Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2021, 9:30
Čas čítania 10:24
Dominik Vetrák

10 knižných scén, ktoré vo filmoch o Harrym Potterovi nedávajú zmysel alebo nám chýbajú, pretože sú nesmierne cool

FILMY A SERIÁLY HARRY POTTER
Uložiť Uložené

Čo z kníh chýbalo vo filmoch o Harrym Potterovi tebe?

Na Markíze tento rok znova beží Harry Potter. Po dnešku sme videli už všetkých osem dielov a sem-tam sa nám stalo, že sme si pri pozeraní googlili významy niektorých scén alebo sme len nevedeli, ako sa dané udalosti stali. Vo filmoch toho totiž nie je vysvetleného ozaj veľa, a tak to ani nejdeme všetko vymenúvať. Rovnako sa nezameriame ani na plot holes, a teda nelogické veci, ktoré vo filmoch či v knihách nedávajú zmysel (boli by ich desiatky). 

Namiesto toho sa zameriame na filmy, ktoré obsahujú viaceré udalosti a scény, ktoré oproti knihám nedávajú zmysel. Môže za to fakt, že tvorcovia ignorovali niektoré veci z kníh, respektíve o nich nevedela ešte ani autorka J. K. Rowlingová. O tej je známe, že si príbeh a rôzne detaily aj dôležité scény vymýšľala za pochodu. Niekedy však za tieto chyby nemôže ani jedna strana. Scenár filmu sa niekedy dokončil pred vydaním ďalšej knihy, a tak sa tvorcovia nedozvedeli o podstatných detailoch.

Takýchto vecí je viac, no my sme sa rozhodli upriamiť pozornosť na päť z nich, ktoré nás trápia najviac. Ďalšia päťka je potom zostavená zo scén a z udalostí, ktoré nám vo filmoch chýbajú prosto preto, že sú ozaj cool.

Odporúčané
Prečo sa Wanda a Vision rozprávali s divákmi ako Deadpool? Kto je v skutočnosti Agnes a čo znamenal tajomný koniec epizódy? Prečo sa Wanda a Vision rozprávali s divákmi ako Deadpool? Kto je v skutočnosti Agnes a čo znamenal tajomný koniec epizódy? 20. februára 2021, 15:30

1. Obojstranné zrkadlo

„Two-way mirror“ je darček od Siriusa Blacka. Harry vďaka nemu mohol kedykoľvek komunikovať so svojím krstným otcom, tak ako to kedysi robil Sirius s jeho otcom Jamesom. Sirius ho Harrymu daruje v piatej knihe, no vo filme o tom niet ani zmienky. Keď Sirius zomrie, Harry ho v hneve rozbije, keďže s krstným už nemá ako komunikovať. Na začiatku siedmej knihy aj filmu si ho zabalí do kufra, aj keď vie, že mu už neposlúži. 

V sedmičke má dôležitú úlohu, keď okrem iného zachráni Harryho a spol. uväznených v Malfoyovom dome po tom, čo Harry niekoho v zrkadle poprosí, aby im pomohol. Šlo o Aberfortha Dumbledora, Albusovho brata, ktorý zrkadlo kúpil od Mundungusa Fletchera.

Divák je však v siedmom aj ôsmom filme značne zmätený, keďže filmy nikdy zrkadlo nepredstavili ani neukázali, ako sa k Harrymu dostalo a na čo slúži. Ide o jeden z príkladov, keď ľudia, ktorí knihy nečítali, značne tápali v tme a museli si domýšľať. 

Harry Potter
Zdroj: Warner Bros. Pictures

2. Dlh Petra Pettygrewa a jeho smrť

Pettygrew vďačil za svoj život Harrymu Potterovi. Nebyť jeho, Remus Lupin a Sirius Black by ho za zradu svojho priateľa Jamesa Pottera v treťom diele zabili. Dumbledore informoval Harryho, že záchrana Pettygrewa nepríde vnivoč a raz sa dlh bude musieť vyrovnať. Stane sa tak v momente, keď Peter drží Harryho, no ten mu v dome Malfoyovcov pripomenie, že mu dlhuje svoj život.

Odporúčané
HARRY POTTER KVÍZ: Prečo prerušili hostinu počas Halloweenu a kto zradil Potterovcov? Otestuj sa, či si pamätáš detaily z kníh HARRY POTTER KVÍZ: Prečo prerušili hostinu počas Halloweenu a kto zradil Potterovcov? Otestuj sa, či si pamätáš detaily z kníh 28. októbra 2023, 11:00

Pettygrewova ruka vyrobená Voldemortom sa proti nemu obráti a uškrtí ho. Táto scéna mala pre postavu Pettygrewa a tematiku čarodejníckeho dlhu/odpustenia veľký význam. Vo filme však vidíme, ako Pettygrew padne na zem po zaklínadle Dobbyho s hlasným „au“. Scéna vyznie úsmevne, čo by až tak neprekážalo, keby nešlo o poslednú Pettygrewovu scénu vo filmoch.

Nedočkali sme sa ani jeho smrti, len „vtipného“ buchnutia o zem ako z Toma a Jerryho. Jeho absencia v ďalšom filme pôsobí ako päsť na oko a celá scéna úplne kazí dojem. Tvorcovia sa báli, že originálne škrtenie by vyzeralo nepríjemne a deti v kine by boli zhrozené, ale nemuseli preto z jeho smrti urobiť grotesku, však? 

3. Ako Harry vedel o Bystrohlavovej diadéme a náhrdelníku ešte pred tým, než zistil o horcruxoch

Dumbledore v šiestej knihe oboznámi Harryho s horcruxami, temnými predmetmi, ktoré slúžia ako schránky na kúsky duše. Zamedzujú tomu, aby človek, ktorý horcrux vytvoril, skutočne umrel. Jeho duša bude žiť aj naďalej a existujú spôsoby, ako ho naplno oživiť.

Voldemort sa bál smrti, a tak ich vytvoril celkovo sedem. Patril medzi ne aj náhrdelník Salazara Slizolina, ktorý skončil v majetku rodiny Gauntovcov – Voldemortovho starého otca a matky. Harry a spol. sa s týmto náhrdelníkom stretli už vo Fénixovom ráde, keď sa ho neúspešne pokúšali otvoriť, a tak ho nechali váľať sa v dome na Grimauldovom námestí. 

Harry Potter
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Nevedeli, že ide o horcrux. Vtedy ešte ani netušili, čo to horcrux je. Vo filmoch sa táto scéna neobjaví, keďže tvorcovia vtedy ešte nevedeli, aký bude mať náhrdelník význam. Toto až tak knižným fanúšikom neprekážalo. Problémom však bol Bystrohlavovej diadém ako ďalší horcrux.

Odporúčané
Harry Potter KVÍZ: Ako dobre poznáš Siriusa Blacka? Harry Potter KVÍZ: Ako dobre poznáš Siriusa Blacka? 18. augusta 2023, 11:00

Harry sa s ním stretol v Polovičnom princovi, keď s Ginny ukrývali učebnicu Polovičného princa o elixíroch v Núdzovej miestnosti. V siedmom diele si teda spomenul, že sa s ním už raz stretol. V šiestom filme však túto scénu s Ginny a diadémom nevidíme, takže na ňu v sedmičke nemohli odkazovať. Namiesto toho zmenili vo filmoch dôležitú vec. V knihách nie je Voldemort schopný vycítiť, keď niekto zničil horcrux. Vo filmoch to cíti a Harry vidí, na čo vtedy myslí.

Jednou z takýchto myšlienok je aj Helena Bystrohlavová a jej diadém. Vo filmoch teda nedáva zmysel, že Voldemort cíti stratu len vybraných horcruxov, a to len vo chvíli, keď sa to hodí príbehu. Pritom stačilo natočiť flashback, v ktorom si Harry v núdzovej miestnosti tento diadém všimne a kde mu Ginny mohla povedať, že sa podobá na ten, aký nosila Helena Bystrohlavová. 

Harry Potter
Zdroj: Warner Bros. Pictures

4. Ako si chudobní Fred a George Weasleyovci otvorili veľký obchod v Zlatej uličke?

V knihách je to celkom logické a jasné. Harry za výhru v Trojčarodejníckom turnaji dostane 1 000 galeónov. Vzhľadom na smrť Cedrica Diggoryho však s nimi nechce mať nič spoločné, a tak ich daruje Weasleyovcom, aby si splnili sen.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95155 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Barty Crouch jr. a Sirius Black unikli z Azkabanu.
  • Ako Hermiona odhalila tajomstvo reportérky Rity Skeeterovej.
  • Ako Sirius, James, Remus a Peter vytvorili Záškodnícku mapu a čo všetko z ich príbehu filmy vynechali.
  • Ktoré zmeny vo finálnom súboji o Rokfort nás mrzia najviac a o ktoré skvelé knižné duely sme prišli.
  • Ako veľmi vo filme chýbajú flashbacky o Voldemortovej muklovskej rodine a smrti Dumbledorovej sestry.
Domov
Zdieľať
Diskusia