Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2022, 15:30
Čas čítania 3:09
Adriana Královičová

Slovenka vlastnoručne prerobila 40-ročný byt v dezolátnom stave na hniezdočko lásky. Za nábytok dala menej ako 3 500 €

KULTÚRA INTERIÉROVÝ DIZAJN NÁBYTKÁRSTVO
Uložiť Uložené

Tina sa už niekoľko rokov venuje správe a tvoreniu vizuálneho obsahu pre firmy na sociálne siete ako Instagram a Facebook. V súčasnosti sa však začala zaoberať rekonštrukciami starých bytov, dekorovaním nehnuteľností či iných priestorov.

Kúpa bytu či rekonštrukcia nie je lacná záležitosť. No ak máš šikovné ruky, zvládneš to aj sám. Rovnako ako Tina Eliášová, ktorá sa na Instagrame podelila s výsledkom rekonštrukcie starého bytu. Za málo peňazí sa jej podarilo vytvoriť estetické a funkčné bývanie.

Lampu v pôvodnej cene približne 1 000 eur vytvorila za 65 eur. Na bazári natrafila na sedačku za 100 eur, pôvodne by ju kupovala za 700 eur. Pri nábytku do celého bytu sa zmestila do sumy 3 000 eur. V článku ti povie, ako na to.

V Refresheri ti radi prinášame témy noviniek v dizajne a architektúre. Ak si rád čítaš články z tejto oblasti, staň sa členom klubu REFRESHER+ a všetky články si prečítaj bez obmedzení. 

Prerábala aj byty, kde bola v nájme

„Vždy ma to ťahalo k interiérovému dizajnu. Som veľmi vizuálny typ človeka, potrpím si na estetiku. Tak to bolo aj vo všetkých nájomných bytoch. Veci sa mi nepáčili, vyslovene ma rozčuľovali a nedali mojej mysli spávať,“ tvrdí Tina, ktorá nájomné byty neraz zmenila na nepoznanie.

Tina Eliášová
Tina Eliášová Zdroj: Tina Eliášová

Miestnosti často prehodila medzi sebou, čím zmenila ich funkciu. Pri nákupe nábytku kombinovala kvalitné kúsky s vintage nábytkami a doplnkami z bazárov. Vyžívala sa v kombinácii drahých kúskov a nábytku z druhej ruky a často nakupuje aj u lokálnych značiek.

Odporúčané
Tomáš už 6 rokov zveľaďuje svoju maringotku na budúci život v prírode: Kamaráti mi hovorili, že bola zbytočne drahá (FOTO) Tomáš už 6 rokov zveľaďuje svoju maringotku na budúci život v prírode: Kamaráti mi hovorili, že bola zbytočne drahá (FOTO) 22. marca 2024, 12:30

„Myslím si, že je dôležité, v akom priestore človek nažíva. Vášmu mentálnemu zdraviu to pomáha, cítite sa v bezpečí a v menšom strese. Milujem pravé drevo, kameň, betón, kov, neutrálne farby a keramiku. Žiaľ, tieto veci stoja najviac peňazí. Veľmi ma fascinuje štýl japandi a wabi sabi, kde je práve veľa spomenutých materiálov, symetria v nábytku a asymetria v nedokonalej keramike a iných vecí. Pre mňa práve tie nedokonalosti tvoria charakter priestoru,“ dopĺňa. 

Obmedzený rozpočet ju nezastavil 

Svoje schopnosti si vyskúšala na priateľovom byte. Bol v dezolátnom stave, a tak si vyžadoval rekonštrukciu úplne od základov. Byt prešiel kompletnou výmenou elektriny, rozvodov, stierkovaním a vyrovnávaním stien a výmenou podláh. 

Šikovne zväčšila aj celkový obytný priestor. Byt mal pôvodne dve obrovské zasklené lodžie. Jednu zrušila a zväčšila tak kuchyňu spojenú s obývačkou. Vďaka tomu sa do priestoru zmestil jedálenský pult. So všetkým jej pomohol rodinný známy. Aj tu teda platí, že čím viac šikovnejších ľudí máš v blízkom okolí, tým viac ušetríš.

Pre obmedzený rozpočet si Tina musela sama vyrobiť aj niektoré kusy nábytku. Vlastnými rukami vyrobila zo smrekových dosiek drevený konzolový stolík pod zrkadlo, ktorý slúži ako odkladacie miesto na kľúče. Dosky stáli 15 eur, úzke drevené lišty kúpila za 24 eur. Hodnota celého stolíka tak nepresiahla 30 eur.

Navrhla si aj drevený konferenčný stôl z masívu, ktorý však radšej dala vyrobiť stolárovi. Spolu s materiálom aj prácou stál 260 eur. To je vzhľadom na bežné ceny nábytku z masívu stále nízka cena. 

Odporúčané
Takto býva architekt: Pozri si premenu zanedbaného pozemku na štýlový rodinný dom v Kittsee (FOTO) Takto býva architekt: Pozri si premenu zanedbaného pozemku na štýlový rodinný dom v Kittsee (FOTO) 10. marca 2024, 12:30

V nábytkárskom secondhande sa jej podarilo uloviť komodu, ktorú obdivovala na Instagrame. „Myslela som si, že bude stáť okolo 700 eur, pretože tak sa pohybujú ceny komod s retro nádychom. V secondhande na mňa vyskočila presne taká istá a kúpila som ju za 50 eur,“ rozpráva. 

interiérový dizajn architektúra
Zdroj: archív Tiny Eliášovej

Sedačka do obývačky za stovku

Ak plánuješ celkovú rekonštrukciu, Tina ti radí začať kvalitnou podlahou s minimálnou hrúbkou 7 – 8 milimetrov, obkladačkami a kuchynskou linkou. S doplnkami sa pohráš na rôznych bazároch a neboj sa ani vlastnej tvorby. Nedokonalé veci podľa nej tvoria atmosféru.

Pri obmedzenom rozpočte ti ako prvá napadne Ikea. Tina však kuchynské dvierka a dosku na jedálenský pult riešila inde. Chcela dať kuchyni luxusný nádych. 

„Veľmi som chcela, aby jedálenský pult nepôsobil lacno s matnou drevenou linkou. Nakoniec je v mramorovom dizajne, no mramor to nie je. Dva mesiace som zháňala linku, ktorá bude mať lesk, ktorý sa viac priblíži k efektu pravého kameňa,“ opisuje. V nábytkárskej predajni vo Vajnoroch našla nábytkovú dosku, ktorá je potiahnutá leskom. Predáva sa po jednom kuse, 6 metrov za 260 eur. Tina ju dala narezať, zvyšné časti predala.

Byt si žiadal zmenu úplne od základov.
Byt si žiadal zmenu úplne od základov. Zdroj: archív Tiny Eliášovej


Všetky materiály a nábytky, ktoré vyžadovali väčšiu investíciu, nakúpila v neutrálnych farbách ako biela, maslová, béžová, sivá či hnedá. Pokiaľ si tvoje oko pýta farby, dopraj priestoru farebné doplnky. Ak ťa doplnky omrzia, tvoju peňaženku výmena „maličkostí“ až tak nezabolí.

Odporúčané
Slovenská rodina z Oravy býva v dome ako z amerického filmu, obrovský sporák zháňali v Taliansku. Koľko stál? (FOTO) Slovenská rodina z Oravy býva v dome ako z amerického filmu, obrovský sporák zháňali v Taliansku. Koľko stál? (FOTO) 8. marca 2024, 9:30

Skvelé veci, niekedy doslova poklady sa podľa Tiny dajú zohnať v bazári či na marketplace priamo na Facebooku. „Nebojte sa toho. Kúpila som odtiaľ sedačku do obývačky za 100 eur, ktorá vyzerá úplne ako nová. Podarilo sa mi tam zohnať aj menší sklený stolík, ktorý je v súčasnosti opäť veľmi populárny, a to úplne zadarmo,“ tvrdí. 

Tento byt bol Tininým „pokusným králikom“ v oblasti interiérového dizajnu. Keď ho zverejnila na Instagrame, prišli aj prvé ponuky na dekorovanie interiérov či celkové zariadenie bytov. „Mala som aj možnosť, za ktorú som veľmi vďačná. Podieľala som sa na dizajne a tvorbe dekorácií v novootvorenom salóne DNA Eurovea,“ dodáva Tina. 

V galérii si pozri, ako sa vyvíjala rekonštrukcia bytu. 

interiérový dizajn architektúrainteriérový dizajn architektúrainteriérový dizajn architektúrainteriérový dizajn architektúra
Zobraziť galériu
(16)
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia