Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
22. augusta 2022, 14:30
Čas čítania 6:00

Kde vzniká tvoje oblečenie? Odkiaľ sú ryby na tvojom tanieri? Tieto dokumenty o klimatickej kríze musíš vidieť!

Kategória:
Filmy a Seriály
Uložiť Uložené
Kde vzniká tvoje oblečenie? Odkiaľ sú ryby na tvojom tanieri? Tieto dokumenty o klimatickej kríze musíš vidieť!
Zdroj: Unsplash/USGS

Z mnohých filmov sa veľa dozvieš, aj keď sa možno nebudeš cítiť úplne komfortne.

O globálnej zmene klímy sa čoraz viac hovorí v médiách aj v spoločnosti. Môžeš si zúfať, že je všetko stratené a svet sa bezútešne rúti do záhuby, apaticky zanevrieť na ľudstvo alebo ho rovno znenávidieť.

Môžeš sa však aj zhlboka nadýchnuť, nadchnúť pre planétu a skúsiť zohľadniť ekologické limity: zmeniť jedálniček, obmedziť lietanie, recyklovať, podporovať neziskové organizácie či tlačiť na politikov, ktorí nemajú vo veci často vôbec jasno.

Na porozumenie dynamiky a dosahov klimatickej zmeny však musíš predovšetkým čo-to vedieť. Vďaka snahe dokumentaristov a inštinktu produkčných spoločností uzrelo za ostatné roky svetlo sveta mnoho prepracovaných a pôsobivých dokumentov o ekologických výzvach.

Klimatická zmena
Zdroj: Unsplash/NOAA/na voľné použitie

Filmy v našom výbere sa zameriavajú na rôzne sféry globálneho problému, a tak nehrozí, že budeš pozerať „ten istý film“, len s inými odtienkami. Majú však spoločné posolstvo: príroda si nejako poradí aj bez nás. V skutočnom ohrození sme však my a naša civilizácia.

18. februára 2024, 13:30 Čas čítania 2:55 Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun

Ak sa pridáš k predplatiteľom Refresher+, získaš prehľad v témach, ktoré hýbu svetom. Podporíš aj našu redakciu, ktorá sa snaží v záplave tisícov podnetov nájsť výživnú potravu pre zvedavé duše.

True Cost (réžia: Andrew Morgan, 2015)

Kde si môžeš film pozrieť: Youtube
Dĺžka filmu: 92 minút
Hodnotenie na RT: 6,3 z 10

Odevný priemysel patrí do prvej päťky najviac znečisťujúcich priemyselných odvetví na svete. Je zodpovedný až za 10 percent skleníkových emisií. V dokumente z roku 2015 odhalíš okrem ekologických vplyvov módy aj krutú realitu vykorisťovania zamestnancov, ktorí oblečenie pre západné fast fashion značky šijú v Bangladéši či Indii. 


Z pôvodných dvoch módnych sezón dnes máme 52 a vďaka nízkym cenám odevov sa ich produkcia a z nej vyplývajúce plytvanie neustále zvyšuje. Film predstavuje zrod fast fashion a aj to, ako sa na jeho rozkvete a ukotvení podieľa šikovný marketing i sociálne siete ťažiace z ľudských slabostí.

Film je dostupný zadarmo na Youtube a vydáš sa v ňom na púť od (doslova) smrtiacich tovární a mentálne postihnutých detí v dôsledku pesticídov cez otrávené rieky až po fair-trade iniciatívy, módne konferencie a greenwashing.

Hidden Life of Trees (réžia: Jörg Adolph, 2020)

Kde si môžeš film pozrieť: HBO Max
Dĺžka filmu: 100 minút
Hodnotenie na RT: 9,5 z 10

Nemecký, pedagogicky ladený dokument vznikol na námet knižného bestsellera lesníka Petra Wohllebena. Autor nás sprevádza celým filmom a vďaka jeho výkladu sa dozvieš, ako sa pozorne prechádzať lesom, počúvať jeho potreby a zistiť, či je zdravý.

25. januára 2024, 13:00 Čas čítania 2:57 RECENZIA: Karlos je surovým aj vtipným portrétom českej MMA legendy. Divákov však rozdelí na dva tábory RECENZIA: Karlos je surovým aj vtipným portrétom českej MMA legendy. Divákov však rozdelí na dva tábory

Vláčne tempo filmu a nedynamická téma predstavuje divácku výzvu. Film svojou formou aj obsahom pripomína, že obnova a záchrana biotopov je občas tak trochu nuda. Je však o to dôležitejší. Intenzívne lesné hospodárstvo a holoruby páchajú škody aj na Slovensku.

Virtuálnym listovaním kapitolami sa dozvedáme, ako ťažká mechanizácia bezohľadne nivočí krehké lesné ekosystémy. Štáb okrem Nemecka navštívi aj Poľsko či Kanadu, v ktorých prebieha ťažba v historických panenských lesoch. Trpezlivý divák sa dozvie, prečo majú ľudia prirodzene vyššiu citlivosť k živočíchom ako voči rastlinám a dočká sa aj rozkošnej animovanej sekvencie.

Film neopomína ani príkoria vystresovaných mestských stromov. Vyplýva z neho hlboké posolstvo o vzájomnej závislosti, ktoré je možné preniesť aj na ľudskú spoločnosť.

Cowspiracy (réžia: Kip Andersen, 2014)

Seaspiracy (réžia: Ali Tabrizi, 2021) 

Kde si môžeš film pozrieť: Netflix
Dĺžka filmu: 85 a 89 minút
Hodnotenie na RT: 8,8 z 10 a 7,5 z 10
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 119067 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký film hovorí o toxickom elektronickom odpade.
  • Kto len nedávno nakrútil environmentálny dokument na Slovensku.
  • Čo radí ľudstvu 95-ročný David Attenborough.
  • Koľko ľudí zahynulo pri požiari v meste Paradise.
Domov
Zdieľať
Diskusia