Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. septembra 2021, 14:30
Čas čítania 10:45
Ema Stanovská

Známy tréner Viktor Vincze: Mal som trénera, ktorý si dal tri pivá a nútil ma drepovať tak, že som sa dog*cal ako šteniatko

Známy tréner Viktor Vincze: Mal som trénera, ktorý si dal tri pivá a nútil ma drepovať tak, že som sa dog*cal ako šteniatko
Zdroj: @viktor_vincze_
ZDRAVIE AKO ZAČAŤ CVIČIŤ CVIČENIE FITNES
Uložiť Uložené

„Jedna pani ma raz poslala doslova do p**e, pretože som jej slušne poradil, ako správne drepovať,“ povedal v rozhovore pre Refresher Vincze.

Viktor Vincze je jeden z najznámejších slovenských trénerov. V detstve sa venoval bojovým športom, robil karate, capoeiru, MMA, thajský box, kajakoval a plával, od 15 rokov aktívne posilňoval. Profesionálnym trénerom je už skoro 10 rokov. V minulosti trénoval aj mnohé slovenské celebrity. Momentálne žije v Prahe s manželkou a dcérou.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo Viktor najradšej trénuje ľudí, ktorí nikdy necvičili.
  • Ako kedysi vyzerali jeho tréningy pod dohľadom pripitého trénera.
  • Ako reagujú náhodní ľudia vo fitku, keď sa im snaží poradiť.
  • Aký je rozdiel v posilňovaní s voľnými váhami a na strojoch.
  • Prečo sú podľa neho drepy preceňované a aký cvik je najlepší na silné nohy.
  • Koľkokrát do týždňa by si mal chodiť do fitka, ak chceš maximalizovať rast svalov.
  • Na základe čoho Viktor už po prvej vete potenciálneho klienta vie, či „na to má“ alebo nie.

Mám pocit, že posilňovanie bolo v minulosti vnímané len ako doména kulturistov – ľudia si hneď predstavili vysekané naolejované telá, čo sa prechádzajú po pódiu. Dnes sa mi zdá, že kto nechodí do fitka, ako keby ani nebol. Ty ľudí aktívne trénuješ už od pätnástich. Čo sa podľa teba za toto obdobie zmenilo?

Posilňovaniu sa venujem už od 8 rokov. Kedysi nás ľudia vnímali ako samoľúbych ľudí, ktorí sa radi pretŕčajú pred zrkadlami, furt sa obzerajú v odrazoch áut, kde kontrolujú napumpované prsia a podobne. Pozerali na nás, či sme normálni, že máme na stenách polepené plagáty polonahých chlapov. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Fitness | Fashion | Lifestyle (@viktor_vincze_)


Dnes sa na to pozerajú inak. Aj s trénermi sa roztrhlo vrece a stať sa ním môže každý, kto si spraví víkendový kurz alebo, ako ja hovorím, kto nájde trénerský certifikát v ranných cereáliách. Takíto „tréneri“ často vidia hlavne možnosť rýchlo zbohatnúť a niektorí majú tendenciu myslieť si, že sú všemohúci, keď majú za sebou jeden seminár. A chýba im pokora a chuť čerpať nové vedomosti. 


Čo sa teda zmenilo na tom, ako cvičíme, a ako nás podľa teba ovplyvnila pandémia?

Súhlasím s tým, čo si povedala na začiatku – cvičenie začalo byť „in“, no fitká sa pred covidom aj tak zapĺňali najmä po Vianociach alebo pred letom. Pandémia, počas ktorej sme boli rok a pol bez pohybu, spôsobila to, že ľudia strašne zleniveli. Ešte viac hľadajú skratky, ako sa dostať k stratenej kondícii či vysnívanému telu. S kolagénmi, ktorými „vypotíš pizzu“, sa roztrhlo vrece. To je, mimochodom, asi najväčšia fitnes dezinformácia za posledné roky.

Kolagén na „vypotenie pizze“ je asi najväčšia fitnes dezinformácia posledných rokov.

