Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2020, 9:30
Čas čítania 6:14
Tímea Krauszová

Ešte nemáš darčeky na Vianoce? Toto sú ultimátne tipy na kozmetiku, ktorou nemôžeš nič pokaziť a nezruinuje ťa

ZDRAVIE KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU VIANOCE
Uložiť Uložené

Praktické rady pre výber kozmetických darčekov aj pre tých, ktorí o kozmetike nič nevedia.

„Pokiaľ poznáte konkrétnu značku kozmetiky, ktorú používa obdarovaný, kozmetika je podľa mňa vynikajúci darček. Patrí do nášho denného života a je to spotrebný materiál, ktorý budeme stále potrebovať,“ hovorí kozmetička Ivana Šiket, ktorá vlastní beauty salón IIVS

Vianoce sú za rohom (my vieme, rok 2020 trvá už približne päť rokov, ale Vianoce fakt budú) a ak ešte stále premýšľaš nad darčekmi, dovoľ nám trochu ti poradiť. S profesionálnou kozmetičkou Ivanou Šiket a s dermatologičkou Karolínou Baumgartnerovou sme sa rozprávali o tom, ako vybrať kozmetiku pod stromček. Hovorili sme aj o konkrétnych značkách a zozbierali sme pre teba praktické tipy, ako nikoho darčekom neuraziť a na čo si pri kúpe treba dať pozor.

V tomto článku si prečítaš:
  • či je lepšie darovať kozmetiku na tvár alebo na telo;
  • podľa čoho vyberať darčeky, ak nemáš šajnu o krémoch, sérach a ingredienciách;
  • ktorým ingredienciám sa treba podľa expertiek na kožu vyhýbať,
  • a naopak, ktorým produktom zaručene nič nepokazíš.
Odporúčané
Sú len tri produkty, ktoré musí používať naozaj každý, tvrdia odborníčky na kožu. Ktoré to sú? Sú len tri produkty, ktoré musí používať naozaj každý, tvrdia odborníčky na kožu. Ktoré to sú? 14. septembra 2020, 11:51

1. Kozmetika pre pleť, telo alebo vlasy?

„Ja si myslím, že kozmetika je vhodný darček,“ hovorí dermatologička Karolína Baumgartnerová. „Nemusí byť iba pleťová, nepoznám človeka, ktorý by sa nepotešil napríklad luxusnejšiemu sprchovému gélu a telovému mlieku.“ Nemusíš sa teda pri výbere sústreďovať len na kozmetiku určenú na tvár.

Hoci sme už o tom, ako si vyskladať účinnú rutinu hovorili, na Vianoce ti skôr odporúčame vyberať celú rutinu iba ľuďom, ktorých poznáš veľmi dobre. Potrebuješ vedieť, čo momentálne používajú, aký majú typ aj stav pleti, či vôbec vedia používať a vrstviť kozmetiku a najmä, či nie sú alergickí alebo nemajú problém s citlivosťou. Hocičo, aj jednoduchý krém z lekárne, by im potom nemusel sadnúť a tvoj darček sa minie účinku.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Eki • all about skin (@eki_skincare)

Ak je človek, ktorého chceš obdarovať, kozmetický začiatočník a predsa len mu chceš kúpiť kozmetiku, siahnuť môžeš napríklad po overených značkách, ktoré ponúkajú kvalitnú základnú starostlivosť a sú vhodné aj pre citlivú kožu, napríklad Cerave či La Roche-Posay.

Odporúčané
TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur 21. marca 2024, 11:30

Dobrou voľbou by mohla byť aj dekoratívna kozmetika, ale len v prípade, že sa vieš trafiť do vkusu človeka, ktorý si ju rozbalí pri stromčeku. Uprednostni rúže či očné produkty pred produktami na tvár, kde je niekedy ťažké kúpiť si správny odtieň aj sám pre seba.

Mnohé zahraničné značky ponúkajú vyčerpávajúce informácie o produktoch a konkrétnych kožných problémoch, medzi najznámejších edukátorov patrí napríklad materská firma Deciem, ktorá produkuje niekoľko kozmetických značiek. Toto však môže zabrať veľmi veľa času a odporúčame takéto predvianočné štúdium len v prípade, že niečo už o skincare vieš.

Bezpečnejším výberom je trojka sprchový gél, telové mlieko a krém na ruky. Nájdeš ich v krásnych baleniach a sú to produkty, ktoré využije každý, aj keď nie je veľkým nadšencom kozmetiky. 

Pri vlasovej kozmetike ti odporúčame navštíviť kaderníctvo (ideálne je, ak dokážeš zistiť, kam chodí obdarovaný a rovno si od jeho kaderníka vypýtať sadu určenú pre jeho vlasy). Cenovo dostupné a zložením kvalitné možnosti ponúka Inkey List, kde nájdeš aj podrobné vysvetlenie o jednotlivých zložkách a produktoch.

Síce je web v angličtine, nie je napísaný iba zložitým jazykom chemikov, navyše si môžeš vytvoriť svoj vlastný darčekový balíček (môžeš prihodiť aj produkty na tvár či na telo). Majú aj niekoľko predpripravených balíčkov, ktoré obsahujú 3-5 produktov a stoja 20-45 €. Rozdelené sú podľa zámeru (napríklad pre rozjasnenie pleti) alebo typu vlasov či pokožky (napríklad pre kučeravé vlasy alebo pre mdlú pokožku).

Vybrať si môžeš aj spomedzi prírodných šampónov – v tomto článku ti poradíme, ako si vybrať, ako ich používať a aké sú výhody a nevýhody prírodných produktov na vlasy oproti tým so syntetickými látkami.

Odporúčané
Prírodné šampóny, ako cesta k zdravým a krásnym vlasom Prírodné šampóny, ako cesta k zdravým a krásnym vlasom 9. októbra 2020, 12:30

Koniec koncov je však jedno, čo svojim blízkym z nekonečných kozmetických možností kúpiš, no v ďalších častiach článku ti poradíme aj konkrétne produkty, ktorými si nespôsobíš vianočné faux pas.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by The INKEY List (@theinkeylist)

2. Ako nakupovať pre ľudí, ktorých dobre nepoznáš

Krém proti vráskam síce môže byť účinný, ale ak obdarovaného nepoznáš, môžeš ho uraziť. Antiaging produkty sa hodia už pre ľudí nad 30 rokov, no zrejme nechceš svojej kolegyni-rovesníčke, ktorú si si vytiahol v rámci firemného Ježiška, naznačiť, že vyzerá staro.

Možno si si všimol, že kamoška nedávno konečne zvíťazila nad akné, no na tvári jej ostali škvrny (bežná vec po zápaloch kože). Medzi sérom na bielene kože a sérom na zjednotenie tónu pleti nemusí byť v ingredienciách veľký rozdiel, no len jedno z nich tejto žene naznačí, že je príliš tmavá či fľakatá a mala by s tým niečo robiť. Zlaté pravidlo teda je: dávaj si pozor na nápisy na obaloch, nielen na ingrediencie na druhej strane.

Odporúčané
Kolagén je pre tvoju pleť dôležitejší, ako si možno myslíš: Ako súvisí s vráskami a prečo ho pravidelne dopĺňať? Kolagén je pre tvoju pleť dôležitejší, ako si možno myslíš: Ako súvisí s vráskami a prečo ho pravidelne dopĺňať? 27. februára 2024, 12:00

Čiže aj v prípade, že vieš, aký kožný problém rieši tvoja svokra alebo vzdialený príbuzný, uisti sa, že mu kupuješ neutrálne znejúcu kozmetiku. „Pre zdravú a žiarivú pleť“ znie lepšie ako „zbav sa vyrážok a čiernych bodiek“, hoci môže ísť o produkty s podobným zložením a zámerom.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91870 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý kozmetický produkt je podľa expertiek najlepšou voľbou pod stromček,
  • na aké ingrediencie si treba dávať pozor,
  • či sú niektoré kozmetické produkty predávané na Slovensku toxické,
  • a kde kúpiš kvalitnú kozmetiku s tým, že ti ju stihnú doručiť do Vianoc.
Domov
Zdieľať
Diskusia