Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2023, 9:00
Čas čítania 2:45
Tímea Krauszová

Čo robiť, keď ťa niekto začne obchytkávať na verejnosti: pomôže ti, keď budeš kričať a bojovať?

REFRESHER SEXUÁLNE OBŤAŽOVANIE
Uložiť Uložené

Čo povedať a ako si zvýšiť bezpečnosť, keď k útoku dochádza na miestach, kde ich neočakávaš?

Pred pár dňami v Bratislave zadržali 44-ročného muža menom Karol, ktorý na hlavnej železničnej stanici v Bratislave obťažoval ženy. Jednu staršiu paniu chytal za prsia vo výťahu a prenasledoval ju, k ďalšej si prisadol a začal jej chytať nohy. 

Ako na podobné situácie reagovať a ako sa brániť tak, aby to útočníka ešte viac neprovokovalo? Opýtali sme sa lektorky sebaobrany Bianky Urbanovskej a lektorov Pavla a Jasmíny Houdekovcov. Opísali nám, ako použiť slzný sprej – ktorý mala poruke aj jedna z Karlových obetí –, ako sa brániť v stiesnených priestoroch, akým je aj výťah, a čo robiť, keď ťa niekto začne obchytkávať a nehanbí sa to robiť na verejnosti.

Sebaobrana vo výťahu a v iných stiesnených priestoroch

Pavel a Jasmína Houdekovci pre Refresher hovoria, že výťah či miesta, z ktorých sa nedá utiecť, sú typickým miestom, kde dochádza k sexuálnemu obťažovaniu. „Základom je dávať pozor, skôr ako do výťahu nastúpime. O podobných situáciách sme počuli často a tie príbehy sa vždy začínajú rovnako,“ povedali nám lektori z Modernej sebaobrany.

Odporúčané
Pred 15 rokmi som pleskol kamošku po zadku. Dodnes ma to trápi a myslím na to, ako privilegovaní muži ubližujú ženskej psychike Pred 15 rokmi som pleskol kamošku po zadku. Dodnes ma to trápi a myslím na to, ako privilegovaní muži ubližujú ženskej psychike 25. apríla 2024, 9:30

Ľudia im často hovoria, že mali z útočníkov nepríjemný pocit skôr, ako k útoku došlo. Niečo sa im nezdalo, ale nedali na svoju intuíciu (alebo nechceli byť za drzých a neslušných) a nastúpili aj tak.

Houdekovci radia jednoducho nenastúpiť do „železnej klietky“ s niekým, kto sa nám nezdá, ani nepúšťať takého človeka k sebe domov. 

„V prípade, že sa s páchateľom ocitnete v uzavretom priestore, snažte sa získať čas,“ radia ďalej. Jedna žena, s ktorou pracovali, sa napríklad vyhla útoku tak, že na útočníka nahlas prehovorila a pýtala sa ho, či chodil s jej synom do školy. „Pamätáš si Jana?“ Každý predsa nejakého Jana pozná, útočník preto zneistel a žena tým získala čas utiecť.

Ak to nepomôže, bráň sa, ako môžeš. Odborníci radia útočiť na oči, keďže je to najcitlivejšie miesto.

Odporúčané
Ako sa brániť, keď ťa obťažujú v taxíku? Lektorka sebaobrany radí, čo robiť v nepríjemných situáciách Ako sa brániť, keď ťa obťažujú v taxíku? Lektorka sebaobrany radí, čo robiť v nepríjemných situáciách 29. novembra 2022, 11:15

Obchytkáva ťa na verejnosti? Nehanbi sa kričať

Páchateľ sa spolieha na to, že ti bude trápne a nepríjemné robiť scény na verejnosti, vysvetľuje lektorka sebaobrany Bianka Urbanovská. „Predátor na svoje konanie potrebuje dve veci: súkromie a kontrolu. Súkromie vie dosiahnuť buď tým, že je s nami medzi štyrmi stenami, no aj v dave, kde predpokladá, že sa budeme hanbiť ozvať nahlas a volať o pomoc. Pocit kontroly môžeme vziať napríklad tým, že ho prekvapíme a postavíme sa za seba.“

Všetci traja odborníci odporúčajú jasne a nahlas pomenovať, čo ti páchateľ robí, keďže okoloidúcim sa to môže zdať ako obyčajná partnerská hádka. Najlepšie je útočníkovi pri tom aj vykať, napríklad: „Čo to robíte? Vy mi chytáte nohy! Dajte mi pokoj!“

„Ľudia, ktorí sexuálne obťažujú, si vyberajú za terč osoby, u ktorých nepredpokladajú odpor. Len čo sa však začneme brániť (či už krikom, odstupom, fyzicky, alebo použitím nejakej obrannej pomôcky), je veľká šanca, že sa na to dotyčný vykašle,“ dodáva lektorka.

Niekedy je lepšie ujsť, inokedy zakričať alebo zvážiť aj fyzickú obranu.

Dokonalý scenár neexistuje, pretože každý musí vyhodnotiť konkrétnu situáciu. Ak chceš vedieť o sebaobrane ešte viac, klikni na tento podrobný článok.

Žena v Bratislave na zadržaného Karola vytiahla slzný sprej, čo je tiež dobrý nápad. Dala mu tým najavo, že sa len tak nenechá. O slzných sprejoch a o tom, ako sa používajú, robili lektorka a lektor z Modernej sebaobrany v spolupráci s českou redakciou Refresheru aj video, pozri si ho nižšie.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa REFRESHER Česko (@refreshercz)

Je vhodné vytiahnuť mobil, keď ťa niekto obťažuje?

V dnešnej dobe je bežné, že ľudia si útok začnú nahrávať na video. Dialo sa to tak aj pri viacerých mužoch, ktorí masturbovali vo vlakoch. Ale experti na sebaobranu radia mobil použiť na privolanie polície. „Je pravda, že nahrávka polícii uľahčí prácu. Ale nie ste tu na to, aby ste polícii uľahčovali prácu, ale aby ste sa udržali v bezpečí.“

Odporúčané
VYSVETĽUJEME: Ovplyvní kauza Rammsteinu zvyšné koncerty na turné a podal niekto na Tilla Lindemanna trestné oznámenie? VYSVETĽUJEME: Ovplyvní kauza Rammsteinu zvyšné koncerty na turné a podal niekto na Tilla Lindemanna trestné oznámenie? 9. júna 2023, 16:00

Páchateľ, ktorý si natáčanie všimne, sa môže rozčúliť a správať sa agresívnejšie alebo sa môže snažiť zobrať ti mobil. Vo vyhrotených situáciách je lepšie snažiť sa zo situácie dostať a privolať si pomoc než sa snažiť ovládať mobil.

Podobne ako v prípade Karola, ak sa na to cítiš, môžeš nevhodné správanie nahlásiť na polícii. Vo všeobecnosti platí, že by sme mali prípady nahlasovať na najbližšej stanici, v prípade, že k tomu došlo vo vlaku alebo na vlakových staniciach, môžeš ísť aj na železničnú políciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia