Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. januára 2021, 20:14
Čas čítania 1:07
Tímea Krauszová

Častý orálny sex podľa novej štúdie môže zvýšiť riziko rakoviny

NEWS ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Riziko je vyššie aj v prípade, že partnerov nestriedaš, no orálny sex máš s nimi skôr ako pohlavný styk.

Výsledky novej vedeckej štúdie hovoria, že riziko rakoviny ústnej dutiny a rakoviny hrtana zvyšuje aj častý orálny sex. Vedci z Johns Hopkins University sa pozerali na koreláciu medzi orálnym sexom a ľudským papilomavírusom (HPV), pričom sledovali viac ako päťsto ľudí, píše Vice. Výsledky výskumu uverejnil vedecký časopis CANCER americkej neziskovej spoločnosti, ktorá sa venuje výskumu rakoviny.

Odporúčané
Vydržíš mesiac bez alkoholu? Nielenže budeš viac fit a usporíš peniaze, môžeš aj predísť problému so závislosťou Vydržíš mesiac bez alkoholu? Nielenže budeš viac fit a usporíš peniaze, môžeš aj predísť problému so závislosťou 10. januára 2021, 14:30

Počet partnerov či vek ovplyvňuje riziko rakoviny

Vedci vypočítali, že pre ľudí, ktorí mali viac ako 10 partnerov pri orálnom sexe, je riziko rakoviny súvisiacej s HPV (ústna dutina a hrdlo) 4,3-krát vyššie. Riziko zvyšuje aj mladý vek, v ktorom človek začne s orálnym sexom, alebo časté striedanie partnerov v krátkom čase (tzv. intenzita výskytu orálneho sexu). 

Domov
Zdieľať
Diskusia