Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2021, 9:33
Čas čítania 4:47
Viktor Kniš

Festivaly pre viac ako 1 000 ľudí pravdepodobne nebudú, ÚVZ nevie predpovedať situáciu, organizátori majú málo informácií

Festivaly pre viac ako 1 000 ľudí pravdepodobne nebudú, ÚVZ nevie predpovedať situáciu, organizátori majú málo informácií
Zdroj: Pohoda Festival
KULTÚRA FESTIVALY SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ako prvá oznámila presun o ďalších 12 mesiacov najväčšia Pohoda, nasledovať ju však pravdepodobne budú musieť aj ďalšie veľké slovenské festivaly. Úrad verejného zdravotníctva nevie, čo bude.

Pohoda je prvým veľkým slovenským festivalom, ktorý oznámil zrušenie, resp. presunutie aktuálneho ročníka o 12 mesiacov.

„Rozhodli sme sa na základe konzultácií s expertmi. Je nám to ľúto, ale naše rozhodnutie považujeme za nevyhnutné a správne. Zároveň sme rozbehli prípravy na sérii malých festivalov, ktoré chceme na trenčianskom letisku urobiť už toto leto a ktorým sme dali názov Pohoda on the Ground,“ vraví Michal Kaščák za tím festivalu Pohoda.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako prebiehajú veľké vedecké experimenty, v ktorých zisťujú prenos vírusu na exteriérových aj interiérových podujatiach
  • Ktoré krajiny už vyskúšali tisícové udalosti v čase druhej vlny pandémie
  • Čo je tzv. kultúrny semafor a ako bude fungovať
  • Ako vidí celú situáciu Úrad verejného zdravotníctva, ktorý sa zatiaľ nedokáže vyjadriť k budúcnosti festivalov na Slovensku
  • Ako reaguje na situáciu spoluorganizátor festivalu Grape

Postupne to čaká všetkých

30-tisícová Pohoda sa zvyčajne koná v júli, organizátori by však museli začať naplno makať už dnes, aby stihli festivalové mestečko s výberom najprestížnejších interpretov sveta vybudovať. Vzhľadom na aktuálnu epidemickú situáciu je veľmi pravdepodobné, že práca stoviek ľudí by bola úplne zbytočná a vygenerovali by napokon len vysoké straty. 

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Postupne sa budú musieť rozhodnúť aj ďalší – Grape, Uprising či Hip Hop Žije, kde sa do roku 2020 stretávali tisícky ľudí. „Doposiaľ nám nikto nepovedal, ako to bude vyzerať v lete. V covid automate sa v podstate vôbec nepočíta s akciami nad 1 000 návštevníkov,“ upozornil pre Refresher spoluorganizátor festivalu Grape Ján Trstenský. 

Pravda je, že ani v tzv. kultúrnom semafore, ktorý má byť kompromisom medzi zástupcami kultúry a epidemiológmi, sa nepočíta s akciami nad 1 000 ľudí.

Postupne rušia aj zahraničné festivaly, online verziu oznámil 200-tisícový Glastonbury, konať sa nebudú ani mnohé populárne nemecké a rakúske festivaly, ani Coachella s 250-tisíc návštevníkmi či 400-tisícová Lollapalooza.

Odporúčané
Za akých podmienok budú slovenské festivaly v 2021? Opýtali sme sa hlavných organizátorov Pohody, Grape, Uprisingu a Hip Hop Žije Za akých podmienok budú slovenské festivaly v 2021? Opýtali sme sa hlavných organizátorov Pohody, Grape, Uprisingu a Hip Hop Žije 25. januára 2021, 9:30

V zahraničí skúšajú, čo pandémia dovolí

Holandsko, Španielsko aj Nemecko sa dlhodobo zaujímajú o to, ako nájsť pre kultúru riešenie v čase pandémie. Organizujú udalosti pod dohľadom vedcov a snažia sa analyzovať riziko nákazy v prípade udalostí so stovkami až tisíckami ľudí. Priebežné výsledky zatiaľ známe nie sú, experimenty však môžu byť podkladom pre všetky krajiny v Európe. 

Pravdepodobne najrozsiahlejšiu štúdiu pripravuje Holandsko, kde sa vláda v spolupráci so súkromným sektorom snaží zmapovať, ako sa vírus šíri na rôznych typoch podujatí vrátane festivalov, futbalových zápasov, v divadle, kine alebo na diskotékach.

Ide o projekt s názvom Fieldlab events a nedávno naň upozornil aj slovenský zdravotný analytik Martin Smatana na svojom Facebooku. „Základná premisa je tá, že štvorcový meter na osobu alebo šachovnicové usadenie nie sú ekvivalentne efektívne pravidlá pre všetky typy hromadných podujatí, a preto zorganizovali 8 experimentov, kde to chceli nasimulovať a nájsť optimálne riešenia,“ vysvetlil Smatana. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96868 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako pristupujú k problematike festivalov krajiny v zahraničí 
  • Ako reagoval Úrad verejného zdravotníctva na naše otázky o festivaloch
  • Prečo kultúrna obec pripravuje už trinástu verziu kultúrneho semafora a v akej fáze momentálne je
  • Čo bude kultúrny semafor znamenať pre širokú verejnosť a umelcov
  • Ako chce pri otváraní kultúry postupovať vláda a ktoré podujatia zažijeme ako prvé
  • Prečo by sme nemali počítať s tým, že sa budú v lete konať udalosti pre viac ako 1 000 ľudí
Domov
Zdieľať
Diskusia