Ukázalo sa však, že veľa ľudí sa po korone už nevrátilo do fitka, pretože napríklad objavili čaro behu alebo sa, žiaľ, prestali hýbať úplne. Mnohí ľudia zas zbohatli tým, že začali predávať rôzne e-booky, jedálničky, posilňovacie zariadenia a podobne. Skrátka využili dieru a dopyt na trhu. Ale človeku, ktorý má odcvičených niekoľko rokov vo fitku a miluje železo, už domáce cvičenie nič moc nedá. Samozrejme, lepšie, ako keby nič nerobili, ale „progresuje sa“ tak ťažšie.

Odporúčané
Bez dopingu sa to profesionálne robiť nedá. Laura je najmladšou majsterkou wellness kulturistiky, ročne na šport minie tisíce eur Bez dopingu sa to profesionálne robiť nedá. Laura je najmladšou majsterkou wellness kulturistiky, ročne na šport minie tisíce eur 16. februára 2024, 9:30

Čo by si poradil človeku, ktorý nikdy nebol v posilňovni, nikdy nedržal v ruke činku, ale chce začať makať a vyzerať ako Schwarzenegger? Ako a kde má začať?

Určite by si mal nájsť dobrého trénera – to sú bez debaty najlepšie investované peniaze. Kedysi človek prišiel na internet, našiel si tréningové plány s kreslenými obrázkami a podľa toho cvičil. To však nie je úplne ideálna cesta, práve naopak. Ak však chce začať vo fitku, v prvom rade by si mal nájsť dobrého trénera. 

Podľa čoho spoznám dobrého trénera?

V prvom rade by si si nemal vyberať len podľa výzoru. Jasné, tréner silových športov by asi nemal vyzerať ako 50-kilový chlapec – k barberovi, ktorý má na hlave slamu, by som asi tiež nešiel. Vzhľad je aj vizitka trénera a toho, čo sa snaží predať zákazníkovi. No to, že má veľké bicepsy, ešte automaticky neznamená, že je aj dobrý tréner.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Fitness | Fashion | Lifestyle (@viktor_vincze_)

Nemal by si zobrať hneď prvého trénera, na ktorého narazí, ale predtým si o ňom zistiť nejaké informácie, pozrieť sa na jeho výsledky, zistiť, ako pracuje s ľuďmi a klientmi, ako sa k nim správa a podobne. Najhorší je taký, čo sedí na fitlopte s mobilom v ruke, kým jeho zverenec cvičí krkolomné cviky a nie je tam žiadny osobný prístup.

Niekto by mohol argumentovať, že na dobrého profesionálneho trénera nemá peniaze alebo čas.

Stačí, keď sa nepôjde jeden víkend zabávať do barov a má peniaze na prvý vstupný mesiac. Všetko je to len o tom, ako veľmi to chceš. Ja vždy svojim zverencom hovorím: Buď chceš, alebo nechceš, nič medzi tým neexistuje. Keď človek chce, nájde si spôsob, ako si toho trénera zaplatí. S časom je to to isté. Ja som mal napríklad klientku, ktorá za mnou jazdila hodinu metrom z opačnej strany mesta, hodinu trénovala, ďalšiu hodinu cestovala domov a v metre si robila prácu alebo sa učila.

Podľa čoho sa rozhoduješ, či klienta prijmeš alebo nie?

Na začiatku máme nezáväzné posedenie a väčšinou už po prvej vete viem, či mojím klientom bude alebo nie. Deväť z desiatich ľudí väčšinou dobre odhadnem. Sú to roky práce s ľuďmi. Som vyučený kuchár – čašník – barman, pracoval som s ľuďmi aj za barom, a tak mám dosť dobrý odhad na ľudí.

Nemám problém povedať ľuďom pravdu, s prepáčením, ‚do papule‘. Keď chce niekto odo mňa zázraky, poviem mu, že nie som vhodný tréner.  

Spolupráce si vyberám. Vždy ľuďom hovorím: Ja nepotrebujem tvoje peniaze, nepotrebujem teba ako klienta. Ty si vyhľadal mňa, aby som ti pomohol, tak sa k tomu tak aj musíš postaviť a nečakať odo mňa, že ti dám čarovný prútik. V živote som nerozdal jedinú vizitku. Ľudia sa ku mne vždy dostanú – cez odporúčania alebo internet. Ak odo mňa ľudia čakajú zázraky, napríklad chcú, aby som z nich za mesiac spravil kulturistu, na rovinu im poviem, že pre nich nie som vhodný tréner.

Odporúčané
Triasli sa mi nohy, plakala som a na chvíľu aj ohluchla. Mordor fitnes nie je pre slabé povahy, no išla by som znova (Reportáž) Triasli sa mi nohy, plakala som a na chvíľu aj ohluchla. Mordor fitnes nie je pre slabé povahy, no išla by som znova (Reportáž) 10. februára 2024, 12:30

Ukážem ti cestu, ale vyšliapať si ju musíš sám. Samozrejme, budem ťa podopierať, keď nebudeš vládať, ale šliapať proste musíš sám. Veľakrát je to o tom, ako sa tí ľudia zachovajú. Každému poviem pravdu, s prepáčením, „do papule“ – ak nemáš nastavenú hlavu tak, aby si dokázal spraviť progres, tak sú to len vyhodené peniaze a strata času.

Znamená to, že vieš vycítiť, či bude mať človek na to „hlavu“, či bude disciplinovaný?

Riešime tam veci do hĺbky. Tí najlepší tréneri budú raz takí, ktorí majú vyštudovanú aj psychológiu. Osobný tréner nie je niekto, kto človeku odráta štyri série po desať opakovaní. Klienti sa často prídu na tréning vyrozprávať, posťažovať alebo pochváliť a tréner je pre nich väčšinou bútľavá vŕba. Myslím si, že je to v poriadku, ale musí tam byť aj nejaká hranica. 

Mňa ‚z*eb‘ vždy motivoval. 

Keď sa s niekým stretávaš 4-krát do týždňa, prirodzene s tým klientom nadviažeš užší vzťah. Nedávno mi prišla na tréning klientka s uslzenými očami. Vravel som jej, že keď sa o tom bude chcieť porozprávať, pokojne môže, ale netlačil som na ňu. Na záver som ju len objal. Potom mi písala, že jej to veľmi dobre padlo, že má ťažké obdobie, ale nechcela to riešiť, len si vyvetrať hlavu, ale bola rada, že sa má na koho spoľahnúť. Čím viac toho klienta spoznávaš, tým vieš lepšie odhadnúť, či sa chce o probléme rozprávať alebo byť radšej vo vlastnej bubline.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Fitness | Fashion | Lifestyle (@viktor_vincze_)

Akých klientov trénuješ najradšej?

V tomto ohľade som ako letecká spoločnosť Emirates. Tá, keď má nový konkurz na letušky, radšej zoberie tie, ktoré nikdy nelietali, ako keby mali preúčať letušku z Ryanairu. Minule som mal nového klienta, ktorý sa mi hanbil povedať, že v živote necvičil, a ja mu na to, že som práveže rád. Neprišiel si od nejakého trénera z Orechovej Potône celý zničený so zle zaužívanými pohybovými vzorcami. Si úplne nový človek, ktorého ja naučím cvičiť tak, ako je to správne. O to viac ma teší sledovať jeho progres – prvý deň ho zabíja 5 kíl a o mesiac-dva už zvláda 20 kíl.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Fitness | Fashion | Lifestyle (@viktor_vincze_)

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103735 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Viktorovi klienti reagujú, keď je na nich tvrdší.
  • Koľkokrát do týždňa by si mal chodiť do fitka, ak chceš maximalizovať rast svalov.
  • Aký je rozdiel medzi posilňovaním s činkami a na strojoch.
  • Ktorému cviku podľa trénera ľudia pripisujú oveľa väčšiu dôležitosť, než má.
  • Ako kedysi vyzerali tréningy s jeho opitým trénerom.
  • Čo hovorí na zatvorené fitnescentrá počas pandémie.
Domov
Zdieľať
Diskusia