Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
29. novembra 2022, 11:15
Čas čítania 3:16

Ako sa brániť, keď ťa obťažujú v taxíku? Lektorka sebaobrany radí, čo robiť v nepríjemných situáciách

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Praktické rady, ktoré ti môžu padnúť vhod.

Slovenská lektorka sebaobrany zazdieľala svoje tipy na bezpečnú jazdu taxíkom s akýmkoľvek šoférom. Bianka Urbanovská vyučuje sebaobranu pod značkou Za seba. Jej kurzy sú povzbudzujúce a špecializuje sa na ženy a deti, ktorým pomáha nabrať sebavedomie a umožňuje im brániť sa pred obťažovaním a násilím. Tipy pre všetkých o tom, ako sa v prípade potreby v taxíku brániť, zverejnila na Instagrame, pre Refresher niektoré z nich rozšírila.

Bianka vraví, že nechce svojimi tipmi vyvolať dojem, že každý taxikár alebo taxikárka sú nebezpeční. Nechce zovšeobecňovať, no vzhľadom na udalosti posledných dní chcela do sveta vypustiť praktický manuál, ktorý môže v prípade ohrozenia pomôcť.

12. augusta 2021, 11:41 Čas čítania 4:49 Otravuje ťa na párty alebo ti v bare nechce dať pokoj? 5 tipov, ako sa zbaviť dobiedzavého muža Otravuje ťa na párty alebo ti v bare nechce dať pokoj? 5 tipov, ako sa zbaviť dobiedzavého muža

Čo robiť pred cestou

Informácie o jazde môžeš cez aplikácie zdieľať s niekým, kto je aktívne dostupný. Pri klasickom taxíku privolanom cez telefón využi zdieľanie polohy v aplikáciách, ako je Messenger či Whatsapp.

Pred nastúpením si over, či sedí fotka vodiča a auta s realitou. Pri telefonickej objednávke si vypýtaj meno vodiča vopred. Keď šofér príde, opýtaj sa ho, po koho prišiel (musí poznať tvoje meno a číslo z aplikácie alebo od dispečingu).

Bianka radí dať na intuíciu: ak máš zo situácie pocit, že niečo nesedí, do auta nesadaj, radšej si zavolaj ďalšie. 

27. marca 2021, 14:30 Čas čítania 10:08 Je lepšie nič nerobiť alebo brániť sa zubami-nechtami? Tieto mýty o sebaobrane zbytočne znižujú tvoju šancu ubrániť sa Je lepšie nič nerobiť alebo brániť sa zubami-nechtami? Tieto mýty o sebaobrane zbytočne znižujú tvoju šancu ubrániť sa

Čo robiť počas jazdy

Lektorka sebaobrany radí sadnúť si dozadu a všímať si cestu, ako aj detaily v aute. Napíš alebo ideálne zavolaj niekomu, že si v taxíku a kedy približne prídeš. Popíš farbu a typ auta, v ktorom si, pokojne nahlas pomenuj, že zdieľaš trasu, aby vedeli, kedy prídeš. Udržiavaj tento kontakt až do príjazdu.

Bianka okrem toho upozorňuje, že vzťah taxikár-zákazník je vždy nerovný. V konečnom dôsledku je to práve šofér, ktorý môže zamknúť auto, odbočiť inam alebo sa rozhodnúť správať sa neúctivo. Hranice majú ľudia rôzne, niekomu pochvala outfitu dobre padne, niekomu to prekáža. „Nie je mojím miestom hovoriť ti, čo sa ti má páčiť a čo nie. Je mojou zodpovednosťou dať ti informácie, aby si vedela spraviť informované rozhodnutie.“

Ak sa v taxíku deje niečo, čo ti je nepríjemné, pomenuj to jasne. Ak takéto pomenovanie ako vodič či vodička dostaneš, tak ho rešpektuj. Je to efektívny spôsob, ako predísť obťažovaniu a inému nechcenému správaniu.

