Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. augusta 2021, 11:41
Čas čítania 4:49
Tímea Krauszová

Otravuje ťa na párty alebo ti v bare nechce dať pokoj? 5 tipov, ako sa zbaviť dobiedzavého muža

Otravuje ťa na párty alebo ti v bare nechce dať pokoj? 5 tipov, ako sa zbaviť dobiedzavého muža
Zdroj: Paramount Pictures
ZAUJÍMAVOSTI SEXUÁLNE OBŤAŽOVANIE ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Neforemná mikina a voľné tepláky to nevyriešia. Kto chce obťažovať (alebo je fakt opitý), urobí to hocikomu. Takto sa môžeš brániť.

Leto je v plnom prúde a párty a festivaly sa opäť konajú, hoci v menšom. Okrem zábavy sa vrátili aj nechcené zážitky žien. Sú nepríjemné, strašidelné a mnohé často nevedia, ako na ne reagovať.

Násilie, hrubé nadávky či dokonca sexuálne útoky a znásilnenia, ktoré ženy zažívajú, znásobujú „nevinnejšie“, no častejšie zážitky. Pozná to skoro každá žena, pretože sú bežné aj na obyčajných koncertoch, v chodbách pred záchodmi v baroch či na uliciach.

Pískanie, pokriky, nepríjemné poznámky, „nenápadné“ dotyky na ramenách či chrbtoch (fakt sa nedá žena obísť bez toho, aby sa jej ľudia dotkli?), nechcené pohľady alebo opakované dotieravé pozvánky či návrhy. Tieto veci prispievajú k všeobecnému pocitu strachu, ktorý je podľa dát aj opodstatnený.

Clueless gifko
Zdroj: Paramount Pictures/z filmu Clueless via Giphy

Čo s tým teda môžeš robiť? Ako sa obliecť, aby sa ti to nebodaj nedialo, a ako sa správať, keď sa to bude (možno opäť) diať tebe? Spísali sme pre teba 5 tipov, vďaka ktorým sa budeš môcť chrániť.

1. Hovor jasne: Nemám, nechcem, nie

Používaj jasné vety, napríklad Nemám záujem!, Nechajte ma! alebo jednoduché, krátke Nie! Tak znie rada Jasmíny Houdek, ktorá spolu s manželom Pavlom vedie školu sebaobrany.

Odporúčané
Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) 9. februára 2024, 17:00

V tematike sa vyzná, študuje aj dáta o násilí či psychológii a svojim študentom radí, ako nabrať sebavedomie a brániť sa múdro. Nejde pritom o hrubú silu, ale o vedomosti, ktoré podľa Jasmíny ľuďom ešte chýbajú. Sú to jediné vety, ktoré v komunikácii treba používať. Využívaj pritom svoj hlas ako zbraň.

„Musíte to povedať pevne, jasne a silno. Nejde o to, hovoriť ako Nikita či Wonder Woman, môžete byť stále sama sebou. Ale musíte to povedať prísne, ako keď dávate povel psovi,“ prezrádza lektorka sebaobrany.

sebaobrana, obťažovanie
Zdroj: Moderná sebaobrana

2. Vykaj mu, bezpečie má prednosť pred slušnosťou

Útočníkovi vykaj, a to aj v prípade, že je mladší, odporúča ďalej Jasmína Houdek. „Dávate tým okoliu najavo, že sa nepoznáte a nie ste kamaráti. Vykanie navyše skvele funguje ako pevná bariéra.“ Signalizuješ tým, že sa s danou osobou jednoducho nechceš baviť. Ak už si raz tykáte (alebo ide o niekoho, s kým sa poznáš, keďže štatisticky je vysoká šanca, že ťa bude obťažovať niekto známy), môžete si tykať aj naďalej.

„Neospravedlňujte sa. Neproste. Nedávajte na výber,“ znejú ďalšie rady. Prosím vás, mohli by ste prestať a odísť? To ti podľa Jasmíny Houdek nepomôže. V situácii, keď ťa niekto obťažuje, nie je priestor na asertivitu alebo dohody, tvoje bezpečie musí mať prednosť pred slušnosťou. „Ochraňujete vlastné hranice. Ak chcete, aby odišiel, dajte mu jasný a stručný povel: Choďte preč!“

Domov
Zdieľať
Diskusia