Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2023, 16:30
Čas čítania 5:39
Eduard Starkbauer

Avatar a tí ďalší. Ekologické témy prenikli do filmového mainstreamu. Pozri si výber 10 najlepších filmov na zelené motívy

Avatar a tí ďalší. Ekologické témy prenikli do filmového mainstreamu. Pozri si výber 10 najlepších filmov na zelené motívy
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY AVATAR: THE WAY OF WATER AVATAR EKOLÓGIA FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Celovečerné filmy dokážu odovzdať posolstvo a chytiť za srdce často lepšie ako dokumenty.

Pokračovanie Avatara nám ukázalo bujné pralesy a priezračné zátoky obývané empatickými a prekvapivo spirituálnymi monštrami. Milióny ľudí po celom svete znova nahliadli do harmonického sveta plného prírodných krás, ktorého hranice poľutovaniahodne končia na prahu kinosály. 

Režisér Avatarov James Cameron sa otvorene priznáva k tomu, že jeho čoskoro až päťdielna filmová séria prekypuje ekologickým presahom.

Konfrontácia s industriálnou šeďou sveta, nad ktorým visí Damoklov meč klimatickej krízy, u mnohých divákov dokonca vyvoláva tzv. Pandora efekt, ktorý sa prejavuje smútkom, melanchóliou či úzkostnými stavmi. 

Avatar: The Way of Water.
Avatar: The Way of Water. Zdroj: 20th Century Studios

Klimatická kríza sa stáva inšpiráciou pre čoraz viac filmových tvorcov. Dokumentárne filmy sú plné informácií. Často však nedokážu navodiť správnu náladu a vyvážiť protipóly patetickej naivity a moróznej beznádeje. Hrané celovečerné filmy dokážu naopak vďaka silným príbehom, viacvrstvovým postavám a šikovnej montáži osloviť diváka adresnejšie.

Odporúčané
Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou 26. apríla 2024, 9:30

Ekologické témy presakujú do námetov čoraz viac mainstreamových filmov. Tým najlepším postapokalyptickým z kategórie „už je neskoro, pos..li sme to“ sme už rebríček venovali. Teraz ti ponúkame výber 10 najúdernejších a najlepších filmov s potenciálom pohladiť či prípadne celkom prebudiť tvoju ekologickú dušu. 

Ready Player One (réžia: Steven Spielberg, 2018)

Kde si môžeš film pozrieť: Netflix
Dĺžka filmu: 2 h a 20 min
Hodnotenie na RT: 7,7 z 10
Herci: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn

Námet Spielbergovho futuristického filmu imponuje prirodzene predovšetkým hráčom počítačových hier. Strhujúca akcia dobrodružného sci-fi je plná technicky vyšperkovaných scén s množstvom figurantov. Nemožno si v ňom však nevšimnúť ostrý kontrast medzi farebným svetom fantázie Oasis, v ktorom sa pohybujú „avatari“, a nebezpečným dezolátnym stavom skutočnej planéty v roku 2045. 

Ready Player One
Zdroj: Warner Bros.

Film neúnavne pohládza duše geekov, ktorí ako vo filme hľadajú únik zo sivého upadajúceho sveta. Ready Player One je však okrem oslavy potenciálu virtuálnej reality berúcej dych predovšetkým kritikou dystopickej budúcnosti, v ktorej už môže byť na znesiteľný život ozaj nevyhnutné stráviť ho s VR okuliarmi na očiach.

Into the Wild (réžia: Sean Penn, 2007) 

Kde si môžeš film pozrieť: Netflix
Dĺžka filmu: 2 h a 27 min
Hodnotenie na RT: 8,9 z 10
Herci: Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt

Magický film o hľadaní zmyslu života pod režisérskou taktovkou Seana Penna opisuje skutočný príbeh 22-ročného Christophera McCandlessa. Vychádza z kultovej a mimoriadne čitateľnej knižnej predlohy od Jona Krakauera, ktorá pútavo opisuje iniciačný príbeh mladíka, ktorý sa zbavil všetkého majetku, aby našiel šťastie zadarmo a v lone prírody.

Emile Hirsch v dráme Into the Wild.
Emile Hirsch v dráme Into the Wild. Zdroj: Paramount Vantage

Film z roku 2007 nerozpráva len príbeh duchovného a osobnostného prerodu alternatívneho Američana, ponúka aj priestor na rozjímanie nad úchvatnými zábermi z aljašskej divočiny. Ak si tento kruto-krásny film o chuti uniknúť zo skazenej civilizácie, so skvelým komorným soundtrackom od frontmana Pearl Jam Eddieho Wedera ešte nevidel, tak neváhaj.

Lorax (réžia: Chris Renaud, 2012)

Kde si môžeš film pozrieť: Netflix
Dĺžka filmu: 1 h a 26 min
Hodnotenie na RT: 6,3 z 10

Film na základe 50-ročného námetu od Dr. Seussa, zodpovedného aj za postavu Grincha, ponúka vo výrazne štylizovanom šate mimoriadne silnú myšlienku. Predstavuje svet so zdecimovaným životným prostredím, v ktorom prestali rásť stromy. Oranžové chlpaté stvorenie Lorax je ich svojským advokátom a hovorcom, ktorý aktivisticky bojuje proti chamtivosti a konzumnému spôsobu života, stelesnených obchodným magnátom.

Lorax
Zdroj: Universal Pictures

Film s hviezdnym dabingom Dany deVita, Zaca Efrona a Taylor Swift je formálne určený predovšetkým mladšiemu divákovi. Jeho posolstvo o nutnosti ochrany prírody a pokore aj vďaka emočnej vyváženosti však ulahodí každému.

Platforma (réžia: Galder Gaztelu-Urrutia, 2019)

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128249 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Námet ktorého filmu sa až podozrivo podobá na prvý Avatar.
  • Ktorý film obsahuje drsnú kritiku mainstreamovej hlúposti.
  • Ktoré japonské anime sa dostalo do nášho zoznamu.
  • Čo spája Avatar 2 a Interstellar.
Domov
Zdieľať
Diskusia