Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2021, 17:40
Čas čítania 1:20
Dominik Vetrák

Prečo vďaka nadávkam lepšie znášame bolesť? Vysvetlí ti to Nicolas Cage v dokumente História nadávania

FILMY A SERIÁLY HISTORY OF SWEAR WORDS NICOLAS CAGE
Uložiť Uložené

Na Netflixe nájdeš 6 krátkych dokumentárnych častí o slávnych amerických nadávkach. Ako vznikli a čím sú zaujímavé?

Nicolas Cage je moderátorom nového dokumentárneho seriálu Netflixu. Volá sa History of Swear Words (História nadávania) a pokiaľ ti to nie je jasné z názvu: nadáva sa tu až-až. Dokument má 6 dielov, pričom v každom jednom rozoberajú hostia rozdielne nadávky. Konkrétne príde reč na F*ck, Sh*t, B*tch, D*ck, Pu*sy a Damn.

Ako môžeš vidieť, poslednú nadávku sme ani necenzurovali hviezdičkou. Ako samotní tvorcovia, tak aj aktéri dokumentu totiž už nadávku damn (došľaka, sakra...) neberú až tak vážne. Damn sa využíva aj v bežnej reči, dokonca deťmi. V minulosti však šlo o jednu z najhorších možných nadávok s priamym spojením na náboženstvo a vieru. 

Odporúčané
Od týchto filmov a seriálov sme v roku 2020 čakali viac Od týchto filmov a seriálov sme v roku 2020 čakali viac 5. januára 2021, 14:30

Seriál sa tak hrá so slovíčkarením, vysvetľuje pôvod nadávok a ich zmenu naprieč stáročiami. Robí to vtipne, využíva názory odborníkov aj nezameniteľnú charizmu Nicolasa Cagea, ktorý projekt moderuje. Zabudnúť nesmieme ani na hostí, z ktorých väčšina pochádza zo zábavného priemyslu.

Komici, medzi ktorými zrejme spoznáš Nicka Offermana z Parks and Recreation, pridávajú nadávkam ďalší význam a hovoria o nich v rámci toho, ako ich využívajú napríklad vo svojich stand-upoch. 

Jednotlivé diely majú len niečo cez 20 minút, takže celú prvú sériu pravdepodobne zhltneš behom jedného dňa. Je pravda, že sa o nadávkach a ich histórii naučíš niečo nové, väčším lákadlom pre sledovanie je ale zábavný formát, ktorý sa tvorcom mimoriadne podaril. Môžeš sa tak tešiť na vtipy, zábavné experimenty či zaujímavých hostí.

Ak sa tvorcom podarilo do prvej série dostať majstra slova Sh*t – herca Isiaha Whitlocka Jr., očakávame, že ak bude v prípadnej 2. sérii nadávka motherf*cker, ukáže sa aj samotný Samuel L. Jackson. 

Tvorcovia si pri nadávkach využívaných a preslávených v pop-kultúrnych dielach požičiavajú skutočné scény z filmov a seriálov, bohužiaľ, pri tých najdôležitejších a najzábavnejších sa dočkáš len ich opisovania. Na 99 % Netflix jednoducho nedostal zvolenie použiť ich. Nie je to ich chyba, ale citeľne chýbajú. 

Odporúčané
Nicolas Cage hrá samého seba v uletenom filme Unbearable Weight of Massive Talent (Recenzia) Nicolas Cage hrá samého seba v uletenom filme Unbearable Weight of Massive Talent (Recenzia) 21. júna 2022, 8:30

To je však asi jediná výčitka, ktorú voči History of Swear Words máme. Dokumentárna miniséria je zábavná, dynamická a nikdy nenudí. Možno by tvorcovia mohli nabudúce zavolať viac hostí, komikov či hercov. Účasť spomínaného Isiaha Whitlocka Jr. bola nesmierne nostalgická. 

Domov
Zdieľať
Diskusia