Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah zdravotnej poisťovne Dôvera
19. júla 2022, 14:00
Čas čítania 4:24
Sponzorovaný obsah

Vírus, ktorý môže spôsobiť rakovinu a neochráni ťa pred ním ani kondóm. Čo je HPV a ako mu predchádzať?

Vírus, ktorý môže spôsobiť rakovinu a neochráni ťa pred ním ani kondóm. Čo je HPV a ako mu predchádzať?
Zdroj: Unsplash/charlesdeluvio
ZDRAVIE CHOROBY ZDRAVIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Postihuje rovnako ženy aj mužov a môže spôsobiť rakovinu či genitálne bradavice.

HIV, syfilis a ďalšie pohlavne prenosné choroby určite poznáš. Existuje však aj infekcia vírusu HPV, ktorý môže byť rovnako nebezpečný. Na rakovinu krčka maternice v dôsledku infekcie HPV zomrie vo svete každé dve minúty jedna žena. Stretne sa s ním takmer každý a kondóm ťa pred ním neochráni. Skúsenosť s touto infekciou má aj moderátorka a influencerka Becca, ktorej na prehliadke odhalili predrakovinové štádium. 

Postihuje mužov aj ženy a šíri sa aj orálnym stykom

S HPV infekciou, alebo aj ľudským papilomavírusom, sa počas života stretne takmer každý. V mnohých prípadoch sa infekcie naše telo zbaví, ani o tom nemusíme vedieť, že sme ju mali. Na druhej strane môže viesť ku genitálnym bradaviciam a v horšom prípade k rakovine. HPV spôsobuje 99 % prípadov rakoviny krčka maternice, ktorá je druhým najčastejším nádorovým ochorením po rakovine prsníkov. I keď to znie hrozivo, existuje účinná ochrana a neznamená to, že musíš držať celibát. Ako môžeš HPV predísť, aké sú príznaky a čo sa stane, ak sa nakazíš?

žena
Zdroj: Unsplash/Dainis Graveris/na voľné použitie

V spolupráci so zdravotnou poisťovňou Dôvera odpovieme na všetky dôležité otázky a vysvetlíme si, ako sa pred HPV účinne chrániť. Samotná zdravotná poisťovňa prispieva k prevencii HPV, a to práve tak, že sprístupňuje očkovanie pre svojich poistencov. Očkovanie je zo zákona hradené zdravotnou poisťovňou vo veku 12 až 13 rokov, Dôvera ti však na očkovanie prispeje aj v prípade, že si vo veku 13 až 18 rokov. Očkovanie ti dokáže doslova zachrániť život. Prečo ho odporúča absolvovať, vysvetlila aj moderátorka Becca, ktorá si infekciou HPV vírusom prešla. 

viac informácií
Na otázky odpovedá gynekologička Kamila Žižková, známa tiež vďaka instagramovému profilu @mojegynpor, kde sledovateľov vzdeláva nielen o rôznych témach týkajúcich sa sexuálneho života, návštev gynekológa či pôrodníctva.
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MUDr. Kamila Žižková (ofiko) (@moje_gynpor)

Existuje viac ako sto typov vírusov HPV, niektoré spôsobujú bradavice, iné rakovinu

HPV je vírusová infekcia, ktorá sa šíri prevažne pohlavným stykom a existuje viac ako sto jej typov. Niektoré z nich napádajú pohlavné orgány a dokonca môžu spôsobiť rakovinu u žien aj mužov. „Až osemdesiat percent z nás (muži a ženy) sa s HPV stretne počas svojho života. Väčšina sa vďaka imunitnému systému infekcie zbaví, ale pokiaľ nie, môže dôjsť k rozvoju ochorenia,“ vysvetľuje gynekologička Žižková. 

Uvádza, že rôzne typy vírusu sa dokážu rozvinúť do genitálnych bradavíc či ochorenia hrtana. Vysokorizikové typy vírusu môžu viesť k rakovine krčka maternice, penisu, konečníka a tiež k vzniku nádoru v oblasti krku či hlavy. Dodáva, že desať percent nádorov v tejto oblasti je spájaných s orálnym stykom.

Sú to katastrofické scenáre, no vôbec sa tak nemusia končiť. Ak sa napríklad rakovina krčka maternice zachytí dostatočne skoro, až 94 % pacientiek sa z nej vylieči. Práve preto je dôležité sa pred vírusom HPV chrániť. 

Štandardný sex môže byť pre ľudí so sexuálnou deviáciou nudný.
Štandardný sex môže byť pre ľudí so sexuálnou deviáciou nudný. Zdroj: Pexels/cottonbro/volně k použití

Ako môžem zistiť, či nemám v tele HPV?

Ako sme už vyššie spomínali, s vírusom sa stretne väčšina z nás bez toho, aby sme o tom vôbec vedeli či mali nejaké príznaky. Infekcia však môže pretrvávať bez príznakov a o niekoľko rokov po prepuknutí spôsobiť rôzne komplikácie. Tomuto však dokážeš ľahko predchádzať. Ženy sa môžu chrániť pravidelnými preventívnymi prehliadkami u gynekológa, ktorých súčasťou je skríningový test na HPV. 

HPV však postihuje aj mužov, ktorí podobné prehliadky či testy neabsolvujú, infekcia je u nich odhalená až pri návšteve lekára, kam prichádzajú s príznakmi. Žižková zdôrazňuje, že je preto veľmi dôležitá prevencia. „V podstate jediná prevencia je očkovanie a u žien spomínané pravidelné gynekologické prehliadky. Potom už len sexuálna abstinencia alebo použitie kondómu, čo nie je stopercentná ochrana (HPV sa dá nakaziť aj pri maznaní – styku slizníc alebo orálnom sexe),“ dodáva.

Jediná rakovina, proti ktorej sa dá očkovať

Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že rakovina krčka maternice je jediná rakovina, proti ktorej sa dá očkovať a dokážeme jej účinne predchádzať. Očkovanie proti HPV sa v tomto prípade zdá ako veľmi účinné, poskytuje ochranu aj proti rakovinovým ochoreniam, genitálnym bradaviciam a, samozrejme, samotnej infekcii. Britský výskum ukázal, že očkovanie dokáže zachrániť tisícky ľudských životov. 

očkovanie, vakcína
Zdroj: Unsplash/Ed Us

Skvelou správou je, že očkovanie je ešte dostupnejšie ako doposiaľ. Pre dievčatá a chlapcov medzi 12. a 13. rokom je zdravotnými poisťovňami zo zákona hradené očkovanie najmodernejšou nanovalentnou vakcínou Gardasil 9, ktorá je účinnejšia ako vakcíny, ktoré boli uhrádzané doposiaľ. To práve vďaka tomu, že je účinná až proti 9 typom infekcie HPV. „Najúčinnejšie je dať sa zaočkovať ešte pred začatím sexuálneho života, keď je nepravdepodobné, že sa človek s HPV infekciou už stretol,“ vysvetľuje gynekologička a zároveň dodáva, že práve preto sa očkuje medzi 12. a 13. rokom.

Nad očkovaním by mal porozmýšľať každý

Odborníčka dodáva, že očkovanie má zmysel aj v prípade, že už vedieš sexuálny život, keďže môže ochrániť pred typmi HPV, s ktorými sa dotyčný ešte nestretol, a znížiť riziko rozvoja ochorenia HPV. Na prevencii záleží aj zdravotnej poisťovni Dôvera, ktorá prispieva na vakcínu aj poistencom, ktorí sú starší ako 13 rokov.

Poistenci Dôvery vo veku od 13 do 18 rokov môžu získať príspevok na vakcínu Cervarix alebo Gardasil 9 do maximálnej výšky 130 eur. Vakcína Gardasil 9 je síce drahšia, no i účinnejšia, keďže v porovnaní s vakcínou Cervarix chráni proti viacerým typom infekcie vírusu HPV. Výška príspevku je od 30 % do 70 % z celkovej ceny vakcíny a závisí od dĺžky poistenia v Dôvere.

viac informácií

S HPV má skúsenosť aj moderátorka Becca 

Očkovanie absolvovala aj naša moderátorka Becca, ktorá má s infekciou HPV vlastnú skúsenosť. Na gynekologickej prehliadke jej odhalili predrakovinové štádium, musela preto absolvovať operáciu, neskôr sa dala zaočkovať vakcínou proti HPV. Aktuálne má dobré výsledky a hovorí, že sa HPV nateraz zbavila. Aj napriek tomu sa tejto téme neustále venuje na svojich sociálnych sieťach, kde apeluje na dôležitosť prevencie aj očkovania

Dvesto žien ročne umiera úplne zbytočne. Ak máme prostriedky, ako sa chrániť pred touto chorobou a ako ich pred ňou zachrániť, tak prečo to neurobiť? Myslím si, že je veľmi dôležité o tom rozprávať o to viac, pretože som rakovine v podstate unikla. Keďže mám túto skúsenosť, viem mladým babám a chalanom ukázať, ako aj predrakovinovému štádiu predísť a ako zostať zdravý,“ vysvetľuje. 

Zároveň dodáva, že i keď môže byť vakcína pre mnohých veľkou investíciou, na ktorú si treba našetriť, určite odporúča podstúpiť očkovanie proti HPV. „Táto investícia je investícia do vášho zdravia a vždy je jednoduchšie a lacnejšie urobiť niečo pre prevenciu ako sa liečiť z tejto zákernej choroby.“

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Becca (@becca_tojeona)

Aj napriek tomu, že na rakovinu krčka maternice spôsobenej vírusom HPV zomrie približne dvesto žien na Slovensku ročne, len málokto o ňom vôbec tuší. Dá sa mu pritom jednoducho predchádzať. Preventívnymi prehliadkami u gynekológa a očkovaním. Odborníci odporúčajú očkovanie nielen dievčatám a chlapcom, ale aj ženám a mužom, ktorí sú sexuálne aktívni, keďže pred HPV prezervatív nechráni. Rodičia majú možnosť ochrániť svoje deti a všetci dospelí sa účinne chrániť bez toho, aby museli voliť sexuálnu abstinenciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia