Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2020, 14:30
Čas čítania 12:57
Adam Novosad

Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor)

REFRESHER BITCOIN FINANCIE KRYPTOMENY PENIAZE
Uložiť Uložené

Adam Kracík sa kryptomenám začal venovať v roku 2017, kedy postupne podal výpoveď z práce a pustil sa do obchodovania. Dnes vytvára analýzy pre firemných klientov, informuje o nich a nám porozprával aj to, prečo Bitcoin narástol na 20-tisíc dolárov.

 Z kryptomien či Bitcoinu sa stále môžeš stať milionárom, len to nebude také jednoduché. Svet sa po niekoľkých rokoch odmlky začal opäť zaujímať o túto kryptomenu, ktorá v posledných týždňoch prekonala svoj doterajší rekord a atakuje cenu 20-tisíc dolárov za jediný kus. 

Odporúčané
Slaytiiina: Všetci v slovenskom šoubiznise fetujú a množstvo známych mužov tají svoju sexuálnu orientáciu (Rozhovor) Slaytiiina: Všetci v slovenskom šoubiznise fetujú a množstvo známych mužov tají svoju sexuálnu orientáciu (Rozhovor) 6. decembra 2020, 14:21

My sme preto vyspovedali kryptomenového analytika Adama Kracíka, ktorý sa v roku 2017, keď Bitcoin prvýkrát vyskočil nad hranicu 19,5-tisíc dolárov, rozhodol podať výpoveď a kryptomenám sa začal venovať naplno. Dnes o nich nielen píše, ale s nimi aj obchoduje a pracuje pre firemných investorov, ktorých kryptomeny oslovili.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako Adam naskočil do sveta kryptomien v najlepšej fáze a rovno podal výpoveď.
  • Prečo dnes Bitcoinom neplatíme v obchodoch, ale prirovnávajú ho k zlatu.
  • Ako je možné, že cena Bitcoinu teraz začala znovu extrémne rásť.
  • Kde si môže bežný človek anonymne nakúpiť Bitcoiny.
  • Ako si vyplatíš zarobené peniaze, ak na kryptomenách zbohatneš.
  • Prečo v obchode ako Alza môžeš platiť Bitcoinom, aj keď sa jeho cena mení.
  • Do akej miery sú reálne odhady, že Bitcoin raz narastie na 500-tisíc dolárov.
  • Do ktorých konkrétnych projektov sa teraz oplatí investovať
  • Kedy kryptomeny vyhodia z finančného trhu banky.
  • Čo ti treba na to, aby si sa v roku 2020 stal vďaka Bitcoinu milionárom.

Keď dnes nakúpiš Bitcoin za 100 eur, milionárom sa nestaneš, hovorí expert na kryptomeny. Banky sa však začínajú triasť (Rozhovor)
Zdroj: Adam Kracík/Archív

Kedy si sa začal bližšie zaujímať o kryptomeny?

Bolo to v roku 2016, keď Česká televízia vysielala šou Jana Krausa a on si tam pozval človeka, ktorý ťažil kryptomenu Zcash. Už predtým som poznal kryptomeny ako Bitcoin, ale vtedy mi došlo, že vesmír kryptomien je oveľa väčší, a ten potenciál je enormný. Ani zďaleka nejde len o Bitcoin. 

V roku 2017 potom začala hodnota kryptomien rýchlo rásť. Ja som jedným očkom ceny monitoroval, a odrazu som si všimol, že rásť neprestávajú, tak som do toho naskočil aj ja. Celý ten rok sa vytvárala obrovská bublina a mánia, keď na trh kryptomien prichádzalo množstvo takýchto ľudí ako ja. Nakoniec som na konci roku 2017 podal výpoveď, založil si živnosť a šiel sa kryptomenám venovať profesionálne.

V tej chvíli začala bublina praskať a nasledovali tri roky tvrdého prepadu, čo bolo veľmi ťažké obdobie. Ale inak som do toho vstupoval ako každý iný, najskôr som len videl stúpajúce ceny a potom som si uvedomil, že aj tá technológia v pozadí je fascinujúca. Je základom finančnej revolúcie a vytvorenia globálnej digitálnej ekonomiky.

Odporúčané
Jeden z najohavnejších experimentov, ktorý vyústil až do samovraždy. Identické trojčatá roky zneužívali, ale výsledok nepoznáme Jeden z najohavnejších experimentov, ktorý vyústil až do samovraždy. Identické trojčatá roky zneužívali, ale výsledok nepoznáme 5. novembra 2020, 9:29

Vystupuješ na všetkých možných československých weboch venujúcich sa kryptomenám. Hovoril si, že si postupne podal výpoveď z práce, ale čím sa živíš dnes?

Moje živobytie pozostáva z troch častí. Jedna zaisťuje štandardný príjem, čo spočíva v tom, že píšem pre rôzne internetové médiá. Je to taká klasická novinárska práca.

V druhej časti si u mňa klienti objednávajú špecifické zákazky, keď najmä firmy potrebujú analýzy jednotlivých kryptomien. Jednotlivé projekty analyzujem, rozoberám, čomu sa ten projekt venuje, aké so sebou nesie riziká a ktorí veľkí hráči doň investovali.

Tretia časť môjho živobytia spočíva v obchodovaní s kryptomenami. Na tomto trhu sú všetci viac-menej špekulanti a ja sa venujem práve tým najšpekulatívnejším kryptomenám, ktoré sú rozumné, zmysluplné a majú logické využitie. Tie sa snažím objaviť skôr ako všetci ostatní.

V médiách sa píše, že Bitcoin mal síce pôvodne fungovať ako digitálna mena ako bežné peniaze, ale dnes sa z neho stal skôr nástroj na uchovanie hodnoty ako zlato.
Každý, kto sa v kryptomenách bude pohybovať dlhšie, postupne zistí, že tieto naratívy nie sú jednoduché. Keď sa pozrieme na názov základného dokumentu, ktorý popisuje, na čo má Bitcoin slúžiť, tak šlo o decentralizovaný „peer-to-peer cash system“. V podstate ide o systém, ktorý umožňuje výmenu hodnoty na základe interakcie dvoch osôb bez potreby prostredníka. Bitcoin preto mal slúžiť ako digitálna hotovosť.

Ako sa trh začal vyvíjať, Bitcoin narastal na cene a mohli by sme ho opísať ako uchovateľ hodnoty, vďaka čomu prilákal množstvo nových klientov. Tí prichádzajú zo sveta inštitúcií a firiem, pretože pre nich je dôležité uchovávanie hodnoty. Bohatí ľudia nevedia, kam vložiť peniaze, aby nestrácali hodnotu, pretože ich nemôžu kvôli inflácii nechať ležať na účte. 

Vieme teda odhadovať skutočnú hodnotu Bitcoinu?

Zatiaľ nevieme, či je naratív o uchovateľovi hodnoty správny, pretože Bitcoin je stále iba experiment. Väčšinu času svojej existencie nemal žiadnu konkurenciu, keďže tá prichádzala až v roku 2016 či 2017. Bitcoin si preto stále hľadá cenu, a to najmä v prostredí, kde vedľa neho vyrástli kryptomeny ako Ethereum, čo je druhá najväčšia kryptomena.

Nikto dnes nevie oceniť, akú má Bitcoin skutočnú hodnotu. Rovnako to prebiehalo v časoch internetovej bubliny, keď nikto nevedel naceniť internetové služby ako Amazon, lebo nikto ich nikto nevedel používať a nikto ich nikdy predtým nevidel. V tejto chvíli ani my nevieme, aký dopad budú mať kryptomeny na reálnu ekonomiku a čo spôsobí, keď sa rozšíria do modernej spoločnosti. Nepochybujem ale, že Bitcoin je cennejší ako je ocenený dnes.

Keď dnes nakúpiš Bitcoin za 100 eur, milionárom sa nestaneš, hovorí expert na kryptomeny. Banky sa však začínajú triasť (Rozhovor)
Zdroj: Pixy.com

Cena Bitcoinu dosiahla v roku 2017 takmer 20-tisíc dolárov, ale posledné roky klesala a vrátila sa aj na úroveň okolo 3-tisíc dolárov. V posledných týždňoch však Bitcoin prekonal doterajší rekord a opäť atakuje hranicu 20-tisíc. Čo sa deje?

Bitcoin sa pohybuje v cykloch. Uvidí to každý, kto sa pozrie na celý historický graf vývoja cien Bitcoinu. Tie cykly fungujú tak, že keď cena rýchlo rastie, začne sa o nej písať v médiách, veľa rozprávať a keďže je to otvorený systém, do ktorého ma prístup každý, je veľmi jednoduché ho nakúpiť. Kým cena rastie, prichádzajú noví investori a čím rýchlejšie rastie, tým investorov prichádza viac.

Takto to prebiehalo v roku 2017. Do Bitcoinu naskakovali noví investori ako ja, ktorí jeho cenu hnali radikálne nahor, pretože prísun nových peňazí bol taký intenzívny, že to postačovalo na jej rýchle zvyšovanie. Avšak, ako pribúdajú nové peniaze, na určitej úrovni si väčší investori povedia, že na ňom zarobili dosť, a tak ho začnú predávať.


Celkovo sa trh premenil. Za terajším nárastom cien stoja inštitucionálni hráči, ktorých môžeme volať „smart money“ a noví investori ako ty a ja zatiaľ prakticky neprichádzajú. Čaro kryptomien tak konečne objavil finančný svet.

Odporúčané
Vyrábal 1 kilogram LSD každých 5 týždňov, ale predával ho hlboko pod cenu. Legendárny chemik skončil v base na dve doživotia Vyrábal 1 kilogram LSD každých 5 týždňov, ale predával ho hlboko pod cenu. Legendárny chemik skončil v base na dve doživotia 6. októbra 2020, 9:45

Mám 100 eur a chcem sa vďaka kryptomenám v roku 2020 stať milionárom. Je to dnes stále možné?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92296 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Do ktorých konkrétnych projektov sa teraz oplatí investovať
  • Kde si môže bežný človek anonymne nakúpiť Bitcoiny.
  • Ako si vyplatíš zarobené peniaze, ak na kryptomenách zbohatneš.
  • Prečo v obchode ako Alza môžeš platiť Bitcoinom, aj keď sa jeho cena mení.
  • akej miery sú reálne odhady, že Bitcoin raz narastie na 500-tisíc dolárov.
  • Ako rýchlo môžeš navždy stratiť všetky Bitcoiny, ktoré si kúpiš.
  • Kedy kryptomeny vyhodia z finančného trhu banky.
  • Čo ti treba na to, aby si sa v roku 2020 stal vďaka Bitcoinu milionárom.
Domov
Zdieľať
Diskusia