Nezabudni, že podľa dostupných dát je lepšie brániť sa, než sa nebrániť. Praktické tipy aj v prípade fyzického útoku zdieľa Bianka na svojom Instagrame.

Tipy na komunikáciu s vodičom, ktorý sa správa nevhodne:
- Maj pevný hlas a vodičovi vykaj.
- Príklady viet na ohradenie sa: Nechcem sa o tomto baviť. Nie je mi príjemné, keď mi hovoríte/keď sa ma pýtate... Viete čo, tieto otázky sa mi nepáčia. Mrzí ma to, ale mal/-a som ťažký deň a ocenil/-a by som chvíľku ticha.
- Vodičovi nemusíš o sebe všetko povedať, a to, čo povieš, nemusí byť pravda. Máš frajera alebo frajerku, niekto ťa doma čaká. Súhlasíš s tým, že zem je plochá. Holuby sú určite drony.
- Zmeň tému: Čo budete robiť počas sviatkov? Odkedy robíte túto prácu? Máte psíka? Máte partnerku?
- Pri nedodržiavaní cestných pravidiel: Povedz mu, že sa necítiš bezpečne a potrebuješ, aby spomalil, prípadne nabudúce zastavil na tú stopku či červenú, ktorú práve minul. Ak nepomôže, môžeš pridať, že ti je z jazdy nevoľno a nechceš spôsobiť „nehodu“. Alebo vystúp, radí Bianka.
- Aplikácie majú aj možnosť nahlásiť problém (safety button), nehanbi sa ho využiť. Je tam pre tvoju bezpečnosť, a v apke sa tak zaznamenáva aj to, kedy a kde sa tá možnosť využila, v ktorom aute.
- Zavolaj na políciu 158 alebo na tiesňovú linku 112. Na číslo 112 sa dá poslať aj SMS-ka, zašli informácie o tom, čo sa deje (únos, násilie, vyhrážky...), kde presne si, a údaje z aplikácie o šoférovi a aute.

Čo robiť po nepríjemnej jazde

Ak jazda neprebehla v poriadku, alebo po nej tvoje telefónne číslo vodič zneužil na niečo iné než na pracovný kontakt (zabudnutý šál na sedadle a pod.), môžeš to ďalej riešiť. Ak chceš, konfrontovať môžeš priamo šoféra a oznámiť mu, že si neželáš žiadne správy či telefonáty.

16. júna 2023, 9:00 Čas čítania 2:45 Čo robiť, keď ťa niekto začne obchytkávať na verejnosti: pomôže ti, keď budeš kričať a bojovať? Čo robiť, keď ťa niekto začne obchytkávať na verejnosti: pomôže ti, keď budeš kričať a bojovať?

Ďalší krok je sťažnosť u poskytovateľa služby: vyplň recenziu v apke a napíš, čo sa stalo, prípadne zavolaj na dispečing. „Ak si vodič neuvedomuje, že prepískol, aspoň bude vedieť. Ak je presvedčený, že je úplne o. k. obťažovať alebo niekoho zastrašovať, aspoň pomôžeš ostatným,“ vraví lektorka sebaobrany. Neboj sa skúsenosti opísať aj na sociálnych sieťach.

Vážnejšie prípady môžeš ísť nahlásiť na políciu, na stanicu môžeš ísť aj so sprievodom. Poradiť sa môžeš vopred na krízovej linke pre ženy zažívajúce násilie či online.

Kde hľadať pomoc:
– Bezplatná 24-hodinová linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566
– Online poradňa Ligy za duševné zdravie
– Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
– Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska: 0903 519 550, [email protected] 
– Adresár Koordinačno-metodického centra obsahuje kontakty pre každý kraj.

Odborníčka na sebaobranu na záver pripomína, že za obťažovanie a nepríjemné správanie druhá strana nenesie zodpovednosť. Ani v prípade, že bola k šoférovi milá, mala vypité, bola oblečená spôsobom, ktorý by šofér mohol vnímať ako vyzývavé. Ľudia majú právo na bezpečnú jazdu so slušným správaním.

Domov
Zdieľať
Diskusia