Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2018, 17:29
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

10 najlepších filmov odohrávajúcich sa v ringu a klietke plné bolesti, motivácie a nezabudnuteľných ľudských príbehov

FILMY A SERIÁLY ROCKY BALBOA
Uložiť Uložené

Nájdete v rebríčku svojho favorita?

Azda žiaden subžáner športových filmov nie je tak význačným, ako bojové snímky z prostredia ringu. Životopisné drámy zo športového prostredia neraz zanechávajú v divákoch svoje špecifické posolstvo a vo viacerých prípadoch si za svoju snahu vyslúžia aj Oscara.

Nasledujúci rebríček vysoko kvalitných športových drám Hollywoodu, odohrávajúcich sa v prašnom prostredí bojových arén pre novodobých gladiátorov, v sebe zahŕňa tie najlepšie z najlepších.

10. Ali (2001, réžia Michael Mann)

Michael Mann (Posledný Mohykán, Miami Vice, Collateral) sa začiatkom nového milénia pustil do poriadne náročného projektu. Natočiť film o živote fiktívneho boxera je jedna vec, no natočiť film o jednom z najlepších a najvýznamnejších boxerov všetkých čias, to si žiada poriadnu dávku umu.

Životopisná dráma o športovcovi Cassiusovi Clayovi alias Muhammadovi Alim rozpráva nielen o športových úspechoch tejto svetoznámej legendy, ale taktiež nahliadne aj do zákulisia jeho duše, v ktorej sa skrývala aj určitá dávka nedbalosti a arogancie.

9. The Fighter / Boxer (2010, réžia David O. Russell)

Hviezdne obsadenie snímky The Fighter, na čele s Markom Wahlbergom, Christianom Baleom a zvodnou Amy Adams, predznamenávalo tejto biografickej dráme vcelku slušný úspech.

A vzhľadom na dvojicu získaných Oscarov (Christian Bale v kategórii Vedľajší herec, Melissa Leo ako Vedľajšia herečka) určite nemožno hovoriť o akomkoľvek nezdare.

Micky Ward (Mark Wahlberg) sa pod trénerským dohľadom svojho nevlastného brata Dickyho, bývalého šampióna, no zároveň drogovo závislého kriminálnika, snaží dopracovať k boxerskému titulu. Na ceste ich však spoločne čaká množstvo veľkých prekážok.


8. Creed (2015, réžia Ryan Coogler)

Niet pochýb o tom, že Ryanovi Cooglerovi sa v súčasnej dobe mimoriadne darí. Tohto roku sa do kín dostala jeho komiksová novinka Black Panther a Marvel bol výslednou hodnotou tak nadšený, že k natáčaniu druhej časti je na režiséra ochotný počkať aj niekoľko rokov.

Tri roky naspäť však Coogler uspel aj športovou drámou o synovi Apolla Creeda, bývalého šampióna, ktorého z trónu zosadil Rocky Balboa. Práve Rocky sa vo filme stáva trénerom a mentorom mladého Adonisa Creeda, snažiaceho sa dosiahnuť schopností a slávy svojho talentovaného otca.

7. Wrestler (2008, réžia Darren Aronofsky)

Hlavná hviezda filmu Wrestler sa oproti svojej mladosti značne zmenila. Mickey Rourke v 90. rokoch drogoval, pil, prišiel o predné zuby a v neposlednom rade jeho herecká kariéra upadla na pomyselné dno. Snáď aj preto sa v roku 2008 dokázal dokonale vžiť do postavy životom dobitého wrestlera Randyho Robinsona.

Aj jeho sláva je dávno zabudnutým pojmom. Pred Randyho sa však postaví nečakaná možnosť návratu do ringu, ktorú chce bývalý profesionálny športovec napriek zdravotným ťažkostiam využiť. Do toho sa navyše snaží rozvinúť vzťah so starnúcou prostitútkou a nájsť cestu k svojej dcére.

6. Cinderella Man / Druhá šanca (2005, réžia, Ron Howard)

Štyri roky po natočení famóznej oscarovej drámy A Beautiful Mind (Čistá duša) sa režisér Ron Howard znova pustil do vysoko kvalitného projektu na čele s Russellom Croweom. Nomináciu na Oscara sa v tomto prípade síce nepodarilo premeniť v žiadnej z kategórií, no to na hodnote filmu absolútne nič nemení.


Príbeh Cinderella Man nás zavedie do 30. rokov minulého storočia, v ktorých zápasila legenda menom James J. Braddock. Muž, ktorý spočiatku nemal na zaplatenie účtov, sa postupom času stal žijúcim mýtom. Vrcholom Braddockovho odkazu bol súboj proti šampiónovi Maxovi Baerovi. Ten v ringu usmrtil dvoch protivníkov.

5. Somebody Up There Likes Me / Niekto tam hore ma má rád (1956, réžia Robert Wise)

Hlavným hrdinom snímky Roberta Wisea (West Side Story) je dnes už zosnulý Paul Newman. Ten si vo filme Somebody Up There Likes Me strihol rolu obyčajného mladíka Thomasa Rocca Barbellu. Jedného dňa Thomas navštívi Stillmanovu posilňovňu a pod vymysleným menom Rocky Graziano sa zapisuje do histórie.

Wiseova športová dráma je ďalšou z radu "from zero to hero" filmov. Rocky Graziano sa postupne vypracováva od nuly až po titul šampióna v strednej váhe. V snímke si okrem klasika Newmana zahrala aj herecká legenda Steve McQueen.



4. Million Dollar Baby (2004, réžia Clint Eastwood)

Takzvanú "zemiakovú" priečku v našom výbere obsadila štvornásobná oscarová dráma (Najlepší film, réžia, hlavná herečka a vedľajší herec) Milion Dollar Baby od ďalšej nestárnucej hviezdy kinematografie. O tom, že je Clint Eastwood jednoducho borec, nás presvedčil za svoju dlhú kariéru nespočetnekrát.

Boxerská dráma Million Dollar Baby, výnimočne na čele s hrdinkou ženského pohlavia, nie je v rade jeho mimoriadnych filmov žiadnou výnimkou – práve naopak.

Eastwood si vo filme zahral zásadového chlapíka trénujúceho nádejné talenty. Jeho priazeň sa pokúsi získať aj Maggie (Hillary Swank), odhodlaná ukázať, že v nej drieme bojovník.

3. Warrior (2011, réžia Gavin O'Connor)

Mali sme už boxerov i wrestlerov, no prvýkrát v rebríčku dostáva svoju šance aj moderné MMA. Warrior je silnou dvojhodinovou drámou s hodnotným odkazom, napínavými bojovými scénami a širokým spektrom emócií. V snímke mimo ostatných hercov vyčnieva najmä vypracovaný Tom Hardy v role nezdolného bývalého mariňáka.

Ten sa jedného dňa vracia do rodného mesta Pittsburghu, aby sa zúčastnil miestneho turnaja a vyhral rovných päť miliónov. Do zápasov sa ale prihlási aj jeho brat, ktorého si vo filme zahral Joel Edgerton. Nejde teda už len o veľký balík peňazí, ale aj o vyriešenie dlhodobých rodinných sporov.

2. Raging Bull / Zúriaci býk (1980, réžia Martin Scorsese)

Viete, ako natočiť perfektný film? Ono vlastne len stačí, keď Scorsese zavolá De Nirovi a povie mu, že chce, aby si zahral v jeho pripravovanom projekte. No a vysoko kvalitná snímka je na svete.

Posledné vety berte samozrejme s rezervou, no pravda je taká, že kombinácia réžie Scorseseho a hereckého talentu De Nira azda nemôže dopadnúť zle.

De Niro kvôli role boxerskej legendy Jakea LaMottu pribral 20 kg celkovej hmoty (vrátane svalov i tuku) a charakter agresívneho, tvrdohlavého a nepredvídateľného LaMottu stvárnil skutočne na jednotku. Ide o príbeh nezdolných bojov, ktoré v konečnom dôsledku vyúsťujú do sebadeštrukcie hlavného hrdinu.

1. Rocky (1976, réžia John G. Avildsen)

Pravdepodobne ste až do tejto chvíle uvažovali, kedy už medzi výberom uvidíte aj slávneho Rockyho. A pokiaľ ste tipovali, že sme tomuto klenotu udelili prvé miesto, nemýlili ste sa.

Prvenstvo však okrem Rockyho z roku 1976 patrí viac-menej i celej sérii. Tá mala nemalé kvalitatívne výkyvy, no ako celok získala pre boxerský subžáner tú najväčšiu slávu.

Zo všetkých dielov by sme okrem prvej časti radi vyzdvihli najmä Rockyho IV, kedy sa Stallone v ringu postavil proti vypracovanejšiemu a mohutnejšiemu Švédovi Dolphovi Lundgrenovi, stvárňujúceho kultového Rusa Ivana Draga.

K jeho odkazu sa čoskoro navráti aj druhé pokračovanie Creeda, kde sa postaví mladý Adonis Creed proti Dragovmu synovi.

CZ/SK bonus: Boxer a smrť (1962, réžia Peter Solan)

Z československej koprodukcie v roku 1962 vznikol klenot, ktorý sa vyrovná aj tým najlepším hollywoodskym športovým drámam z prostredia ringu. Námet snímky Boxer a smrť je význačný najmä tým, že nepreberá cestu bojovníka z dna na vrchol. Nie je ani biografiou o vzletoch i pádoch.

Zameriava sa na krutú tému nacistických praktík v koncentračných táboroch. Vo filme sa kľúčovým hrdinom stáva väzeň Komínek.

V nerovnocennej pozícii voči veliteľovi tábora Kraftovi musí chtiac-nechtiac zápasiť pod svoju úroveň. Život je predsa dôležitejší než pýcha. A tak nacistického pohlavára trénuje a pokorne znáša muky. Ale nie na dlho.


10 najlepších filmov odohrávajúcich sa v ringu a klietke plné bolesti, motivácie a nezabudnuteľných ľudských príbehov
Zdroj: Ustredni Pujcovna Filmu

Animovaný bonus: Kung Fu Panda (2008, réžia Mark Osborne, John Stevenson)

Aj animovaná scéna od štúdia DreamWorks (Shrek) pochopila, že so správnymi ingredienciami je stávka na cestu bojovníka v ringu strelou do čierneho. Úspech známeho animáku Kung Fu Panda je zjavný aj vďaka tomu, že od prvej časti stihli tvorcovia natočiť ďalšie dve priame pokračovania.

Do čela snímky sa postavil nepravdepodobný hrdina – medveď panda Po s obvodom pásu, ktorý je u bojovníkov skôr netradičnou výnimkou. Z predavača rezancov sa ale v priebehu filmu stáva obávaný fighter. Jeho schopnosti sa však musia overiť najmä v boji proti snežnému leopardovi Tai Lungovi.

 

Anketa:
Našli ste vo výbere svojho favorita? Ak áno, ktorý to bol?
Ali (2001)
The Figther (2010)
Creed (2015)
Wrestler (2008)
Cinderella Man (2008)
Somebody Up There Likes Me (1956)
Million Dollar Baby (2004)
Warrior (2011)
Raging Bull (1980)
Rocky (1976)
Boxer a smrť (1962)
Kung Fu Panda (2008)
Ali (2001)
4 %
40 Hlasov
The Figther (2010)
4 %
41 Hlasov
Creed (2015)
15 %
160 Hlasov
Wrestler (2008)
1 %
15 Hlasov
Cinderella Man (2008)
3 %
34 Hlasov
Somebody Up There Likes Me (1956)
0 %
3 Hlasy
Million Dollar Baby (2004)
9 %
93 Hlasov
Warrior (2011)
27 %
296 Hlasov
Raging Bull (1980)
2 %
22 Hlasov
Rocky (1976)
29 %
315 Hlasov
Boxer a smrť (1962)
2 %
21 Hlasov
Kung Fu Panda (2008)
4 %
48 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia