Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. mája 2022, 9:30
Čas čítania 5:37
Tímea Krauszová

Herpes má viac ako polovica ľudí na svete, tak prečo sa o ňom hanbíme hovoriť? Takto sa žije s bežnou infekciou, prenáša ju aj sex

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Okrem bežných rád na liečbu ti prinášame aj pohľad do života mladej ženy, ktorá chce prelomiť stigmu.

Herpesom sa nedá vyhnúť, hovorí nám kožná lekárka Renáta Valková skôr, než stihneme položiť prvú pripravenú otázku. Sú nepríjemné, ale bežné a ťažko liečiteľné. Je veľmi pravdepodobné, že ak máš herpes raz, budeš ho mať znova, a je aj celkom možné, že ani nevieš o tom, že herpes máš, ale nakazíš ľudí vo svojom okolí.

Ako funguje nákaza, čím presne sa herpes lieči a je možné vyhnúť sa mu? Články o zdraví a zdravom životnom štýle postavené na overených vedeckých faktoch môžeme prinášať vďaka podpore našich čitateľov. Pridaj sa do klubu Refresher+ aj ty. Pre viac článkov o zdraví klikni sem.

Čo je herpes?

Herpes je vírusové a veľmi nákazlivé ochorenie. Herpetické infekcie vyvolávajú dva typy vírusov, uvádza WHO. Jeden z nich, HSV-1 (herpes simplex 1), sa prejavuje v hornej polovici tela. Prenáša sa slinami a kvapôčkami a môže spôsobiť encefalitídu (zápal mozgu) a meningitídu (zápal priedušiek).

Druhý typ, HSV-2 alebo herpes simplex 2, je zodpovedný za genitálny herpes a prenáša sa sexuálnymi aktivitami, alebo pri pôrode prechádza z matky na dieťa.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: iStock Photo/Boyloso

Na to, aby si sa nakazil, nemusíš mať sex. Infekcia sa môže šíriť aj pri bozkávaní, alebo cez otvorené rany a kožné problémy (napríklad cez reznú ranu, popáleninu či alergickú reakciu na koži). Najviac nákazlivé sú mokré (mokvajúce) herpesy, a keďže nákaza sa šíri kvapôčkami, držaním za ruky alebo používaním spoločnej toalety sa nenakazíš, informuje webová stránka Planned Parenthood.

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

Existuje aj tretí druh, ktorý spôsobuje pásový herpes. To je jediný druh, pri ktorom si telo vytvorí prirodzenú obranyschopnosť a je možné zbaviť sa ho raz a navždy. Zvyšné sa bežne vracajú, ale podľa WHO sa časom dá navyknúť si na život s nimi.

Nie je dôvod hanbiť sa o herpese hovoriť, najmä vtedy, keď môžeš niekoho nakaziť. Podľa viacerých zdrojov je vysoko pravdepodobné, že keď sa už raz herpetickým vírusom nakazíš, infekcia sa v budúcnosti vráti. Nadobro sa herpesu zbaviť je prakticky nemožné. „Kompletné zničenie vírusu v tele nikdy nenastane. Na reaktiváciu stačia slabé podnety a ochorenie sa u pacientov s oslabenou imunitou môže stále opakovať. Nemáme žiadnu záruku dlhodobého riešenia,“ hovorí dermatologička.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114345 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako prebieha liečba herpesu na perách (tzv. opar).
  • Ako sa žije s genitálnym herpesom.
  • Podľa čoho spoznáš, že si sa niekde nakazil.
  • Či poisťovne uhrádzajú liečbu.
  • Kroky na prevenciu nákazy.
Domov
Zdieľať
Diskusia