Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. mája 2022, 9:30
Čas čítania 7:31
Dominik Vetrák

10 najlepších postapokalyptických filmov

10 najlepších postapokalyptických filmov
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER FILMY, KTORÉ MUSÍTE VIDIEŤ POST-APOKALYPTICKÉ FILMY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Ak miluješ atmosféru planéty Zem, ktorej obyvatelia sa musia vyrovnať s obrovskými katastrofami, tieto filmy si nesmierne užiješ.

Po našom výbere 10 najlepších katastrofických filmov sme sa rozhodli odporučiť ti niečo podobné. Postapokalyptické filmy zachytávajú planétu Zem či veľké územia obývané ľuďmi po obrovskej katastrofe, ktorá zlikvidovala ľudskú civilizáciu. 

Vzhľadom na to, že rebríček najlepších zombíkovských filmov už máme, rozhodli sme sa, že také filmy v dnešnom zozname nebudú.

Nezmestili sa napríklad ani filmy zo série Maze Runner, ktoré s každou ďalšou časťou upadali na kvalite. Vyradili sme aj Edge of Tomorrow a Oblivion, keďže nám veľmi do tohto žánru nesedeli, ale určite by si ich mal vidieť. Ide o vynikajúce sci-fi filmy s Tomom Cruisom v hlavnej role. Zároveň sme vynechali filmy ako 12 Monkeys či Matrix, ktoré sa väčšinu času odohrávajú v inej realite či časovom období. 

Odporúčané
O čom bude film Avengers 5? Proti komu a čomu budú hrdinovia bojovať? O čom bude film Avengers 5? Proti komu a čomu budú hrdinovia bojovať? 11. mája 2022, 12:30

Pod názvami filmov nájdeš aj priemerné hodnotenie recenzentov na stránke Rottentomatoes (RT), ktoré však býva dosť prísne, takže sa nezľakni hodnotení 6 – 7 bodov z 10. Aj my si k takýmto hodnoteniam zvykneme aspoň bod pripočítať. 

Na Refresheri sa pravidelne venujeme výberom kvalitných filmov a seriálov. Nájdeš u nás napríklad zoznam najlepších hororov z lesa či najlepšie seriály a filmy, ktoré aktuálne vyšli na Netflixe. Viac takýchto článkov nájdeš, ak sa pridáš do klubu Refresher+.

1. The Road (réžia: John Hillcoat, 2009)

Kde si môžeš film pozrieť: HBO Max
Dĺžka filmu: 1 h 59 min
Hodnotenie na RT: 6,9 z 10
Herci: Kodi Smit-McPhee, Viggo Mortensen, Charlize Theron, Guy Pearce

Zem sa za nejasných príčin zmenila na pustatinu a prežívajú na nej len poslední ľudia. Dej sa zameriava na otca (Viggo Mortensen) a jeho syna (Kodi Smit-McPhee), ktorí sú na ceste k moru. Tam by mali nájsť viac možností na život.


Dráma The Road má ťaživú atmosféru a miestami vie byť dosť depresívna. Nečakaj v nej blockbusterové scény, tvorcovia sa viac zamerali na utrpenie postáv. Herec Viggo Mortensen údajne kvôli role schudol asi 13 kíl. 

2. Dawn of the Planet of the Apes (réžia: Matt Reeves, 2014)

Kde si môžeš film pozrieť: youtubové filmy za 4 eurá
Dĺžka filmu: 2 h a 10 min
Hodnotenie na RT: 7,9 z 10
Herci: Andy Serkis, Gary Oldman, Keri Russell

Veľmi odporúčame vidieť aj pôvodnú Planétu opíc z roku 1968. Efekty sú síce historické, film však je stále úžasný vďaka skvelej atmosfére a dnes už legendárnemu zvratu v závere.

V roku 2011 natočil režisér Rupert Wyatt veľmi podarený reštart, v ktorom odhalil, ako sa celý dej začal. Režisér Matt Reeves (The Batman) na jeho prácu následne nadviazal dvomi úžasnými pokračovaniami, z ktorých najlepší je film Dawn of the Planet of the Apes.

V ňom sme sledovali, ako šimpanz Caesar vedie opice v lesoch okolo San Francisca, zatiaľ čo poslední ľudia aj naďalej odolávajú vírusu, ktorý ich zabíja a mení opice na inteligentné primáty na úrovni ľudí. Film sa môže pochváliť skvelými hereckými výkonmi.

Vďaka špičkovej technológii a vynikajúcim výkonom dokázal herec Andy Serkis a jeho kolegovia vytvoriť reálne pôsobiace opice. Skvelé vizuálne triky idú ruka v ruke s drsným vizuálom. 

3. Mad Max: Fury Road (réžia: George Miller, 2015) 

Kde si môžeš film pozrieť: HBO Max
Dĺžka filmu: 2 h 
Hodnotenie na RT: 8,6 z 10
Herci: Tom Hardy, Charlize Theron, Zoe Kravitz

Rovnako ako v prípade Planéty opíc, aj tu odporúčame vidieť originály s hercom Melom Gibsonom, obzvlášť druhú časť s názvom Road Warrior. Režisér a tvorca filmov George Miller sa do tohto sveta vrátil po viac ako 30 rokoch a s filmom Fury Road získal 6 Oscarov. Svet Mad Maxa zobrazuje Zem po krízach, ktoré z nej spravili nehostinné miesto plné kanibalov a agresívnych gangov.

Pôvodná trilógia je zasadená na koniec 20. storočia, zatiaľ čo nový film s názvom Fury Road sa odohráva okolo roku 2050. V ňom hrá hlavnú rolu Tom Hardy, ktorého cesty sa pretnú s postavou herečky Charlize Theron. Spoločne budú zachraňovať ženy zo zajatia záporáka Immortan Joea, ktorý je vládcom veľkého mesta. 

Film nemá veľmi komplexný dej. V podstate je to cesta z bodu A do bodu B a zase do bodu A. Dôležité je, čo sa počas tej cesty deje. Fury Road je azda najakčnejší film všetkých čias, keď sa v drvivej väčšine scén odohráva akcia. Akčné scény sú pritom jedny z najlepšie natočených a zostrihaných, aké kedy uvidíš.

Režisér George Miller na natáčaní využíval akrobatov, profesionálnych kaskadérov a množstvo praktických trikov, takže film pôsobí reálne, nielen ako jeden veľký počítačový trik. Zaujme aj explozívny soundtrack a skvelý postapokalyptický vizuál. 

Anketa:
Máš radšej katastrofické alebo post-apokalyptické filmy?
Katastrofické
Post-apokalyptické 
Katastrofické
21 %
150 Hlasov
Post-apokalyptické 
79 %
565 Hlasov

4. 10 Cloverfield Lane (réžia: Dan Trachtenberg, 2016)

Kde si môžeš film pozrieť: youtubové filmy za 2,50 eura
Dĺžka filmu: 1 h a 43 min
Hodnotenie na RT: 7,5 z 10
Herci: John Goodman a Mary Elizabeth Winstead

Tento film sa prezentuje ako postapokalyptický, ale či je to pravda, zistíš až počas jeho sledovania. Dej totiž zobrazuje mladú ženu a muža, ktorí sa prebudia v atómovom kryte zvláštne sa správajúceho muža. Tvrdí, že na povrchu vypukla apokalypsa a nie je to tam bezpečné. Mladá žena sa však čoraz viac začína cítiť ako vo väzení a starší muž, ktorý ju údajne zachránil, začína mať čoraz viac nebezpečných narážok.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114874 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V ktorom filme sa Margot Robbie ocitla v milostnom trojuholníku s ďalšími známymi hercami.
  • Ktorý film je zároveň jedným z najlepších sci-fi filmov 21. storočia.
  • Ktorý film spôsobil ticho v kinosálach po celom svete.
  • Ktorý film od režiséra oscarového Parazita musíš vidieť.
  • Ako vyzerá planéta, na ktorej sa už 18 rokov nenarodil žiadny človek.
Späť
Zdieľať
Diskusia