Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. februára 2022, 12:30
Čas čítania 6:24
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov a seriálov o zombíkoch

FILMY A SERIÁLY ZOMBIE FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Zabiješ ich úderom do mozgu, no už dávno nie sú takí pomalí ako kedysi.

Zombiovský žáner divákov stále neomrzel. Obľubujú ho hráči videohier, ale aj diváci, či už ide o filmy, alebo seriály. V posledných rokoch sme nevideli veľmi dobré filmy o zombíkoch, ale vynahrádzajú nám to seriály, a to najmä tie juhokórejské. 

Aktuálne je populárny seriál All of Us Are Dead, takže sme sa rozhodli vybrať 10 najlepších zombíkovských filmov a seriálov, ktoré si môžeš pustiť, hneď ako dopozeráš túto juhokórejskú novinku od Netflixu. Z článku sme vynechali filmy ako Ja, legenda či World War Z, keďže v nich nie sú klasickí zombíci. 

V Refresheri píšeme množstvo rebríčkov a tipov na filmy. Ak ti naše články pomáhajú s výberom kvalitného večerného programu, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.

Odporúčané
Vyzliekli sa herci Sebastian Stan a Lilly James donaha alebo sú prsia a penis v sexuálnych scénach falošné? Vyzliekli sa herci Sebastian Stan a Lilly James donaha alebo sú prsia a penis v sexuálnych scénach falošné? 8. februára 2022, 17:30

1. Kingdom (tvorca: Kim Eun-hee, 2019)

Kde si seriál môžeš pozrieť: Netflix

Dĺžka seriálu: 12 epizód, dokopy približne 8 – 10 hodín

Hodnotenie na IMDb: 8,4 z 10

Začneme asi tým najlepším, čo seriálový zombíkovský svet ponúka. Juhokórejský seriál beží na Netflixe. Zatiaľ má síce len dve série, no sú veľmi podarené. Prvý diel je trochu pomalší a chvíľu trvá, kým sa dej rozhýbe, no len čo sa tak stane, nebudeš schopný sa od seriálu odtrhnúť.

Dej sa odohráva na začiatku 17. storočia v Kórei, keď sa princ Yi Chang (Ju Ji-hoon) pomaly pripravuje na nástup na trón, zatiaľ čo krajina sa zotavuje z japonskej invázie. Krajinou však otrasie ešte niečo horšie – nákaza zombíkov, ktorú nikto nedokáže zvládnuť. 

Seriál má veľmi sympatické postavy, medzi ktorými buduje úžasné vzťahy. Rýchlo si uvedomíš, že im veľmi držíš palce a začínaš si vyberať favoritov a nenávidené postavy. Skvelo funguje aj dobové zasadenie, ktoré spoločne s kultúrnou odlišnosťou Južnej Kórey vytvára jedinečnú zombíkovskú atmosféru.

Samozrejmosťou je vynikajúca akcia a poriadna dávka napätia. Kingdom je jedinečný aj v tom, že postavy v seriáli nerobia nelogické rozhodnutia a správajú sa celkom autenticky, čo je v žánri zombie dosť zriedkavé.   

2. All of Us Are Dead (tvorca: Lee Jae-kyoo, 2021)

Kde si seriál môžeš pozrieť: Netflix

Dĺžka seriálu: 12 epizód, celkovo viac ako 12 hodín

Hodnotenie na IMDb: 7,6 z 10

Tento juhokórejský seriál sa odohráva väčšinou na strednej škole, takže hlavnými postavami sú tínedžeri. Niektoré si ľahko obľúbiš, iné aj rýchlo znenávidíš. 

Na rozdiel od Kingdomu sa ľudia v tomto seriáli správajú ozaj hlúpo a robia jednu chybu za druhou. Deje sa to v každej epizóde. Keď to však prekonáš, čaká ťa napínavá zombíkovská jazda s výbornými postavami, ktorá sa netočí iba okolo zombiovskej apokalypsy. Predstavitelia aj napriek ohrozeniu života riešia svoje vzťahy a dokážu byť vtipní.

