Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2021, 14:30
Čas čítania 4:45
Lukáš Čelka

Vydržíš mesiac bez alkoholu? Nielenže budeš viac fit a usporíš peniaze, môžeš aj predísť problému so závislosťou

ZDRAVIE ALKOHOL ZÁVISLOSTI
Uložiť Uložené

Celosvetová výzva Dry January vyskúša, či máš na to mesiac nekonzumovať žiaden alkohol.

„Dry January“ alebo aj „Suchý január“ je výzva, v rámci ktorej sa ľudia na mesiac úplne vzdajú alkoholu. Táto iniciatíva, motivujúca ľudí, aby obmedzili alkohol a žili aspoň jeden mesiac v roku zdravšie pochádza zo Spojeného kráľovstva, našla si však fanúšikov po celom svete.

Aby bola výzva zaujímavejšia, je sprevádzaná aj aplikáciou, ktorá ťa vyslovene motivuje, aby si tento challenge zvládol. Okrem zdravotných výhod, ktoré abstinencia od alkoholu prináša, si vieš v apke pozrieť aj to, koľko peňazí si zaň v minulosti míňal a koľko si teda počas svojej „očisty“ ušetril.  Výzva je spojená aj s charitou pomáhajúcou ľuďom, ktorým alkohol zničil životy, kam (ak chceš) môžeš práve tieto ušetrené peniaze darovať.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako zistíš, že máš problém s alkoholom
  • Aký súvis majú lockdowny a pandémia so zvýšenou konzumáciou alkoholu
  • Čomu by si sa mal venovať počas izolácie, aby si sa cítil emočne lepšie 
  • Koľko litrov čistého alkoholu vypil v priemere Slovák za minulý rok
  • Koľko peňazí za minulý rok minul Európan v priemere na alkohol
Odporúčané
Prečo vďaka nadávkam lepšie znášame bolesť? Vysvetlí ti to Nicolas Cage v dokumente História nadávania Prečo vďaka nadávkam lepšie znášame bolesť? Vysvetlí ti to Nicolas Cage v dokumente História nadávania 7. januára 2021, 17:40

 

Ak nedokážeš mesiac nepiť, máš zrejme vážny problém

Odborník na závislosti, Ľubomír Okruhlica tvrdí, že sa jedná o dobrú iniciatívu, ktorú vždy plne podporoval a podporuje. Poznamenal však, že sa nemusí jednať len o január, ale každý si môže prispôsobiť mesiac, ktorý mu vyhovuje.

Ak by si chcel zistiť, či náhodou aj ty nemáš problém s alkoholom, prijať túto výzvu je to najlepšie, čo môžeš urobiť. Podľa slov Okruhlicu by sa závislosť počas mesiaca určite prejavila abstinenčnými príznakmi. „Či už ťažkými s typickým ranným potením, poruchami spánku, ale typicky a vždy aj keď nie sú výraznejšie príznaky, je to neodolateľnú chuť vypiť si, čo často vedie k zvýšenému napätiu a problémom sústrediť sa vtedy na iné aktivity. A keď tomu osoba podľahne a vypije si, tak je to známka problému," dodal odborník.

Aj keď vydržíš, neznamená to, že nemáš žiaden problém

Okruhlica však poznamenal, že aj osoba závislá na alkohole môže vydržať nepiť. „Niekedy vydrží, ale aj tak je to známka problému, ľahšej, alebo stredne ťažkej závislosti, čo sa prejaví potom tým, že po mesiaci abstinencie sa opäť rozbehne s nadmerným pitím," vysvetlil.

Celosvetová výzva Dry January: Skúsiš vydržať mesiac bez alkoholu?
Zdroj: Flickr / @ambernambrose

Hranica, odkedy sa môžeš považovať za alkoholika, začína podľa odborníka pri tom, keď stratíš kontrolu nad pitím. Problém spoznáš tak, že napriek rozhodnutiu, že prestaneš piť, piješ ďalej a máš neodolateľnú chuť na alkohol. „Aj keď aj takýto konzument dokáže na istý čas prestať s pitím, pociťuje potom silný diskomfort, napätie, nervozitu a silnú chuť na alkohol," dodal Okruhlica.

Ak však mesiac bez alkoholu nevydržíš, máš zrejme silný sklon k závislosti od alkoholu, resp. už ju asi aj máš. „ A aj v prípade, ak to človek dokáže, mesiac vydrží nepiť, ale prvé dni, týždeň sa trápi s abstinenciou a teší sa, kedy už to suché obdobie skončí, sú to tiež varovné signály poukazujúce na prítomnosť problému s alkoholom u človeka," dodal odborník na záver.

Aj lockodowny majú súvislosť s väčšou konzumáciou alkoholu

S príchodom pandémie ostala väčšina z nás odrezaná od blízkych priateľov, mnohí ľudia prišli aj o prácu a dostali sa do finančných ťažkostí. Nehovoriac o strachu o našich starých rodičov, bol pre veľa z nás rok 2020 emočne náročný. Aj toto sú podľa slov psychológa Roberta Krause faktory, prečo ľudia viac začali konzumovať alkohol.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93309 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký súvis majú lockdowny a pandémia so zvýšenou konzumáciou alkoholu
  • Čomu by si sa mal venovať počas izolácie, aby si sa cítil emočne lepšie
  • Koľko litrov čistého alkoholu vypil v priemere Slovák za minulý rok
  • Koľko peňazí za minulý rok minul Európan v priemere na alkohol
Domov
Zdieľať
Diskusia