy a druhy nepriateľov. Súboje so zombíkmi neprestávali baviť ani po treťom prejdení hry. Hra je plná zábavných hádaniek, skvelých nepriateľov a Mr. X, nezničiteľného monštra, ktoré sa nezastaví pred ničím a neustále ťa prenasleduje.

Vybalancované survival prvky ťa donútia šetriť náboje, no po prejdení hry si môžeš kúpiť aj nekonečnú zásobu munície či rocket launcher a jednoducho sa zabávať s totálnou deštrukciou zombíkov. Fanúšikovia hororu, survival a žánru 3rd person akčných hier budú pri RE2 mľaskať blahom.

7. Uncharted 4 – PS4 (Naughty Dog)

Naughty Dog reštartovalo vývoj hry len 2 roky pred jej vydaním. Vymenili režisérov a v podstate vytvorili za 2 roky hru, ktorá by im bežne zabrala 3 roky. Aj preto má problémy s tempom, príliš dlhými sekvenciami s lezením a ďalšie drobnosti, ktoré sa jej dajú vytknúť. Štúdiu sa však pod tlakom času podarilo dokonale uzatvoriť príbeh Nathana Drakea s emotívnym koncom.

Najlepšie herné štúdio súčasnosti opäť posunulo latku grafickej kvality. Užili sme si prestrelky, putovanie Madagaskarom a odhalenie Libertalie, na ktoré sa nedá zabudnúť. Silným motívom bol aj Nathanov súboj so samým sebou a jeho problematický vzťah s manželkou Elenou.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86805 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré hry sú podľa nás v TOP 5 tejto generácie.
  • Či sa v TOP 10 umiestnila aspoň jedna exkluzivita pre Xbox alebo naplno vyhral PlayStation.
  • Koľko exkluzivít pre PlayStation nájdeš v celkovej TOP 10.
  • Ktoré japonské hry sa vyrovnajú alebo dokonca prekonajú tvoje obľúbené hry.
Domov
Zdieľať
Diskusia