Tvorcovia sa neboja dôležitých členov tímu likvidovať a zároveň diváka dokážu prekvapiť dejovými zvratmi. Pochváliť musíme aj prácu s kamerou a choreografiu akčných scén. Ohúri najmä druhá epizóda, v ktorej sa nachádza akčná sekvencia natočená na jediný záber. 


3. Train to Busan (réžia: Sang-ho Yeon, 2016)

Kde si film môžeš pozrieť: Hulu alebo si ho za pár eur môžeš kúpiť, prípadne požičať cez Google Play, Apple TV či Amazon.

Dĺžka filmu: 2 hodiny

Hodnotenie na IMDb: 7,6 z 10

Ďalšia juhokórejská pecka? Nie tak úplne. Train to Busan trpí až extrémne otravnými zombíkovskými klišé – má veľmi hlúpe postavy a sledovať ich rozhodnutia a činy je miestami neznesiteľné. Ak sa nad to dokážeš povzniesť, čaká ťa napínavá a akčná dráma, ktorá v divákovi dokáže vyvolať aj emócie. 

Apokalypsa zombíkov vypukne v metre. Hlavnú postavu menom Seok-Woo (videl si ho v Squid Game či The Silent Sea) obklopia zombíci, ktorí sa začnú premieňať v jednom vozni za druhým. Seok-Woo musí ochrániť svoju dcéru a spolupracovať s ďalšími cestujúcimi, aby prežil.

Train to Busan je plný akcie a mimoriadne napínavých súbojov. Lietajú končatiny, bejzbalky sa odrážajú od zombíkovských hláv a tí pôsobia ako skutočná hrozba, ktorej nie je možné uniknúť. 

4. Filmy a pokračovania filmov režiséra Georgea Romera (1968)

Kde si filmy môžeš pozrieť: Hulu alebo si ich za pár eur môžeš kúpiť, prípadne požičať cez Google Play, Apple TV či Amazon.

Dĺžka filmu: hodina a 36 minút

Hodnotenie na IMDb: 7,9 z 10

Režisér a scenárista George Romero sa právom považuje za otca zombie žánru. Nenatočil síce úplne prvý zombiovský film, ale natočil ich zrejme najviac a väčšina z nich je nesmierne kvalitná a často aj niečím unikátna. Romero inšpiruje tvorcov po celom svete do dnešného dňa, takže v mnohých súčasných zombíkovských filmoch nájdeš rukopis jeho filmov. 

K jeho najlepším filmom patria Night of the Living Dead a Day of the Dead, pričom nižšie v článku si povieme aj o filme Dawn of the Dead. Ak túžiš vidieť zombíkovskú klasiku a žáner v jeho zárodkoch, určite skontroluj tieto Romerove filmy. 

5. Shaun of the Dead (réžia: Edgar Wright, 2004)

Kde si film môžeš pozrieť: Hulu, Starz alebo si ho za pár eur môžeš kúpiť, prípadne požičať cez Google Play, Apple TV či Amazon.

Dĺžka filmu: hodina a 40 minút

Hodnotenie na IMDb: 7,9 z 10

Nie je to paródia, ale nie je to ani celkom bežný zombiovský film. Režisér a scenárista Edgar Wright (naposledy mal v kinách Last Night in Soho) natočil bláznivú komédiu odohrávajúcu sa v britskej krčme. Miestni štamgasti si pri popíjaní piva ani neuvedomia, že okolo nich vypukla zombiovská apokalypsa. 

Hlavné roly stvárnili Simon Pegg a Nick Frost. Shaun of the Dead je najmä zo začiatku originálny zombiovský film, ktorý má vtipný a netradičný koniec. Ak máš chuť na uvoľnenejšiu atmosféru vo svete zombíkov, film sa ti bude páčiť. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110151 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia