Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. februára 2021, 10:28
Čas čítania 4:40
Dominik Vetrák

Teórie o WandaVision: Kto je v skutočnosti Scarlet Witch, ako do toho zapadajú mutanti a uvidíme celkom iného Visiona?

FILMY A SERIÁLY WANDAVISION
Uložiť Uložené

Najnovšie otázky a odpovede z minisérie WandaVision.

Predposledná epizóda WandaVision sa konečne sústredila na to, kvôli čomu tieto minisérie na Disney+ vlastne vznikajú. Aby dali viac priestoru postavám, ktoré ho vo filmoch veľa nedostali. Videli sme tak minulosť Wandy, výbuch bomby, ktorý jej a Pietrovi zabil rodičov, ale aj to, ako sa vďaka Visionovi lepšie dokázala vyrovnať so smrťou Pietra po udalostiach Avengers: Age of Ultron.

Šlo o dobrú epizódu, aj keď sme mali dojem, že celá expozícia, teda dotváranie obrazu o deji a celej záhade vzniku Hexu (bariéry, v ktorej sa odohráva sitcom), mohla prísť skôr ako v predposlednej epizóde alebo by nás aspoň niečím mohla ohúriť. Pravda je však taká, že neprišlo nič šokujúce. Teda pokiaľ čítaš naše články, v ktorých sme už rozobrali azda všetky podstatné detaily a možné vysvetlenia fenoménu, ktorý existuje v tejto minisérii.

Ďalšia epizóda bude posledná a my sa už nevieme dočkať všetkých odpovedí, ktorá nám zodpovedajú otázky o viacerých postavách. Pár sa ich vyrojilo aj po poslednej epizóde.

Odporúčané
10 knižných scén, ktoré vo filmoch o Harrym Potterovi nedávajú zmysel alebo nám chýbajú, pretože sú nesmierne cool 10 knižných scén, ktoré vo filmoch o Harrym Potterovi nedávajú zmysel alebo nám chýbajú, pretože sú nesmierne cool 27. februára 2021, 9:30

Koho videla Wanda v miestnosti s Mind Stone počas experimentov v Hydre?

Hydra mala v minulosti v moci Scepter, v ktorom sa ukrýval Mind Stone, neskôr zdroj Visionovej moci. Wanda bola prvá, ktorá pri styku s ním na mieste nezomrela. Naopak, získala vďaka nemu schopnosti. Aj keď, v skutočnosti ich Mind Stone „len“ zosilnil.

V minulej epizóde nám je hneď dvakrát povedané, že Wanda mala schopnosti už predtým a Mind Stone ich posunul na inú úroveň. Bomba, ktorá im spadla do bytu, nebola chybná. Wanda zastavila jej vybuchnutie, hoci to v hlave neskôr potlačila. 

Keď sa následne spojila s Mind Stone počas experimentu v Hydre, videla siluetu niekoho mocného. Po hraní sa s kontrastom a farbami môžeme celkom bezpečne dedukovať, že videla samú seba (pre zobrazenie fotky klikni sem).. Či ide o výjav z budúcnosti, predtuchu alebo nejakú inú verziu Wandy, známe nie je. Pravdepodobne však Wanda videla svoj plný potenciál alebo budúcnosť. 

Wanda
Zdroj: Marvel Studios/The Walt Disney Company

Kto je Scarlet Witch a čo znamená Chaos Magic?

Čo je Wanda zač? Je to mutant, čarodejnica alebo niečo celkom iné? To sa dozvieme už čoskoro, aj keď Agatha ju pomenovala Scarlet Witch schopnou spontánnej kreácie niečoho z ničoho (videli sme to, keď si Wanda postavila dom a stvorila Visiona). Wanda údajne dokáže manipulovať s Chaos Magic. Čo teda znamená pomenovanie Scarlet Witch a Chaos Magic?

V prvom rade sa zameriame na Wandu ako takú. V komiksoch bola celé desaťročia mutantom schopným manipulovať mágiou. Ona a Pietro sú deti Magneta, no keďže Marvel pri predstavení týchto postáv ešte nemal filmové práva na X-Men, Magneta spomenúť nemohol. Pred niekoľkými rokmi však vyšli nové komiksy, ktoré jej zrod celkom menia. Wanda za svoje schopnosti vďačí svojej mame a jej krvnej línii čarodejníc a mágov. Titul Scarlet Witch jej bol odovzdaný predkami.

Ide o mocnú bytosť, ktorej experimentmi ešte navýšili jej magický potenciál. Časom bola Wanda označená aj ako Nexus Being – bytosť v stredobode vesmíru a realít. Bola najväčšou kandidátkou na ďalšieho Sorcerer Supreme, nahradila by Doctora Strangea ako ochrankyňa Zeme pred všetkým magickým. To bolo pred tým, ako sa psychicky zrútila (o tom sme si viac povedali tu). 

