Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
27. marca 2025 o 18:00
Čas čítania 4:07
Karolína Uličná

Tieto slovenské reštaurácie by mohli získať michelinskú hviezdu. Je to prelomový okamih, hovoria šéfkuchári

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo

Na názor sme sa pýtali šéfkuchárov Lukáša Heska z Irinu, Daniela Tilingera z ECKu a Jozefa Brezu z Gašperovho mlynu.

Slovensko sa pripravuje na návštevu michelinských odborníkov, ktorí budú hodnotiť reštaurácie a ich gastronomický potenciál. Ministerstvo cestovného ruchu a športu podpísalo zmluvu s legendárnym gurmánskym sprievodcom Michelin v hodnote 175 000 eur, čím sa naša krajina opäť dostáva do centra pozornosti medzinárodnej gastronomickej scény.

Odporúčané
Prestížny francúzsky rebríček zaradil 5 slovenských reštaurácií medzi 1000 najlepších na svete Prestížny francúzsky rebríček zaradil 5 slovenských reštaurácií medzi 1000 najlepších na svete 27. novembra 2024 o 9:58

Napriek tomu, že sme malá krajina, naše reštaurácie sa rozhodne nemajú za čo hanbiť a niektoré kvalitou konkurujú aj tým najlepším v zahraničí. Najväčší potenciál na úspech majú napríklad reštaurácie ako Irin v centre Bratislavy, Eck v Devíne či Gašperov mlyn v Batizovciach. Práve ich sme sa pýtali, ako vnímajú príchod michelinských komisárov na Slovensko a či sa na nich reštaurácie pod ich velením nejako špeciálne pripravujú.

Komisári Michelin budú analyzovať úroveň slovenskej gastronómie v rôznych kategóriách – od reštaurácií ponúkajúcich špičkovú kuchyňu až po podniky s pomerom dobrej ceny a kvality.

Irin.

Reštaurácia Irin sa nachádza v historickom centre Bratislavy na Rudnayovom námestí 2, v tesnej blízkosti Dómu sv. Martina. Za týmto fine diningovým podnikom stojí renomovaný šéfkuchár Lukáš Hesko, ktorý už s michelinskou kvalitou skúsenosti má.

Predtým totiž pracoval v michelinských reštauráciách v Londýne a Štokholme, kde pracoval v reštaurácii Gastrologik či v reštaurácii Mathias Dahlgren Matsalen. Na naše otázky nám odpovedal samotný šéfkuchár Hesko.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Irin. (@irinrestaurant)

Odporúčané
Na Slovensko prídu odborníci z Michelinu. Naše reštaurácie majú šancu získať legendárnu hviezdu Na Slovensko prídu odborníci z Michelinu. Naše reštaurácie majú šancu získať legendárnu hviezdu 25. marca 2025 o 9:57

Ako vnímate príchod komisárov Michelin na Slovensko?

Veľmi pozitívne. Je to veľký krok vpred pre slovenskú gastronómiu a jej zaradenie medzi krajiny s vyspelou kulinárskou scénou. Aj keď to pre nás nie je malá investícia, veríme, že sa to vráti – nielen finančne, ale aj hodnotovo. Takýto krok môže výrazne obohatiť slovenskú gastronómiu a zvýšiť jej prestíž na medzinárodnej úrovni.

Očakávate, že hodnotenie Michelin ovplyvní záujem o slovenské reštaurácie?

Áno, určite. Michelin môže prilákať nielen domácich návštevníkov, ale aj turistov zo zahraničia, čo môže výrazne podporiť gastroturizmus na Slovensku. Zároveň to môže zlepšiť celkové vnímanie slovenských reštaurácií na medzinárodnej scéne, čo je obrovská príležitosť pre celé odvetvie. Veríme, že tento krok zvýši záujem o kvalitnú slovenskú gastronómiu a prinesie nový impulz do tohto sektora.

Pripravujete sa na túto výzvu nejako špeciálne?

Zatiaľ sa držíme svojho smeru a hodnoty, ktoré nás definujú. Naša reštaurácia je postavená na prirodzenom prístupe k jedlu a kvalitným surovinám. Snažíme sa však zlepšiť naše technologické vybavenie, aj keď to môže ísť na úkor miest na sedenie. Naša reštaurácia musí byť sebestačná, preto k tejto výzve pristupujeme veľmi opatrne a s ohľadom na dlhodobú udržateľnosť.

Aký dopad na slovenskú gastronómiu očakávate po zverejnení bedekra?

Očakávame, že to môže zatraktívniť slovenskú gastronómiu, prilákať nové pracovné sily a podporiť cestovný ruch. Okrem zahraničných turistov to môže motivovať aj Slovákov pracujúcich v zahraničí, aby sa vrátili domov a priniesli so sebou nové skúsenosti a vedomosti. Cestovný ruch bude mať pozitívny vplyv na ekonomiku, keďže turisti budú využívať miestnu dopravu, ubytovanie a reštauračné služby, čo povedie k nárastu HDP.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatného Mám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 179019 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: 1+1 pizza zdarma v Gatto Matto , Pizza v Oggi ZDARMA alebo Kaliforňan miska podľa vlastného výberu ZDARMA
Zobraziť všetky (28)
Domov
Zdieľať
Diskusia