Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2021, 9:30
Čas čítania 6:33
Dominik Vetrák

10 najlepších športových filmov, ktoré ti v tele rozpumpujú adrenalín

10 najlepších športových filmov, ktoré ti v tele rozpumpujú adrenalín
Zdroj: The Walt Disney Company
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Od futbalu cez bejzbal až po americký futbal. Toto sú najlepšie športové snímky.

Filmov, dokumentov či motivačných videí zanechávajúcich v nás pocit zlepšovať sa, vyhrávať a prekonávať svoje hranice je naozaj nespočetné množstvo. Zostavili sme preto zoznam filmov podľa skutočných alebo fiktívnych udalostí, ktoré zobrazujú najkrajšie športové príbehy, odhodlanie, tvrdú drinu a prekonávanie niekedy na prvý pohľad neprekonateľných prekážok.

Zámerne sme použili slovo zoznam, pretože zostaviť rebríček najlepších športových filmov všeobecne je nemožné. Je ich totiž príliš veľa a hodnotenie ovplyvnia rozdielne preferencie každého z nás, keďže každému sa páči iný šport.

Rozhodli sme sa vynechať všetky dokumentárne snímky, vyhli sme sa aj pretekárskym športovým filmom, ako napríklad Rush od Rona Howarda, či statickým športom, ako je napríklad šach. Rovnako sme vynechali filmy o zimných športoch, ktoré asi dostanú vlastný článok pri príležitosti budúcoročných zimných olympijských hier. No a nečakaj ani žiadne boxerské filmy, keďže tým sme venovali samostatný článok. Radšej dáme priestor snímkam, o ktorých sme ešte nepísali alebo si zaslúžia viac priestoru. 

Odporúčané
Teórie o WandaVision: Kto je v skutočnosti Scarlet Witch, ako do toho zapadajú mutanti a uvidíme celkom iného Visiona? Teórie o WandaVision: Kto je v skutočnosti Scarlet Witch, ako do toho zapadajú mutanti a uvidíme celkom iného Visiona? 28. februára 2021, 10:28

1. Facing the Giants (réžia: Alex Kendrick, 2006)

V USA ide zrejme o najobľúbenejšiu tematiku športových filmov. Stredná škola, americký futbal a tréner, ktorý sa potáca na hranici osobného životného zlyhania. Tím orlov trénovaný Grantom Taylorom sa už tradične pohybuje na chvoste tabuľky a vo svojej súťaži plní rolu fackovacieho panáka. Mužstvo zložené z chlapcov zvyknutých prehrávať nemá do budúcna žiadne víťazné nádeje, až kým ich smoliarsky tréner nezačne objavovať silu viery v samého seba a v Boha. 

Grant vo svojich hráčoch prebúdza nádej a odhodlanie. Ich tréningy sa rázne zmenia a po rokoch konečne dosahujú aj pozitívne výsledky. Ide o feel-good športovú snímku, ktorej najväčšou chybou je typické americké klišé – stačí veriť, že na to máš, pridať v tréningoch, prosiť Boha a výsledky sa dostavia. 

 

2. Coach Carter (réžia: Thomas Carter, 2005)

Coach Carter je založený na skutočných udalostiach. Kontroverzný tréner Ken Carter v podaní famózneho Samuela L. Jacksona prijme ponuku na miesto trénera svojho bývalého stredoškolského basketbalového tímu. Richmondská stredná škola má okrem nevýrazných a slabých výkonov ich basketbalového tímu oveľa väčšie problémy v podobe neprispôsobivých študentov, gangov a globálne klesajúceho prospechu.

Carter svoju rolu trénera berie vážne. Nechce z chlapcov dostať len lepšie výkony na palubovke. Zaujme rolu ich mentora a pokúsi sa ich viesť životom aj školou. Túži po tom, aby začali robiť správne rozhodnutia a aby v živote nabrali ten správny smer. Študenti aj škola však začínajú byť frustrovaní, keď uprednostní riešenie problémov žiakov na úkor športových výsledkov. 

Nezaujíma ho, či posadí najlepšieho hráča tímu na tribúnu len preto, že sa flákal po škole. Ak sa hráči nestanú poriadnymi žiakmi a nebudú ho rešpektovať, v hre končia. Príbeh trénera Cartera nie je ani tak príbehom o úspechoch stredoškolského basketbalového tímu, ako skôr príbehom o živote, morálke a správaní mladých ľudí aj mimo palubovky.


3. 42 (réžia: Brian Helgeland)

Píše sa rok 1946 a Branch Rickey (Harisson Ford), majiteľ brooklynského bejzbalového tímu Dodgers, urobí revolučné rozhodnutie. Rasistická a konzervatívna politika v športe pretrváva aj naďalej, no on sa jej vzoprie a podpíše mladého afroamerického hráča menom Jackie Robinson. Ten sa stane legendou tohto športu a navždy ho zmení.

Ešte predtým sa však musí vyrovnať s otvoreným rasizmom a s hrozbami zo strany verejnosti, médií a aj svojich spoluhráčov. Situácia sa neraz vyhrotí a Jackie sa musí báť o svoju bezpečnosť. Je však neoblomný v snahe všetkým dokázať, že miesto v tíme si zaslúžil.

Ide o prvý veľký hollywoodsky film Chadwicka Bosemana, kde mal viac ako cameo rolu. Strihol si rovno tú hlavnú a Jackieho stvárnil famózne. Snímka je plná dramatických momentov, skvelých dialógov a hereckých výkonov, no nezabúda ani na napínavé scény na ihrisku. Z hľadiska histórie bejzbalu a systematického rasizmu v USA ide o povinnosť pre každého diváka. A rovnako ide o povinnosť každého fanúšika dnes už zosnulého Chadwicka Bosemana, ktorému tento film otvoril dvere do veľkého Hollywoodu.

4. Hoosiers (réžia: David Anspaugh, 1986)

Vraciame sa do basketbalového prostredia. Hoosiers nám prináša náhľad do sveta trénera Normana Dala, ktorý bol kedysi žiariacou hviezdou a postupne dokázal z každého tímu urobiť neporaziteľné mužstvo. Časom sa mu však kariéra zrútila, čo zapríčinilo aj napadnutie vlastného hráča. Normanova kariéra vyhasínala, no rozhodol sa nevzdať a jeho novým a možno posledným tímom sa stala skupinka basketbalistov zo strednej školy v Indiane.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95470 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Nielen Samuel L. Jackson natočil skvelý športový film. Aj Denzel Washington si zahral nekompromisného trénera.
  • V ktorom športovom filme si zahral Heath Ledger, aj keď je možné, že ho nespoznáš. 
  • V ktorom filme od Clinta Eastwooda stvárnil Morgan Freeman nezabudnuteľného Nelsona Mandelu.
  • Ktorého legendárneho golfistu si zahral Shia LaBeouf.
  • Ktoré emocionálne športové drámy ťa dokážu rozplakať.
Domov
Zdieľať
Diskusia