Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2022, 17:41
Čas čítania 0:39
Ema Stanovská TASR

Poisťovne budú od mája uhrádzať vakcínu proti vírusu HPV. Spôsobuje chorobu, na ktorú zomrie na Slovensku ročne 200 žien

NEWS ZDRAVIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Očkovanie chráni pred drvivou väčšinou prípadov rakoviny krčka maternice.

Vakcína proti ľudskému papilomavírusu (HPV), ktorý zapríčiňuje rakovinu krčka maternice, bude od mája plne hradená zo zdravotného poistenia. Pôjde o novú deväťvalentnú vakcínu. Po rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.


„Som rád, že sme sa dostali medzi krajiny, ktoré túto liečbu poskytujú zdarma. Vieme, že toto očkovanie chráni pred drvivou väčšinou prípadov rakoviny krčka maternice,“ podotkol Lengvarský. Dodal, že na túto chorobu zomrie ročne na Slovensku 200 žien. Podľa gynekologičky Denisy Marcišovej by však táto rakovina nemusela vôbec existovať. Očkovanie v kombinácii s pravidelnými stermi ju prakticky eliminuje.

Odporúčané
Všetko, čo potrebuješ vedieť o pohlavne prenosných infekciách: ako ich rozoznať, ako sa liečia a čo robiť, ak ich nechceš dostať Všetko, čo potrebuješ vedieť o pohlavne prenosných infekciách: ako ich rozoznať, ako sa liečia a čo robiť, ak ich nechceš dostať 22. augusta 2021, 12:30

Očkovať sa môžu dievčatá aj chlapci od 12 rokov. Očkovanie je nepovinné, ale minister vyzýva ľudí, aby sa dali zaočkovať.

Rizikovým faktorom je aj oslabená imunita

Vírus zdravého, imunitne silného človeka nenapadne, potrebuje na to rizikové faktory. Ide napríklad o oslabenú imunitu alebo vyšší počet sexuálnych partnerov.

Rakovina krčka maternice je jedinou rakovinou, na ktorú existuje očkovanie a kde v prevencii zohrávajú dôležitú úlohu pravidelné prehliadky u gynekológa a vyšetrenie steru krčka maternice.

Domov
Zdieľať
Diskusia