Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2021, 10:56
Čas čítania 1:26
Tímea Krauszová

Očkovanie proti rakovine HPV funguje, vedci sa radujú z veľkého úspechu a prvých skutočných dát. Zachránili tisícky životov

Očkovanie proti rakovine HPV funguje, vedci sa radujú z veľkého úspechu a prvých skutočných dát. Zachránili tisícky životov
Zdroj: Pexels/Gustavo Fring/volně k užití
NEWS CHOROBY SEXUALITA
Uložiť Uložené

Počet prípadov rakoviny krčka maternice klesol o 90 % vďaka vakcíne proti HPV.

Vakcína proti ľudskému papilomavírusu (HPV) naozaj funguje. Jedinečný britský výskum dokázal, že v takmer 90 % prípadov vakcína pomohla predísť výskytu rakoviny; zachránila teda tisícky životov. Ide o prvú štúdiu, ktorá skúma údaje z reálneho sveta, nielen z laboratória. Britská spoločnosť pre výskum rakoviny ju podľa BBC označila za historickú.

Očkovanie proti rakovine

Nová štúdia je publikovaná v prestížnom vedeckom časopise Lancet a opisuje fenomenálne výsledky, ktoré dosiahli u mladých dievčat. Vo Veľkej Británii od roku 2008 ponúkajú očkovanie proti HPV pre dievčatá, od roku 2019 aj pre chlapcov. Ideálne je dať sa zaočkovať skôr, než začnú aktívny sexuálny život, zvyčajne vo veku 11 až 13 rokov.

Mladé ženy, ktoré vedci skúmali, sú dnes dvadsiatničky. Vakcína zabezpečila výrazný pokles rakovinových aj predrakovinových štádií, ktorý viedol až k 87 % zníženiu výskytu rakoviny krčka maternice.

Domov
Zdieľať
Diskusia