Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2021, 12:30
Čas čítania 9:11
Tímea Krauszová

Všetko, čo potrebuješ vedieť o pohlavne prenosných infekciách: ako ich rozoznať, ako sa liečia a čo robiť, ak ich nechceš dostať

Všetko, čo potrebuješ vedieť o pohlavne prenosných infekciách: ako ich rozoznať, ako sa liečia a čo robiť, ak ich nechceš dostať
Zdroj: Pixabay/CC0/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI CHOROBY SEXUALITA ŠŤAVNATÉ LETO VZŤAHY ZDRAVIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Väčšina ľudí na svete má nejakú pohlavnú chorobu, tak prečo o tom nehovoríme?

Leto sa pomaly končí a s ním aj naša séria o sexualite. Už sme hovorili o BDSM praktikách, vyspovedali sme ľudí, ktorí sa hrajú na zvieratká alebo nosia plienky, a spísali sme aj podrobný návod, ako začať s dirty talkingom. Tieto tipy síce využiješ aj počas školského roka, no len v prípade, že ti (sexuálne) zdravie ešte slúži.

Nedá sa rozprávať o intímnostiach bez toho, aby sme nespomenuli aj riziká, ktoré so sebou sex prináša, a to aj pre tých, ktorí majú dlhšie jedného partnera. V predposlednej časti sa preto pozrieme na všetko, čo treba vedieť o pohlavných chorobách.

Ak chceš všetky diely série, ktorá ti ponúka pohľad do sveta kinkov a menej mainstreamových sexuálnych praktík, klikni SEM.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktoré ochorenia sú najrozšírenejšie na Slovensku.
  • Ako zistíš, že ti niečo je, a kam máš ísť, keď sa chceš liečiť.
  • Ako prebieha liečba.
  • Prečo sa môžeš nakaziť aj pri orále alebo anále.
  • Ktorá pohlavná choroba vedie k rakovine a ako sa tomu dá vyhnúť.

Nakaziť sa môžu aj deti, panny a ľudia, ktorí použijú kondóm

Pohlavné choroby sú infekcie a prenášajú sa zväčša pri sexuálnom kontakte. Nehovoríme len o penetračnom sexe, môže k tomu dôjsť aj pri orálnom sexe, análnom sexe alebo pri používaní neumytých sexuálnych pomôcok. Ani kondóm ťa nechráni stopercentne, pretože často ho ľudia rozbalia až po predohre, čo môže byť neskoro (vzhľadom na kontakt priamo s telom).

Pohlavné choroby sa totiž prenášajú telesnými tekutinami (výtok z vagíny, semeno, sliny), ale aj kontaminovanými predmetmi (ihly, striekačky, pokojne aj zubné kefy či holiace strojčeky). Nakaziť sa môže aj dieťa, niektoré infekcie sa prenesú z matky počas tehotenstva.

Nakazený človek nemusí mať symptómy a môže nakaziť niekoho ďalšieho.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by DUSTIN HOLLYWOOD (@dustinhollywoodphoto) 

Tieto choroby nie sú vôbec zriedkavé a zbytočne sa na ne pozeráme cez prsty. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa denne nakazí viac ako milión ľudí. Stovky miliónov ľudí majú herpes alebo HPV (ľudský papilomavírus), pričom mnohé typy nesprevádzajú symptómy. Podľa WHO má dohromady 376 miliónov ľudí jednu zo štyroch nasledujúcich infekcií: syfilis, kvapavku, chlamýdie alebo trichonomázu, platí to vo svete aj na Slovensku. 

Odporúčané
Dajana maľuje erotické obrazy: Už na základnej škole som kreslila sexy dievčatá v minisukniach. Učitelia ma hrešili (Rozhovor) Dajana maľuje erotické obrazy: Už na základnej škole som kreslila sexy dievčatá v minisukniach. Učitelia ma hrešili (Rozhovor) 18. marca 2024, 18:00

Najviac nakazených eviduje Národné centrum zdravotníckych informácií medzi mladými ľuďmi do 24 rokov. V roku 2020 došlo k poklesu pri viacerých ochoreniach a celkovo NCZI evidovalo 1 326 prípadov nejakej sexuálne prenášanej infekcie. Takže ak si mladý a vedieš sexuálny život, tu sa dozvieš všetko, čo potrebuješ na bezpečný sex (a udržanie svojho zdravia).

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lovability ✨ (@lovabilityinc)

HIV a AIDS

O HIV a AIDS sa rozprávalo veľa, no stále sa zdá, že informácie medzi mladými sú nepresné alebo skreslené. Najviac ohrozenou skupinou sú gayovia (asi vo štvrtine prípadov sa infekcia preniesla heterosexuálnym stykom a asi v dvoch percentách prípadov šlo o užívanie drog). „Slovensko patrí k štátom, v ktorých muži majúci sex s mužmi predstavujú skupinu s najvyšším rizikom infekcie HIV,“ povedala pre Denník N Danica Staneková z Národného referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS.

Výskyt HIV či AIDS začali úrady na Slovensku sledovať od roku 1985. Ku koncu októbra 2020 evidujeme 1 063 slovenských občanov nakazených HIV, pričom väčšinou ide o mužov (asi 10 až 15 percent podľa ÚVZ tvoria ženy). V roku 2020 (od januára do októbra) diagnostikovali 58 nových prípadov (55 mužov, 3 ženy), v rovnakom období zomrel jeden človek s HIV a u jedného sa vyvinul syndróm AIDS.

Podľa WHO sa dá šíreniu HIV úplne predísť. Ľudia, ktorí sa aktívne liečia antiretrovirálnymi liekmi a používajú pri sexe kondóm, svojich partnerov nenakazia. Tieto lieky síce HIV nevyliečia, ale potláčajú replikáciu vírusu v krvi a umožňujú ľuďom žiť zdravý a plnohodnotný život. Liečba zároveň zabráni prenosu vírusu na dieťa počas tehotenstva. Lieky musia nakazení brať denne po celý život.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 102068 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde sa môžeš zadarmo a anonymne dať otestovať na HIV.
  • Ktorý vírus má takmer každý jeden človek na planéte a ako zistíš, či si sa nakazil aj ty.
  • Ako sa prejavujú najrozšírenejšie ochorenia a pri ktorom z nich ti hrozí až smrť.
  • Ako sa prakticky pred pohlavnými chorobami chrániť.
  • Čo robiť, keď si sa už nakazil, a ako prebieha liečba.
Domov
Zdieľať
Diskusia