Odporúčané
Prečo sa Wanda a Vision rozprávali s divákmi ako Deadpool? Kto je v skutočnosti Agnes a čo znamenal tajomný koniec epizódy? Prečo sa Wanda a Vision rozprávali s divákmi ako Deadpool? Kto je v skutočnosti Agnes a čo znamenal tajomný koniec epizódy? 20. februára 2021, 15:30

Scarlet Witch je viac než len jej komiksové pomenovanie. Má hlboký význam z hľadiska moci jej mágie aj mentálneho stavu. S tým súvisí aj Chaos Magic. V Marvel Cinematic Universe sme sa už stretli s viacerými druhmi Mágie. Máme tu Doctora Strangea, The Ancient One a ťahanie sily z temnej dimenzie, Dormammu, Wandu, Agathu a ďalších. Mágia nám ešte ale zďaleka nebola dostatočne hlboko vysvetlená, a tak vieme len to, že niekto gestikuluje rukami a vznikajú z toho čary. 

Jedným druhom takejto mágie je Chaos Magic. Je spojená s červenou farbou, a teda farbou mágie, akú používa Wanda. Ide o nebezpečnú a mimoriadne silnú mágiu, ktorá dokáže vytvárať objekty aj živé bytosti (Wanda stvorila svoje deti Billyho a Tommyho, ako aj nového Visiona).

Okrem toho ale dokáže manipulovať s realitou v oveľa väčšom merítku, než sme zatiaľ videli v seriáli. A len tak mimochodom, existenciu Chaos Magic v rámci schopností Wandy a Doctora Strangea už šéf Marvelu Kevin Feige avizoval v roku 2016. Tu je jasne vidieť, že svoje príbehy majú naplánované na mnoho rokov dopredu.

Kto je teda ten Quicksilver?

To si už netrúfame hádať. Tých možností už bolo viacero a ani pred poslednou epizódou si ničím nie sme istí. Je to výtvor Agathy, Wandy alebo niekoho úplne iného? Agatha povedala, že Pietro je jej očami a ušami, takže jednoznačne koná na jej povel. My však stále dúfame, že ide o Quicksilvera z filmov od Foxu, ktorý sa v poslednej časti vymaní z ovládania mysle a ukáže nám svoju superrýchlosť v nejakej bláznivej scéne.

Ak to bude skutočne len easter egg a fakt, že falošné Pietra hrá ten istý herec ako skutočného Quicksilvera, tak to bude veľmi nepekný a otravný ťah. 

Čo znamenal Vision v potitulkovej scéne WandaVision a čo znamená Scarlet Witch s Chaos Magic?
Zdroj: Marvel Studios

Potitulková scéna a biely Vision?

Ukázalo sa, že Project Cataract od SWORD-u je pokusom o oživenie Visiona. Nevieme, či sa z  neho pokúšali dostať nejaké využitia pre vojenské účely, no celkom jednoznačne sa ho pokúšali „obnoviť“. Nakoniec sa im to aj podarilo vďaka energii vyprodukovanej Wandou. Celé nám to však prišlo veľmi prosté a jednoduché.

Vision pravdepodobne mohol byť oživený úplne, ak by sa SWORD spojil s Wandou hneď na začiatku. Buď sú to teda len ďalší béčkoví vládni agenti s klišé agendou alebo sa celý čas pokúšali stvoriť Visiona s rovnakými schopnosťami, avšak takého, ktorý by konal na ich príkazy. 

WandaVision
Zdroj: Marvel Studios

Biely Vision má v komiksoch dosť významnú rolu. Komiksoví fanúšikovia sú z Marvel Cinematic Universe určite radi. Často im podsúva malé detaily a easter eggy z komiksov a častokrát do filmov a seriálov zakomponuje aj veľké komiksové udalosti. Biely Vision sa v komiksoch objavil po tom, čo oživili mŕtveho Visiona. Pamätal si všetko, čo sa stalo jeho predošlej verzii, akurát stratil akékoľvek emócie a konal len podľa logického uvažovania. 

Pravdepodobne tomu tak bude aj v seriáli a my sa dočkáme súboja Visiona z Hexu a Visiona od SWORD-u. Možno bude mať nový Vision iný hlas, no a možno bude musieť Wanda zabiť Visiona znova, čo by ju už psychicky mohlo totálne položiť. Jej prerod v záporáka by tak bol kompletný.

WandaVision
Zdroj: Marvel Comics

Čaká nás posledná epizóda, ktorá by mala byť zatiaľ najdlhšia. Dočkáme sa v nej súboja dvoch Visionov, Agathy versus Wandy, do príbehu sa určite zapojí aj Agent Woo a snáď aj jeho „nezvestná osoba“, Darcy, no a zabúdať nemôžeme ani na Pietra a Monicu, ktorá možno prijme meno Spectrum ako v komiksoch, keďže už má svoje nadľudské schopnosti.
Padne reč aj o mutantoch a zistíme, čo bude ďalej s Tommym a Billym?

Ukáže sa vôbec nejaký ďalší záporák ako Mephisto či Nightmare? A čo ten tajuplný „aero-space engineer“, ktorého spomínala Monica? Otázok máme stále mnoho a je viac než možné, že seriál nám neodpovie na všetky. Nakoniec, udalosti WandaVision majú priamo zasiahnuť do Doctor Strange: In the Multiverse of Madness. 

PS: Marvel je už v omladzovaní svojich postáv taký dobrý, že si počítačové triky ani nevšimneš. Pôsobia nesmierne prirodzene, o čom sa môžeš presvedčiť na obrázkoch tu a tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia